Global Pride 2020

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zijn honderden Pride marsen en evenementen geannuleerd of uitgesteld vanwege de COVID-19 pandemie. Pride organisaties wereldwijd hebben de koppen bij elkaar gestoken: Ter vervanging van de geannuleerde prides is er Global Pride: een online evenement van 24 uur, dat plaatsvindt op 27 juni. Global Pride biedt kansen voor de LHBTQIA+ gemeenschap over de hele wereld om samen te komen en diversiteit en gelijkheid te vieren tijdens deze moeilijke tijd.

Dit online event ontstond in april 2020, als een samenwerking tussen InterPride, de Europese Pride Organisers Association en nationale Pride organisaties in meerdere landen. Het wordt geleid door een team van vrijwilligers in elke regio van de wereld, allemaal toegewijd om ervoor te zorgen dat iedereen overal deel kan nemen aan de Pride deze maand.

Black Lives Matter

Global Pride zal bijzondere aandacht besteden aan Black Lives Matter en werkt hiervoor samen met stichters van de BLM-beweging. Natalie Thompson is co-voorzitster van de Global Pride organisatie en spreekt zich uit over het belang van de Black Lives Matter beweging binnen de LHBTQIA+ gemeenschap: 'Als een zwarte vrouw die deel uitmaakt van de LHBTQIA+ gemeenschap heb ik het gevoel dat wij systematisch racisme en geweld tegen zwarte mensen flink moeten aanpakken. Ik ben er trots op dat zo'n groot platform als Global Pride hier aandacht aan besteedt.' 'All Black Lives Matter', zegt ze. 'Ook zwarte LHBTQIA+ levens'. [bron]

Bekende namen

Global Pride heeft een hoop bekende artiesten kunnen strikken voor dit evenement, zoals Adam Lambert, Kesha, The Village People, Mel C, Conchita Wurst, Pussy Riot, Calum Scott, Natasha Bedingfield, Mary Lambert, de Pussycat Dolls, Rita Ora, Bebe Rexha, Stephen Fry, Pabllo Vittar, Ava Max, Olivia Newton John, Courtney Act, Jake Shears, LeAnn Rimes, Leslie Jordan, Laverne Cox en Todrick Hall. Maar ook grote namen uit de politiek zullen aanwezig zijn op 27 juni, waaronder Joe Biden, voormalig vice-president en huidig president-kandidaat (D) van de Verenigde Staten, Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Canadese premier Justin Trudeau en de Ierse premier Leo Varadkar.

Grootste Pride event ter wereld

De Global Pride belooft 's werelds grootste LHBTI+ Pride evenement ooit te worden. Meer dan 500 Pride organisaties hebben al hun content ingediend voor Global Pride. Op dit moment is het vrijwillige productieteam bezig om de content samen te voegen tot een 24-uur durende uitzending. Uitvoerend producent van Global Pride, Michelle Meow, zegt: 'Vijftig jaar geleden kwamen vele 'grassroots' bewegingen, waaronder de Daughters of Bilitis, Gay Liberation Front, Mattachine en Lavender Menace samen om de eerste Gay Liberation Day te organiseren, een dag die de wereld compleet veranderende. De Global Pride wordt op dezelfde 'grassroots' manier georganiseerd, alleen dan met een technologische 21e eeuwse 'twist.' LGBTQIA+ - mensen van over de hele wereld zullen virtueel samenkomen tijdens deze crisis van raciaal onrecht en pandemie.'

Online deelname

Nu rest alleen nog de vraag: hoe kan ik de Global Pride bijwonen? Dit evenement kan online worden bekeken via de website Global Pride, waar je je ook kunt aanmelden voor het Facebook-event op zaterdag 27 juni. Het overzicht van de uitzending wordt in de week van 20 juni aangekondigd. Op dezelfde dag vindt ook de Dutch Online Pride plaats: 'Door het Covid-19 virus zijn veel prides inmiddels afgelast en zitten veel mensen op dit moment noodgedwongen binnen. Daarom vieren we dit jaar internationaal en samen Pride, van(uit) binnen, tijdens Pride Inside.' Daarover lees je hier meer, en zie ook onze agenda voor de verschillende online events.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden