Little Women

Vanaf aanstaande donderdag (6 februari) is de film Little Women, gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Louisa May Alcott uit 1868, te zien in de bioscoop!

Saoirse Ronan, die ook Kate Winslet's lesbische lover zal spelen in de aankomende film Ammonite*, vervult de rol van één van de hoofdkarakters - namelijk Jo March - in deze verfilming.

Op verschillende queer mediaplatforms wordt vermoed dat Jo zich identificeert als queer. Dit gerucht is gebaseerd op de uitspraak van Ronan zelf over haar personage in Little Women. Zo gaf 'Gay Times' onlangs verslag van een recent interview waarin Ronan vertelt dat, als het verhaal zich zou afspelen in een moderne setting, het personage zich inderdaad zou kunnen identificeren als queer.

Volgens een review van autostraddle, een mediaplatform voor queer vrouwen, onderscheidt deze 17e (!) verfilming van het boek van Louisa May Alcott zich van de rest omdat de queerness van Jo March in deze nieuwe film eindelijk verder ging dan de 'subtekst'. Ronan zelf bevestigt deze aanname: 'dit is de eerste verfilming van het boek waarin Jo's seksualiteit enigszins wordt aangekaart.' Dit betekent niet dat de originele teksten zijn verdraaid, maar dat deze verfilming juist meer ruimte biedt om Jo's seksualiteit te laten zien. Zo vertelt Ronan dat de volgende quote van haar personage letterlijk is overgenomen uit het boek: 'Ik wil de vrijheid hebben om te houden van wie ik wil.'

'Wat ik ook tof vind, is dat Jo zichzelf niet in een hokje stopt. Ze was bereid om dit te erkennen en ik denk ook dat ze zelfbewust genoeg was om door te hebben dat er iets anders aan haar was,' aldus Ronan. Ze vervolgt: 'het zou dus absoluut kunnen dat Jo haar seksualiteit aan het onderzoeken was.'

Volgens queer platform 'them' twijfelt Jo ook aan haar gender identiteit. Aan het begin van de film verklaart een jonge Jo March namelijk dat ze 'teleurgesteld is dat ze een vrouw is.' Deze quote is bijna compleet overgenomen van de originele Louisa Alcott-roman, waarin Jo werd neergezet als een 'tomboy'. Oftewel, wij zijn heel benieuwd naar de manier waarop Ronan's personage zal worden gemanifesteerd in deze nieuw film!

 

 

Over Little Women

Little Women (2019) is geregisseerd door Greta Gerwig, die tevens ook de film Lady Bird (2017) regisseerde. Het verhaal speelt zich af in het Massachusetts van de jaren 1860 en volgt de vier zussen Jo (Saoirse Ronan), Meg (Emma Watson), Amy (Florence Pugh), en Beth (Eliza Scanlen), terwijl ze opgroeien onder de hoede van hun moeder Marmee (Laura Dern) tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Elk van de vier zussen vinden terwijl het verhaal vordert hun eigen weg in de maatschappij en ontdekken de liefde. Oja, en laten we niet vergeten dat Meryl Streep in deze film het personage tante March speelt!

*De release datum van de romantische dramafilm Ammonite is nog niet bekend. Er is helaas nog geen trailer beschikbaar, maar wel een video waarin Saoirse Ronan haar rol in Ammonite onthult. Meer informatie volgt!

Foto's: Sony Pictures

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden