A Song For You

Al enkele jaren wordt er gedacht dat Whitney Houston in een geheime relatie was verwikkeld met haar hartsvriendin Robyn Crawford. Er was geen duidelijk antwoord op deze vraag, want Crawford zweeg altijd over haar relatie met Houston. Dat was wat ze hadden afgesproken.

Nu, zeven jaar na de dood van de wereldster, vertelt ze toch haar verhaal in het onlangs verschenen boek 'A Song for You'. Robyn bevestigt nu dat zij en Houston inderdaad een romantische en seksuele relatie hadden.

 

 

In 2012 schokte het overlijden van Whitney Houston, één van de beroemdste artiesten aller tijden, de wereld. Ze kwam in haar bad om het leven nadat haar hart het na jarenlang cocaïnegebruik had begeven. De zangeres kampte al lang met een zware drugsverslaving, volgens haar intieme vrienden en familie een dramatisch gevolg van de worstelingen met haar liefdesleven. Ze zou er vooral zwaar onder geleden hebben dat de liefde van haar leven niet echtgenoot Bobby Brown was, maar wel haar hartsvriendin Robyn Crawford. Iets wat Bobby later bevestigde. Hij denkt dan ook dat ze misschien nu nog zou leven, als zij destijds uit de kast was gekomen. In 'A Song for You' vertelt Robyn haar kant van het verhaal.

De eerste ontmoeting

Robyn ontmoette Whitney voor het eerst in 1980 in een buurthuis in New Jersey. Whitney zat nog op de middelbare school, Robyn was drie jaar ouder. Ze hadden meteen een klik. 'We waren jong, roekeloos en vrij. We werden niet verliefd, we waren het gewoon. We plakten er geen etiket op, we gebruikten een woord als lesbisch nooit.'

Intussen was alles er op gericht Whitney beroemd te maken. En dat is haar dan ook gelukt. In 1983 kreeg ze haar felbegeerde platencontract. Voor haar was het duidelijk: nu moest er een einde komen aan de relatie. Ze zou nooit succes hebben als ze een relatie had met een vrouw. In die tijd was het namelijk professioneel ondenkbaar om uit de kast te komen. Het had de carrière van de 'I Will Always Love You'- zangeres kunnen verwoesten.

Onvoorwaardelijke liefde

Whitney gaf Robyn een bijbel waarin ze 'Onvoorwaardelijke liefde' schreven, met hun namen eronder. En daarmee was het lichamelijke deel van hun relatie beëindigd. Vervolgens trokken ze samen een appartement, namen een paar katten en Robyn werd de persoonlijk assistent van Whitney. Whitney's familie, en vooral Cissy, de moeder van Whitney, moest niets hebben van Robyn's constante aanwezigheid. En dat maakte ze ook duidelijk.

Vele jaren later, in 2013, vertelt Cissy in een interview met Oprah dat ze de 'vriendschap' tussen de twee niet op prijs stelde. Ook beaamt ze dat ze het haar dochter nooit zou hebben vergeven als zij lesbisch was geweest.

Desondanks bleef de vriendschap tussen de twee voortduren. Whitney kreeg verkering met beroemde mannen – 'zoals het hoorde', Jermaine Jackson en Eddie Murphy. Tijdens haar huwelijk met Bobby Brown zakte Whitney steeds verder weg in een roes. Omdat Robyn de gewelddadige ruzies tussen Whitney en Bobby niet kon aanzien nam ze in 2000 ontslag. Ze zou een baan krijgen bij een andere platenmaatschappij. Sindsdien heeft Robyn niets meer van Whitney gehoord.  

Waarom nu?

Robyn koestert geen wrok naar Whitney, omdat ze gelooft dat zij werd beïnvloed door haar omgeving. Als Whitney anno 2019 pas bekend was geworden, dan was hun verhaal volgens Robyn volledig anders gelopen. Het is moeilijk te zeggen of Houston zich had uitgesproken als deel van de LHTBQ gemeenschap als zij nu nog zou leven. Crawford laat ons zien hoe een cultuur van homofobie in stand werd gehouden en welke schade dit de twee heeft opgeleverd. 

Net zoals bij Whitney, werd Crawford's verhaal altijd verteld door anderen. Nu, als een zwarte en openlijk lesbische vrouw, claimt ze wie ze is, en wat Houston voor haar heeft betekend. 'Waarom nu?' Vraagt Crawford in het boek. 'Geloof mij, ik heb mijn best gedaan om buiten de spotlight te blijven, hield mijn mond terwijl anderen hun eigen beeld schetsten van onze relatie. Ik geloof dat het mijn taak is om mijn vriendin te eren en duidelijkheid te creëren over de vele onjuistheden over mij en Whitney.'

Inmiddels werkt Robyn als personal trainer en is ze getrouwd met een andere vrouw, met wie ze twee geadopteerde kinderen heeft. Het boek 'A Song for You' werd afgelopen november gepubliceerd en werd al snel een New York Times Bestseller.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden