Bombshell

Naast de altijd indrukwekkende Charlize Theron, was een van mijn redenen om 'Bombshell' te kijken de aanwezigheid van Kate McKinnon. Dat kwam vooral door haar speech eerder deze maand tijdens de Golden Globes waarin ze Ellen DeGeneres bedankte voor haar coming out op televisie (lees meer en bekijk de video hier). Het was voor McKinnon het moment waarop ze wist dat het mogelijk was om als openlijke gay persoon te werken op televisie. 'If I hadn't seen her on TV, I would have thought I could never be on TV. They don't let LGBTQ people on TV', aldus McKinnon. Naast haar werk voor televisie is McKinnon ook regelmatig te zien in grote Hollywood producties. 

De film 'Bombshell' vertelt het verhaal van de neergang van de Amerikaanse baas van Fox News Roger Ailes (John Lithgow). Hij wordt door enkele van zijn vrouwelijke medewerkers aangeklaagd voor seksuele intimidatie en machtsmisbruik, waarna zijn ontslag volgt. Charlize Theron, Nicole Kidman en Margot Robbie spelen de hoofdrollen in dit 'docudrama', dat gebaseerd is op een echt schandaal wat zich in afspeelt in het tijdperk net voor #MeToo.

Het laat zien hoe de beroemde nieuwslezer Megyn Kelly (erg goede rol van Charlize Theron) en Fox & Friends gastvrouw Gretchen Carlson (ook Nicole Kidman schittert in deze film) werken in een geseksualiseerde omgeving, waarin vrouwen korte rokjes aan moeten en de tafels waar achter ze zitten van glas zijn zodat kijkers de ontblote benen ('It is a visual medium') van de vrouwen zien. En dat je door seksuele 'favors' je een eigen show krijgt. Als kijker worden we meegetrokken in deze blik van Ailes. Het levert ongemakkelijke en voyeuristische momenten op.

Gelukkig is de boodschap van de film toch dat als moedig mensen opstaan tegen onrecht, zelfs tegen de rijkste en machtigste mensen in onze maatschappij, gerechtigheid bereikt kan worden. 

 

 

Kate McKinnon heeft een kleine rol, maar binnen het kader van de representatie van lesbische vrouwen in film toch een belangrijke denk ik. Ze speelt de rol van Jess, een journalist die werkt aan de show van Bill O'Reilly (een man die trouwens later ook wordt aangeklaagd wegens seksuele intimidatie). Ze is lesbisch, maar niet 'out' op haar werk, want dat zou een doodzonde zijn bij de conservatieve nieuwszender Fox.

Voor haar persoonlijk is het 'lesbisch zijn' geen probleem, en ook voor collega Kayla Pospisil (een fictief karakter, gespeeld door Margot Robbie) niet. Het is weer eens verfrissend en geruststellend dat 'gay zijn' in een grote Hollywoodproductie geen probleem is voor de personages zelf. Nu de buitenwereld nog.

*

Bombshell is vanaf vandaag, 16 januari 2020, te zien in bioscopen in heel Nederland.

 

 

 

 

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ik wil geen prik

Hoogstpersoonlijk: 'We hebben de godganse tijd ruzie. Ik vind dat mijn vriendin onnodige risico's neemt, en zij is haar geduld met mij aan het verliezen; Ik ben als de dood voor naalden.'

Lees verder

Tell Me Why

Videogame met een transgender hoofdrolspeler wordt overladen met nominaties en awards; maatschappelijke thema's zijn verweven in het verhaal van Tyler en Alyson.

Lees verder

Dales Prijs 2021

Lesbisch Archief Nijmegen krijgt Burgemeester Dales Prijs: 'De namen van LANijmegen en Ien Dales zijn vanaf die dag voor altijd eervol verbonden.' De uitreiking is te volgen via livestream.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden