Zoals het hoort

Spoiler alert! Stop vooral nu met lezen als je tijdens het kijken 100% verrast wil worden.   

Ana, Yessika en Anissa uit de series Gentified en Black Lightning geven hun leven vorm zoals zij dat willen. No compromises. Zoals het hoort en zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn.

Beeld: Kevin Estrada/NETFLIX / the CW

Waar beoordeel je een serie op? Natuurlijk op acteerprestaties, verhaallijn en esthetische kenmerken. 'Goed' is geen criterium, want dat is subjectief. Wat de een goed vindt, vindt de ander helemaal niets.

Met de ontstaansgeschiedenis van de bekende Bechdeltest in mijn achterhoofd, heb ik de afgelopen jaren - bewust en onbewust - mijn eigen 'testcriteria' voor een LGBT-serie of -film opgesteld. Onze maatschappij verandert, en films en series veranderen mee. Dus ook mijn criteria veranderen mee (ik ben trouwens benieuwd welke aanpassingen Alison Bechdel nu aan haar test uit 1985 zou doen).

Maar representatie is altijd een van de belangrijkste criteria gebleven. Het is niet altijd vanzelfsprekend geweest dat er openlijk LGBTI-karakters voorkwamen in films en televisieseries. Nog steeds niet. Dus ook al rammelt het verhaal een beetje en zijn de acteerprestaties niet altijd even overtuigend, als de film of serie een significante bijdrage levert aan de representatie, dan kan ik die tekortkomingen wel door de vingers zien.

Bij de series Gentefied en Black Lightning klopt gelukkig wel alles. En nog belangrijker: Ana, Yessika en Anissa geven hun leven vorm zoals zij dat willen. No compromises. Zoals het hoort en zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn.

 

Gentefied

De naam van de serie, Gentefied, is een combinatie van de woorden gentrified en gente. De term wordt vaak gebruikt om de intra-gemeenschappelijke gentrificatie te beschrijven, die vaak voorkomt in de buurten waar welvarende Latinxs actief deelnemen aan de gentrificatie van hun eigen buurt en dit ook aanmoedigen.

Gebaseerd op de Amerikaanse webserie met dezelfde titel, draait het verhaal van de komedie-drama Gentefied om de twee Mexicaans-Amerikaanse neven Erik en Chris, en hun nicht Ana die de taqueria van hun opa van de ondergang proberen te redden. Het voortbestaan van zijn tacoshop wordt - zoals de titel van de serie al suggereert - bedreigd door de oprukkende gentrificatie en marginalisering van Latinx's in Amerika.

 

 

Zoals in veel Amerikaanse series is het overkoepelende thema ook hier het najagen van de Amerikaanse droom. Hun grootvader heeft 'm nagejaagd, en alle drie de kleinkinderen leveren hun eigen strijd om die droom te verwezenlijken. Dit terwijl tegelijkertijd diezelfde droom de dingen bedreigt die hen het meest dierbaar zijn: hun buurt, hun grootvader en zijn tacoshop.

Ook de dromerige en tegelijkertijd activistische Ana jaagt haar droom van een kunstenaarsbestaan na. Ze is gelukkig samen met haar vriendin en activiste Yessika, die ook een volwaardig onderdeel uitmaakt van de liefdevolle, chaotische familie van Ana.

Geen drama, geen trauma en geen conflicten over dat ze lesbisch zijn; alleen maar de zoetsappige liefde van deze twee vrouwen. Twee lesbische Latina's, die zichzelf volledig geaccepteerd hebben, geaccepteerd woorden door hun familie en vrienden – en niemand die verwacht dat ze zich anders voordoen. Een genoegen en een verademing om naar te kijken.

 

Black Lightning

Er is een nieuwe lesbische superheld aan de horizon verschenen. 

De meest bekende lesbische superheld is waarschijnlijk Batwoman, die de taken van Batman in Gotham City overneemt als hij is verdwenen. Sinds kort zorgt ook Thunder er voor dat de maatschappij weer een stukje veiliger wordt.

Met haar komst heeft de serie Black Lightning de primeur om de eerste televisieserie te zijn die een zwarte lesbische superheld in het verhaal heeft.

Anissa, of te wel Thunder, kan haar eigen 'lichaamsdichtheid' beïnvloeden met haar ademhaling, waardoor ze bovenmenselijke krachten krijgt. 

Als metahuman kan ze ook krachtige schokgolven veroorzaken en heeft Anissa een versnelde genezingsfactor. Samen met haar vader Black Lightning, haar zus Jennifer (Lightning) en haar vriendin (en tevens superheld en shapeshifter) Grace Choi, bindt ze de strijd aan tegen de misdaad in Freeland.

Net zoals Ana en Yessika in Gentefied, houdt de doortastende en eigenwijze Anissa van wie ze zelf is en verbergt ze dit niet voor de wereld. Haar vriendin wordt geaccepteerd door haar familie. Ze studeert voor arts en geeft parttime les. Vol trots en eigenwaarde beweegt ze zich in de wereld. De eerste zwarte lesbische superheld is absoluut een aanwinst voor de wereld.

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrijheid of geestelijk afsterven

Ingrid Kluvers schreef een roman over de coming out van een lesbische vrouw in de jaren 1980. De worstelingen van hoofdpersonage Hans zijn deels autobiografisch en voor iedereen herkenbaar.

Lees verder

Onthulling van Laxmi Manuela

'Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen, die twijfelen over hun geaardheid, te inspireren!'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden