Nederland uit top 10 LHBTI-rechten

'Het is pijnlijk dat ons land, dat ooit als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht, niet meer behoort tot de internationale voorhoede als het gaat om LHBTI-rechten', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. 'We roepen regering en parlement op om snel een inhaalslag te maken.'

Nederland valt uit de Europese top 10 van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn. Ons land staat op de elfde plaats van de maandag verschenen Rainbow Europe Index 2018 van de Europese LHBTI-organisatie ILGA.

ILGA-Europe spreekt van een ‘wake-up call’: 'Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers', zegt ILGA-Europe-directeur Evelyne Paradis. 'Dat Nederland ooit als eerste het huwelijk openstelde, is nu niet meer genoeg. Vooral trans- en intersekse personen hebben behoefte aan meer wettelijke bescherming.'

Dat Nederland niet meer voorop loopt, heeft vooral te maken met het feit dat de rechten van trans- en intersekse personen niet goed geregeld zijn. Zo kent Nederland geen expliciet verbod op discriminatie van deze groepen. Ook kent Nederland geen expliciet verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet en heeft ons land geen hatecrime-wetgeving om discriminatie zwaarder mee te bestraffen.

Koploper in de Rainbow Europe Index 2018 is Malta, gevolgd door België en Noorwegen. Azerbeidzjan, Armenië en Turkije bungelen onderaan.

> Lees meer op coc.nl

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden