Bombshell

Naast de altijd indrukwekkende Charlize Theron, was een van mijn redenen om 'Bombshell' te kijken de aanwezigheid van Kate McKinnon. Dat kwam vooral door haar speech eerder deze maand tijdens de Golden Globes waarin ze Ellen DeGeneres bedankte voor haar coming out op televisie (lees meer en bekijk de video hier). Het was voor McKinnon het moment waarop ze wist dat het mogelijk was om als openlijke gay persoon te werken op televisie. 'If I hadn't seen her on TV, I would have thought I could never be on TV. They don't let LGBTQ people on TV', aldus McKinnon. Naast haar werk voor televisie is McKinnon ook regelmatig te zien in grote Hollywood producties. 

De film 'Bombshell' vertelt het verhaal van de neergang van de Amerikaanse baas van Fox News Roger Ailes (John Lithgow). Hij wordt door enkele van zijn vrouwelijke medewerkers aangeklaagd voor seksuele intimidatie en machtsmisbruik, waarna zijn ontslag volgt. Charlize Theron, Nicole Kidman en Margot Robbie spelen de hoofdrollen in dit 'docudrama', dat gebaseerd is op een echt schandaal wat zich in afspeelt in het tijdperk net voor #MeToo.

Het laat zien hoe de beroemde nieuwslezer Megyn Kelly (erg goede rol van Charlize Theron) en Fox & Friends gastvrouw Gretchen Carlson (ook Nicole Kidman schittert in deze film) werken in een geseksualiseerde omgeving, waarin vrouwen korte rokjes aan moeten en de tafels waar achter ze zitten van glas zijn zodat kijkers de ontblote benen ('It is a visual medium') van de vrouwen zien. En dat je door seksuele 'favors' je een eigen show krijgt. Als kijker worden we meegetrokken in deze blik van Ailes. Het levert ongemakkelijke en voyeuristische momenten op.

Gelukkig is de boodschap van de film toch dat als moedig mensen opstaan tegen onrecht, zelfs tegen de rijkste en machtigste mensen in onze maatschappij, gerechtigheid bereikt kan worden. 

 

 

Kate McKinnon heeft een kleine rol, maar binnen het kader van de representatie van lesbische vrouwen in film toch een belangrijke denk ik. Ze speelt de rol van Jess, een journalist die werkt aan de show van Bill O'Reilly (een man die trouwens later ook wordt aangeklaagd wegens seksuele intimidatie). Ze is lesbisch, maar niet 'out' op haar werk, want dat zou een doodzonde zijn bij de conservatieve nieuwszender Fox.

Voor haar persoonlijk is het 'lesbisch zijn' geen probleem, en ook voor collega Kayla Pospisil (een fictief karakter, gespeeld door Margot Robbie) niet. Het is weer eens verfrissend en geruststellend dat 'gay zijn' in een grote Hollywoodproductie geen probleem is voor de personages zelf. Nu de buitenwereld nog.

*

Bombshell is vanaf vandaag, 16 januari 2020, te zien in bioscopen in heel Nederland.

 

 

 

 

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden