'Queerantaine' films

Ben jij nog op zoek naar fijne films om je 'queerantaine' mee door te brengen? Wij zetten een verzameling films voor je op een rij -van lesbische klassiekers tot nieuwere tienerfilms met vrouwelijke queer personages. En het mooie is dat ze stuk voor stuk beschikbaar zijn online! Behalve Carol (Videoland) en Oud Roze (NPO Start), kun je de rest van de onderstaande films zien op Netflix.

 

Carol

Carol is een romantische melodramatische film met in de hoofdrol Cate Blanchett en Rooney Mara. Carol speelt zich af in New York begin jaren '50 en vertelt een verhaal over een verboden affaire tussen Carol (Blanchett), een oudere vrouw die in een moeilijke scheiding zit, en Therese (Mara), een beginnende fotografe.

 

Disobedience

Disobedience is een romantische dramafilm uit 2017 over een verboden lesbische liefde, met Rachel Weisz en Rachel McAdams als tegenspelers. Disobedience speelt zich af in Londen en vertelt het verhaal over Ronit (Weisz), een fotografe uit New York die teruggaat naar een strikt orthodox-joodse gemeenschap voor haar vaders begrafenis. Ronit had haar vader al jaren niet meer gezien en de gemeenschap sloot haar buiten om een reden: ze had gevoelens voor haar jeugdvriend Esti (McAdams). Wakkert de liefde tussen de twee aan als ze elkaar weer terugzien?  

 

Elisa y Marcela

Deze Spaanse LGBT film speelt zich af in het 1901 en gaat over Marcela en Elisa, twee vrouwen die dolgraag met elkaar willen trouwen. Zo'n 114 jaar voordat het homohuwelijk in Spanje gelegaliseerd werd, is dit natuurlijk ingewikkeld. Daarom verzinnen ze een plan: Elisa doet zich voor als een man om zo alsnog met Marcela te kunnen trouwen. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het eerste homohuwelijk in Spanje.

 

Lovesong

Lovesong is een Amerikaanse dramafilm uit 2016 met in de hoofdrollen Sarah (Riley Keough), een huismoeder met een jonge dochter die in de steek wordt gelaten door haar man, en haar beste vriendin Mindy (Jena Malone). Sarah belt Mindy op, nadat ze elkaar jaren niet meer hebben gezien, en de twee gaan samen met Sarah's dochter spontaan op roadtrip. Tijdens de roadtrip ontstaat er een gecompliceerde liefdesrelatie tussen Mindy en Sarah.

 

Duck Butter

Duck Butter is een experimentele Amerikaanse komedie uit 2018. De beschrijving zegt al genoeg over het aantal seks scènes die je gaat zien in deze film: Naima (Alia Shawkat) en Sergio (Laia Costa) ontmoeten elkaar in een club en ze leren elkaar kennen door 24 uur lang elk uur seks met elkaar te hebben. Dat is nog eens een heftig experiment!

 

Below her mouth

Below her mouth is een Canadese erotische romantische komedie uit 2016 over een verloofde heteroseksuele moderedactrice (Jasmine) die een passievolle relatie aangaat met een lesbische dakwerker (Dallas).

 

The Feels

The Feels is een geïmproviseerde komedie over een groep vrienden die op een lesbisch vrijgezellenweekend vertrokken om de aanstaande bruiloft van Andi (Constance Wu) en Lu (Angela Trimbur) te vieren. Onder invloed van alcohol geeft Lu aan iedereen toe dat ze nog nooit een orgasme heeft gehad, tot Andi's volledige verbazing en ongenoegen. Het leuke weekend ontspoort op onverwachte manieren, waardoor iedereen nadenkt over onderwerpen als vertrouwen, liefde en hun eerste orgasmes.

 

Oud Roze

Dokter, kan je me geen pilletje geven voor mijn geaardheid? Ik wil helemaal niet lesbisch zijn. Ik heb wat afgehuild. Vaak zijn ze onzichtbaar in de samenleving en ook in de zorg: homoseksuele - 'roze' - ouderen. De meesten trouwden, stichtten een gezin en moesten de schijn ophouden. Anderen vonden op latere leeftijd de liefde van hun leven.

In De Roze Salon van Humanitas vinden roze ouderen sinds een paar jaar steun en gezelligheid en vertellen elkaar hun levensverhaal. 'De mensen die De Roze Salon bezoeken zijn maar een topje van de ijsberg die uit de kast zijn. De meesten zeggen liever in de kast te blijven om geen angst te hoeven hebben te worden afgewezen, uitgescholden of te worden bespuugd. Velen gaan in de kast, in de kist.'

De docu Oud Roze (2013) werd geregisseerd door Eveline van Dijck en is te zien op NPO en 2Doc.

 

Someone Great

Someone Great is een Amerikaanse romantische komedie uit 2019. Jenny (Gina Rodriguez) is een 29-jarige muziekjournalist die begint aan haar droombaan als redacteur bij Rolling Stone. Als haar vriendje het met haar uitmaakt belt ze haar twee beste vriendinnen, Blair (Brittany Snow) en Erin (DeWanda Wise) voor een wilde avond uit in New York City. Erin is een zwarte lesbienne die casual aan het daten is met Leah. Als de relatie serieuzer begint te worden krijgt ze koudwatervrees. Haar beste vriendinnen, die zelf ook met problemen kampen in het volwassen worden, helpen Erin meer zelfvertrouwen te krijgen. Autostraddle: Someone Great draagt ook bij aan diversiteit in representatie door het verhaal van een zwarte lesbienne te vertellen. Dit is positief, want  tot kortgeleden waren dit soort 'mainstream' films namelijk nog erg heteronormatief en 'wit'.

 

Let it Snow

Let it Snow is een romantische kerstkomedie uit 2019. Deze typische tiener romcom onderscheidt zich van de rest, want één van de verhaallijnen laat een romantische relatie tussen twee meisjes zien! Dorrie, een bediende bij 'Waffle Town' heeft een geheime relatie met Kerry, een cheerleader die in de kast zit. Dorrie is verdrietig omdat Kerry zich voor haar schaamt in gezelschap van haar vrienden. Zal Kerry uit de kast durven komen? Kijk zelf maar hoe het afloopt!

Fun fact:  De acteurs die de rollen van Dorrie en Kerry vervullen zijn in real-life ook queer! Liv Hewson is non-binair en lesbisch en Anna Akana is biseksueel.

 

Short film: Maart

Wist je dat een deel van de ANNE+ cast & crew ook een short film hebben gemaakt? Deze film is gemaakt binnen 48 uur tijdens de 48 hour Pink Film Project in 2018 en vertoond op de Roze Filmdagen 2018. Deze film is verder niet gelinkt aan ANNE+, ook niet aan karakters of verhaallijnen.

Het eerste wat je hoort in deze film is: 'Wat als je nooit meer naar buiten zou mogen..?' Is dit een voorbode op de coronacrisis?

 

Queer Pioneers

Toch liever naar de bios? Dat kan! Nou ja, een soort van. Het programma Queer Pioneers, in samenwerking met Rialto, LantarenVenster en Picl, is online te zien! Er staan filmmakers centraal die met hun werk de grenzen hebben opgezocht op het gebied van seksualiteit, geaardheid en gender, mensen die hun stempel hebben gedrukt op de filmwereld en het politieke debat.

Rialto en LanterenVenster hebben een selectie films voor je samengesteld, die eenvoudig te vinden zijn op picl.nl. Queer Pioneers-bedenker en -programmeur Renske Diks voorziet je van achtergrondinformatie en verrassende inzichten in voorbesprekingen die je kunt vinden in de link bij de film, op de website van Picl.

De films die je kunt zien zijn 120 BPM, Maurice, Una Mujer Fantastica, Taxi zum Klo en Portrait de la jeune fille en feu:

 

 

*

Naast films zijn er ook veel nieuwe en oude series erg de moeite waard - daarover binnenkort meer!

Meer kijktips voor nu vind je in onze Film & Tv rubriek, blijf op de hoogte van nieuwe titels en reviews!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden