Little Women

Vanaf aanstaande donderdag (6 februari) is de film Little Women, gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Louisa May Alcott uit 1868, te zien in de bioscoop!

Saoirse Ronan, die ook Kate Winslet's lesbische lover zal spelen in de aankomende film Ammonite*, vervult de rol van één van de hoofdkarakters - namelijk Jo March - in deze verfilming.

Op verschillende queer mediaplatforms wordt vermoed dat Jo zich identificeert als queer. Dit gerucht is gebaseerd op de uitspraak van Ronan zelf over haar personage in Little Women. Zo gaf 'Gay Times' onlangs verslag van een recent interview waarin Ronan vertelt dat, als het verhaal zich zou afspelen in een moderne setting, het personage zich inderdaad zou kunnen identificeren als queer.

Volgens een review van autostraddle, een mediaplatform voor queer vrouwen, onderscheidt deze 17e (!) verfilming van het boek van Louisa May Alcott zich van de rest omdat de queerness van Jo March in deze nieuwe film eindelijk verder ging dan de 'subtekst'. Ronan zelf bevestigt deze aanname: 'dit is de eerste verfilming van het boek waarin Jo's seksualiteit enigszins wordt aangekaart.' Dit betekent niet dat de originele teksten zijn verdraaid, maar dat deze verfilming juist meer ruimte biedt om Jo's seksualiteit te laten zien. Zo vertelt Ronan dat de volgende quote van haar personage letterlijk is overgenomen uit het boek: 'Ik wil de vrijheid hebben om te houden van wie ik wil.'

'Wat ik ook tof vind, is dat Jo zichzelf niet in een hokje stopt. Ze was bereid om dit te erkennen en ik denk ook dat ze zelfbewust genoeg was om door te hebben dat er iets anders aan haar was,' aldus Ronan. Ze vervolgt: 'het zou dus absoluut kunnen dat Jo haar seksualiteit aan het onderzoeken was.'

Volgens queer platform 'them' twijfelt Jo ook aan haar gender identiteit. Aan het begin van de film verklaart een jonge Jo March namelijk dat ze 'teleurgesteld is dat ze een vrouw is.' Deze quote is bijna compleet overgenomen van de originele Louisa Alcott-roman, waarin Jo werd neergezet als een 'tomboy'. Oftewel, wij zijn heel benieuwd naar de manier waarop Ronan's personage zal worden gemanifesteerd in deze nieuw film!

 

 

Over Little Women

Little Women (2019) is geregisseerd door Greta Gerwig, die tevens ook de film Lady Bird (2017) regisseerde. Het verhaal speelt zich af in het Massachusetts van de jaren 1860 en volgt de vier zussen Jo (Saoirse Ronan), Meg (Emma Watson), Amy (Florence Pugh), en Beth (Eliza Scanlen), terwijl ze opgroeien onder de hoede van hun moeder Marmee (Laura Dern) tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Elk van de vier zussen vinden terwijl het verhaal vordert hun eigen weg in de maatschappij en ontdekken de liefde. Oja, en laten we niet vergeten dat Meryl Streep in deze film het personage tante March speelt!

*De release datum van de romantische dramafilm Ammonite is nog niet bekend. Er is helaas nog geen trailer beschikbaar, maar wel een video waarin Saoirse Ronan haar rol in Ammonite onthult. Meer informatie volgt!

Foto's: Sony Pictures

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

X en O in bevolkingscijfers

Statistiek: Waar zijn de intersekse personen en de mensen die zich niet uitsluitend als man of vrouw identificeren? Oproep voor meer aandacht op papier voor mensen die niet passen binnen M of V.

Lees verder

Queer Migrations

Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende LHBTIQ+ mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. De expositie is te zien vanaf 2 maart in Atrium Stadhuis Den Haag.

Lees verder

De Queer Boekenkast

Je kunt in de meeste boekhandels wel queer boeken vinden, maar wist je dat er in Alkmaar een 100% queer boekhandel is? We gingen langs en spraken oprichter Thomas!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden