Bar Buka gaat dicht

Bar Buka, een vrouwenbar in de Amsterdamse Pijp, plaatste onlangs een schokkend bericht op Facebook: ze gaan eind januari sluiten ☹ Maar gelukkig is dit van tijdelijke aard! Omdat Bar Buka te maken heeft met geluidsklachten van de buren hebben zij besloten om te gaan verbouwen en via deze weg de geluidsoverlast tegen te gaan. Wij gingen nog even langs om Marianne - oprichter en eigenaar van Bar Buka -hier wat vragen over te stellen. Marianne vertelt ons hoe dit zo ver heeft kunnen komen en wat de precieze plannen zijn omtrent deze verbouwing. We hopen natuurlijk dat  Bar Buka, als één van de weinige vrouwencafés in Amsterdam, weer snel open is en zal blijven!

Hoelang was er al sprake van geluidsklachten?

Eigenlijk vanaf minuut 1. De vorige eigenaar heeft hier ook mee te maken gehad; Hiervoor was het al een bar. Alleen denk ik dat hij iets minder rekening met de buren hield. En dat probeer ik wel, want het is heel belangrijk om je buren te vriend te houden. De buurman die het meest klaagt is er per januari in gekomen. Hij weet eigenlijk niet hoe het eerder was. In het weekend kregen we vooral klachten, maar soms was het ook op woensdag om 7 uur, of zondag om 4 uur. De klachten zijn wel te begrijpen, want wij merken zelf ook dat het hier heel gehorig is.

Hoe gaan jullie met de klachten om?

Ik zorg dat ik altijd bereikbaar ben. Dus als ik mijn telefoon voel trillen in mijn broekzak weet ik al hoe laat het is. Op het moment dat zij gaan klagen zetten wij vaak de muziek wat zachter of we draaien de bas uit. Maar hierbinnen vinden de dames het niet fijn dat de muziek dan of niet te horen is óf dat het veel te schel klinkt doordat de bas eruit is. Het werkt dus twee kanten op, van binnen en van buiten. Enerzijds worden de buren ontevreden van de harde muziek en anderzijds vinden onze gasten het niet leuk als het geluid niet optimaal is. Wij willen met iedereen zoveel mogelijk rekening houden, dus vandaar onze beslissing om te gaan verbouwen.

Wat zijn jullie plannen voor de verbouwing?

We gaan het plafond eruit halen, dat wordt herzien en beter geïsoleerd. De hele bar moet naar voren en dan komt er een tussenwand voor. 100% garantie dat het gaat lukken heb je eigenlijk nooit. Dus dat is wel behoorlijk spannend. Ik hoop ook dat de verbouwing binnen een bepaald tijdsbestek is, dat het binnen het budget blijft en dat het ook nog eens gaat helpen. Maar ik ga er vanuit dat het allemaal goed komt.

Wanneer gaan jullie dicht en wanneer gaan jullie weer open?

We gaan zondag 26 januari dicht, en begin maart willen we weer open gaan. Het kan zijn dat we 1 maart weer open gaan, het kan ook pas 8 maart zijn. Ik hou nog een beetje een slag om de arm. Er bestaat namelijk een kans dat de verbouwing  gaat uitlopen. Mijn streven is natuurlijk 1 maart: hoe sneller, hoe beter.

Wat als de verbouwing niet helpt…?

Het gaat sowieso lukken, daar zorg ik wel voor. Het is uiteindelijk wel een forse investering die ik moet doen en dit moeten we wel terug verdienen. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed gaat komen. De kosten voor de verbouwing zullen we wel weer terug verdienen, maar desondanks hebben wij onze community hier wel voor nodig. Wij willen natuurlijk graag dat de dames bij de heropening weer terugkomen!

Wij zijn blij met Marianne's geruststellende vooruitzicht. Zij aan Zij wenst Bar Buka heel veel succes met de verbouwing!

Closing party @Bar Buka

Bar Buka roept iedereen op om vooral voor zondag 26 januari nog langs te komen! 'Want straks moeten jullie ons toch echt een aantal weken missen....en wij jullie!,' schrijft Bar Buka op hun Facebookpagina. Wil jij graag nog een feestje vieren bij Bar Buka voordat ze gaan sluiten? Op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari houdt Bar Buka een 'closing weekend'. Raadpleeg de agenda voor meer details!

Lees ook: Het interview met oprichter en eigenaar Marianne (Zij aan Zij, 3-2019)

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden