TAKE PRIDE in us

Pride Amsterdam bestaat 25 jaar! Op zondagmiddag vond de jaarlijkse kick-off party van Pride Amsterdam 2020 plaats in The Student Hotel Amsterdam City, en wij waren erbij. Tijdens dit feestelijke evenement werd bekendgemaakt dat Pride Amsterdam dit jaar een nieuwe samenwerking aangaat met het bedrijf Booking.com als hoofdsponsor. Ook lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale jubileum uitgifte – een zilveren munt met regenboogvlag! – en wordt The Student Hotel Amsterdam City de host van het Pride House.

Ook werden de nieuwe Pride-ambassadeurs bekendgemaakt, en de 80 (!) boten die op zaterdag 1 augustus zullen meevaren door de Amsterdamse grachten. 'Bijzondere' boten die dit jaar meevaren zijn onder andere de Roemeense Boot, Afrikaanse boot en een boot van Pink Nieuw West. Ook heel speciaal: Bar Buka vaart dit jaar mee!

Pride Amsterdam viert de 25e editie met als thema 'TAKE PRIDE in us'. 'Helaas is het nog steeds niet gewoon om anders te zijn. Een samenleving waarin je sekse/ gender/ oriëntatie er niet toe doet en simpelweg een gegeven is', zegt directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam. 'Als community moeten we trots zijn op eenieder van ons en het opnemen voor de meest kwetsbare onder ons. Daarnaast willen we dat de community in zijn geheel kan rekenen op de trots van de rest van Nederland.'

Bijzondere boten: Roemeense Boot

Dit jaar vaart de Roemeense boot tijdens Pride Amsterdam mee om een belangrijke reden: ondanks de toetreding van Roemenië tot de EU staan LHBT-rechten nog enorm onder druk en heeft men onlangs nog geprobeerd de grondwet zodoende te wijzigen dat een openstelling van het burgerhuwelijk voor partners van gelijk geslacht onmogelijk zou worden. Door deelname aan de botenparade willen ze aandacht vragen voor hen die in angst een verborgen leven moeten leiden en eisen het recht op een normaal leven, hier én in Oost-Europa.

Afrikaanse Boot

De noodzaak van 'zichtbaar zijn' staat centraal bij de Afrikaanse boot. De stichting Love Planet, de organisatie achter de boot, richt zich op Afrikaanse LHBT's die thuis geen veilige ruimte hebben om Pride te vieren en niet trots thuis kunnen komen.

Pink Nieuw West

Pink Nieuw West viert dit jaar een jubileum. Al 10 jaar organiseren zij maandelijks bijeenkomsten voor LHBT's en sympathisanten. Onderwerpen en onderdelen die daarbij centraal staan zijn verkiezingen, adoptie, coming-out, films, etc. Ook 4 en 5 mei gaat aan hen niet voorbij en dit geldt ook voor hun jaarlijkse deelname aan de Pride Walk. Dit jaar staan ze dus ook op een boot.

Bar Buka en de Trotse Lesboot

Dit jaar vaart ook de Trotse Lesboot weer mee en werd bekendgemaakt dat Bar Buka is geselecteerd om deel te nemen aan de Canal Pride 2020. Bar Buka liet via hun Instagram account weten dat ze binnenkort bekend gaan maken hoe je mee kunt varen op hun boot. Wij houden het voor je in de gaten!  

Pride Ambassadeurs

Naast de deelnemende boten en de samenwerkingen zijn ook de Pride Ambassadeurs bekendgemaakt. De 21-jarige queer & black activist en artiest Robin Ramos uit Utrecht is uitgeroepen tot de 'Youth Pride Ambassadeur' (de jongerenbeweging van Pride Amsterdam): 'Als gemeenschap is het belangrijk dat we naar elkaar omkijken om te kunnen zien of één van ons pijn lijdt. Ik merk dat er veel pijn is bij groepen waar niet genoeg naar omgekeken wordt. Denk aan transpersonen, femmes en niet-witte mensen binnen onze gemeenschap. Racisme en haat zijn onder andere problemen die ons als gemeenschap uit elkaar drijven,' aldus Ramos.

Activist Tienke Sumter zal haar rol als ambassadeur van Pride Amsterdam 2020 vervullen door zich in te zetten voor vergrote zichtbaarheid van biculturele LBTQ+ vrouwen. Sumter is al 40 jaar activist voor vrouwen en mensenrechten en omschrijft zichzelf als 'een lesbische vrouw van kleur, die streeft naar maar gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.' Daarnaast nemen Mr. Leather Netherlands 2019 Axe Leito, Sherry Jae Ebere van Trans United Nederland, schrijver Pete Wu, activist Tieneke Sumter en oud-politicus Boris Dittrich het ambassadeurschap op zich.

Pride Amsterdam dit jaar is van zaterdag 25 juli tot en met zondag 2 augustus 2020.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden