Nu we er toch zijn

Voel je je als homo vrij om hand in hand door Weert te lopen? Hoe reageert de klas als je vertelt dat je transgender bent in Ede? En wordt er anders tegen je aangekeken als je buren weten dat je bi bent in Capelle aan den IJssel? In een speciale editie van 'Nu we er toch zijn' testen Jurre Geluk, Rob Jetten, Ellie Lust, Loiza Lamers en Shary-An Nivillac niet alleen hoe gastvrij gemeenten zijn, maar ook hoe solidair inwoners zijn met de LGBTQ+ community.

In navolging van het legendarische BNN-programma gaan de presentatoren niet alleen op zoek naar een plek om te slapen en iets te eten, maar onderwerpen ze inwoners ook aan testen. Zijn ze bereid om een regenboogvlag op te hangen of met regenboogstrepen op hun wang over straat te gaan?

Tijdens hun verblijf in de gemeentes ontmoeten Jurre, Rob, Ellie, Loiza en Shary-An mensen uit de LGBTQ+ community die hun ervaringen en verhalen delen. Zo bepalen de presentatoren of de burgemeester aan het einde van het verblijf een zwarte, zilveren of gouden vaandel krijgt overhandigd.

De vijf presentatoren testen deze elke dag één gemeente. Jurre Geluk trapt op maandag 27 juli af in Enschede. Op dinsdag 28 juli test Ellie Lust Ede. Woensdag 29 juli is Rob Jetten te zien in Weert. Shary-An Nivillac is donderdag 30 juli in Westerkwartier en Loiza Lamers sluit op vrijdag 31 juli af in Capelle aan den IJssel.

Foto's Shary-An, Jurre, Loiza: Annemieke van der Togt

Jurre: 'Ik hoor wel eens dat mensen denken dat de LHBTQ+-emancipatie in Nederland inmiddels wel oké is, maar in werkelijkheid valt dat behoorlijk tegen. Zeker nu we dit jaar niet bij elkaar kunnen komen op Pride-evenementen, is het belangrijker dan ooit om de verhalen van deze groep mensen te laten horen en te onderzoeken hoe open minded Nederland nou écht is.'

Rob Jetten, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, maakt in 'Nu we er toch zijn: Pride' zijn debuut als presentator. Rob: 'Nederland is een prachtig, gastvrij land. Maar we zijn pas een vrij land als iedereen echt vrij is om te zijn wie die wil zijn. Wat dat betreft hebben we ook in Nederland werk aan de winkel. Online is homohaat helaas nog altijd aan de orde van de dag, dat ondervind ik in mijn dagelijks leven. In de echte wereld gaat het soms ook nog behoorlijk fout. Geweld tegen homo's haalt nog veel te vaak het nieuws. Ik geloof dat we het samen beter kunnen doen, maar dan moeten we ook in gesprek. Waar staan we? En waar gaan we naartoe? Voor BNNVARA begin ik dat gesprek in Weert.'

Hoe gastvrij en open minded is Nederland? Dat zoeken we uit: nu we er toch zijn!

'Nu we er toch zijn: Pride', van 27 t/m 31 juli elke dag om 19.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

 

Gemist? Bekijk de afleveringen op NPO start!

 

*

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden