Nederland terug in top 10

In mei 2018 bleek dat Nederland uit de top 10 was gevallen van landen waar LHBTI-rechten goed zijn geregeld. ILGA-Europe sprak van een 'wake-up call': 'Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers', zei ILGA-Europe-directeur Evelyne Paradis in 2018. 'Dat Nederland ooit als eerste het huwelijk openstelde, is nu niet meer genoeg. Vooral trans- en intersekse personen hebben behoefte aan meer wettelijke bescherming.'

Lees hier het bericht uit 2018.

Voormalig COC-voorzitter Tanja Ineke riep naar aanleiding hiervan het parlement op om een inhaalslag te maken. En dat is gelukt.

COC Nederland: 'Nederland staat weer in de top 10 van Europese landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn. Dat is het gevolg van het expliciete wettelijke verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen dat onlangs in werking trad.

De wet van Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) verbiedt discriminatie op grond van geslachtskenmerken, genderidenteit en genderexpressie. Het verbod geldt onder meer op het werk, op school en bij dienstverlening. NNID, TNN en COC hebben lang voor het verbod gepleit. Het maakt onderdeel uit van COC's Regenboog Stembusakkoord.

Nederland stijgt dankzij de nieuwe wet van de twaalfde naar de tiende plaats in Europa als het gaat om landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn. Dat blijkt uit de Rainbow Europe Index van ILGA Europe. De Europese LHBTI-organisatie actualiseerde de ranglijst op vrijdag 22 november. Bovenaan de lijst van negenenveertig landen staan Malta, België en Luxemburg, onderaan staat Azerbeidzjan. De Index gaat over LHBTI-mensenrechten, niet over acceptatie.

'Het is gewoon super dat we weer vóóruit gaan in plaats van achteruit', aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Op die weg wil ik verder: naar méér mensenrechten en méér acceptatie in een land waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken.''

Lees het hele artikel op COC.nl.

Nederland staat inmiddels weer op de tiende plek, Malta, België en Luxemburg vormen de top 3:

Lees meer en bekijk data op de website van ILGA: Rainbow Europe.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden