Pride Photo Award

Pride Photo Award, de eerste en 's werelds enige fotowedstrijd waarin seksuele geaardheid en gender identiteit centraal staan, presenteert op 1 november aanstaande de winnaars van editie 2019. Het is de zevende keer op rij dat Pride Photo Award deze wedstrijd organiseert, na een korte onderbreking van twee jaar. De tentoonstelling vindt plaats in de Hallen in Amsterdam West en is tot en met 1 december vrij te bezoeken.

De jury selecteerde dit jaar 12 winnaars uit circa 3800 inzendingen van 409 verschillende fotografen met 65 nationaliteiten. Dit recordaantal inzendingen geeft zowel de groei aan die Pride Photo Award door de jaren heeft doorgemaakt, als dat een steeds grotere groep fotografen zich intensief bezig houdt met thema's rond seksuele en gender diversiteit en de plaats daarvan binnen onze samenleving.

LHBT'ers in beeld

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit. Voor de wedstrijd worden ieder jaar foto's gezocht die lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT-ers) in al hun verscheidenheid in beeld brengen. Daarnaast wordt er ook gevraagd naar foto's die mensen aan het denken zetten over de stereotype beelden van mannelijkheid en vrouwelijkheid, omdat er eindeloos veel variaties zijn als het om gender identiteit gaat. Met het tonen van deze diversiteit wil de organisatie tegenwicht bieden aan de vaak eenzijdige beelden van homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders in de media. De winnende beelden worden geselecteerd door een jury van gerenommeerde fotografie-experts. De jury kiest de beste enkele foto die de Award krijgt; verder selecteert de jury de winnaars in vier verschillende categorieën.  

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument, en ondersteund en geadviseerd door Foam (Fotografiemuseum Amsterdam) en World Press Photo. Pride Photo Award 2019 wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Fonds21, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.  

'Play Toy': winnende foto van Pride Photo 2019

Op 6 september is bekend gemaakt dat de hoofdprijs van Pride Photo 2019 zal worden uitgereikt aan de Zuid-Koreaanse kunstenaar Seungwook-Yang. De winnende foto uit de humoristische fotoserie 'Play Toy' laat twee identieke actiefiguren zien, geposeerd op een manier waarop het lijkt of ze kussen, met een kleurrijke bloemenprint als achtergrond. De kunstenaar zal op 1 november zelf aanwezig zijn bij de uitreiking van de prijs.

Over Play Toy

Met de winnende foto uit Play Toy laat Seungwook-Yang met behulp van twee mannelijke superhelden op subtiele wijze zien dat LGBT-kinderen zelf helden zijn. De foto herinnert ons aan hoe wij zelf als kind romantische verhalen verzonnen tijdens het spelen.

"Deze serie (Play Toy) neemt iets wat kinderen altijd al hebben gedaan met hun speelgoed en plaatst dat op humoristische wijze onder een vergrootglas. De beelden geven nieuwe betekenis aan wat het is om ondeugend te zijn en worden op die manier een uitbundige viering van queer seksualiteit". – Seungwook-Yang.

Volgens Seungwook-Yang verbeeldt deze foto twee zoenende superhelden, omdat hij denkt dat er een brede schare jonge jongens en meisjes een romantisch beeld hebben bij superhelden en zich daar graag mee identificeren. Zo'n beeld is nodig, omdat weinig superhelden hun heteroseksuele bestaan ontstijgen, waarmee een bepaalde groep wordt buitengesloten, aldus de Zuid-Koreaanse kunstenaar. Ook vertelt de fotograaf dat hij in zijn jeugd onzeker werd van macho gedrag onder andere jongens, en dat 'Play Toy' daar een afspiegeling van is.

Naast Seungwook-Yang zijn er natuurlijk nog 11 andere winnaars van Pride Photo Award 2019, zoals bijvoorbeeld Chiara Luxardo's fotoserie 'Burma Love'. De Italiaanse fotograaf laat verschillende Burmese LHBT koppels zien in de stijl van traditionele bruiloftsfoto's.

Voorgaande edities

De eerste Pride Photo Award wedstrijd vond plaats in 2011. De winnende foto's van deze en andere voorgaande edities van de Pride Photo Award zijn te vinden op de website van Pride Photo Award.

In 2015 won de Italiaanse fotograaf Marika Puicher de Pride Photo Award met een foto uit haar serie 'Ella (she)'. De winnende foto toont Ella, een vrolijk 11-jarig transgender meisje dat buiten speelt met haar broertje.

Wij vinden de winnende foto van 2013 ook erg bijzonder. Deze foto, Bond, toont een intiem moment tussen twee jonge lesbische vrouwen. De foto werd gemaakt door een fotografe uit de Filippijnen, Cindy Aquino.

Prijsuitreiking op 1 november

Op vrijdag 1 november vindt om 16.30 uur de prijsuitreiking plaats, met aansluitend om 18.00 uur de opening van de expositie door de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink. Meer info over de expositie, de opening en prijsuitreiking vind je hier!

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden