Nederland uit top 10 LHBTI-rechten

'Het is pijnlijk dat ons land, dat ooit als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht, niet meer behoort tot de internationale voorhoede als het gaat om LHBTI-rechten', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. 'We roepen regering en parlement op om snel een inhaalslag te maken.'

Nederland valt uit de Europese top 10 van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn. Ons land staat op de elfde plaats van de maandag verschenen Rainbow Europe Index 2018 van de Europese LHBTI-organisatie ILGA.

ILGA-Europe spreekt van een ‘wake-up call’: 'Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers', zegt ILGA-Europe-directeur Evelyne Paradis. 'Dat Nederland ooit als eerste het huwelijk openstelde, is nu niet meer genoeg. Vooral trans- en intersekse personen hebben behoefte aan meer wettelijke bescherming.'

Dat Nederland niet meer voorop loopt, heeft vooral te maken met het feit dat de rechten van trans- en intersekse personen niet goed geregeld zijn. Zo kent Nederland geen expliciet verbod op discriminatie van deze groepen. Ook kent Nederland geen expliciet verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet en heeft ons land geen hatecrime-wetgeving om discriminatie zwaarder mee te bestraffen.

Koploper in de Rainbow Europe Index 2018 is Malta, gevolgd door België en Noorwegen. Azerbeidzjan, Armenië en Turkije bungelen onderaan.

> Lees meer op coc.nl

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden