Zoenen met een asbak

Eind 2018 werd de LHBT-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau gepubliceerd. Daarin worden verschillende zaken wat betreft de 'leefsituatie' van LHBT-ers onder de loep genomen (lees hier meer). Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat middelengebruik onder ons LHBT-personen hoger ligt dan gemiddeld.

'Er (zijn) meerdere verklaringen te geven voor leefstijl verschillen tussen lesbische/homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele personen. Een daarvan is dat het hogere middelengebruik samenhangt met minderheidsstress (Hatzenbuehler et al. 2008). Middelengebruik wordt dan gezien als copingmechanisme om met die minderheidsstress om te gaan (Hatzenbuehler et al. 2008; Mason en Lewis 2015; Rosario et al. 2014). Uit studies die daarnaar zijn gedaan, komt naar voren dat LHB-personen vaker een ongezonde leefstijl hebben om negatieve emoties vanwege afwijzing of vanwege het 'in de kast zitten' beter te kunnen hanteren. Daarnaast is het mogelijk dat LHB-personen vanwege minderheidsstress minder goed in staat zijn om een gezonde leefstijl vol te houden (Roberts et al. 2010). Ook worden als verklaring voor verschillen in gezondheidsproblemen tussen LHB's en heteroseksuele personen verschillen in sociale normen genoemd. Dat speelt bij de verschillen in middelengebruik en leefstijl ook een rol. In dat verband wijzen onderzoekers op de sociale normen rondom middelengebruik in de LHB-gemeenschap. Zo wordt bijvoorbeeld door sommige lesbische vrouwen alcohol drinken gezien als onderdeel van het lesbisch zijn en maakt harddrugsgebruik deel uit van de seksuele belevingswereld van sommige homoseksuele mannen (Emslie et al. 2017; Hughes et al. 2016; Prestage et al. 2009). [p. 50 LHBT-monitor 2018]

 

Verslaving in beeld

Een tijdje geleden kregen wij een email van een lezer die zich zorgen maakte over het XTC-gebruik van haar nieuwe vriendin. Eerder bespraken we al drank (-misbruik), lees bijvoorbeeld het Dilemma: Ze drinkt te veel. Een wijntje bij het eten, of zelfs een pilletje tijdens het stappen: recreatief middelengebruik doen we in allerlei vormen en maten. Maar wat als je niet zonder kunt? Zij aan Zij brengt in deze serie verslaving in beeld. Verschillende vrouwen doen openhartig hun verhaal. Namen zijn om privacy redenen gefingeerd.

Lees ook:

Verslaafd aan wiet  |  Verslaafd aan eten | Verslaafd aan alcohol | Verslaafd aan schoonmaken

 

Verslaafd aan roken

'Vroeger rookte bijna iedereen. Nu word je steeds meer een paria, met de nek aangekeken. Leuk is anders, terwijl het ooit zo normaal was. De wetenschap haalde ons in.' Lieke is 29 en rookt sinds haar 14e. 'Net als iedereen denk ik, begonnen op de middelbare school, om erbij te horen, omdat iedereen het deed. Ik vond het niet heel vies, en voelde me volwassen en onafhankelijk, met een sigaret in mijn hand. Zuur wel, dat ik er nu afhankelijk van ben.'

Het is voor Lieke duidelijk, ze is verslaafd aan roken. In Nederland rookt zo'n 20% van de bevolking van 18 jaar en ouder. De afgelopen 5 jaar dat aantal afgenomen, in 2014 was het nog ruim 25%. Zware rokers, mensen die meer dan 20 sigaretten per dag roken, vormen daarvan 3%. Lieke hoort bij die groep, ze rookt minstens een pakje per dag.

Verslaving is op verschillende manieren te definiëren, maar in het kort kun je zeggen dat je verslaafd bent als je 1. Niet zonder kunt, 2. Geen controle hebt over je gebruik, 3. Steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken en/of 4. In de stress schiet bij denken aan niet gebruiken of stoppen.

'Ben ik allemaal,' geeft Lieke direct toe. Hoewel, meer nodig heb ik niet, ik rook wel genoeg, denk ik zo. Er zit weinig pauze in, ik rook wel een paar sigaretten per uur als ik wakker ben. Ik ga de deur absoluut niet uit zonder sigaretten, en etentjes moeten niet te lang duren want dan sta ik voor het dessert al buiten. Toen je opeens nergens meer mocht roken vond ik dat erg. Ik ben lang niet uit geweest, gelukkig zijn er nu wel veel rookplekken, buiten onder dakjes enzo, waar het goed toeven is. Ik ben me wel erg bewust van de rookwalm die ik mee naar binnen neem in de kroeg of restaurant.'

En zoenen met jou smaakt naar een asbak?

'Ja vast. Ik denk dat ik niet samen kan zijn met iemand die niet rookt. Als mijn vriendin opeens zou willen stoppen, weet ik niet hoe ik dat zou moeten supporten, want ik wil eigenlijk helemaal niet dat ze stopt.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder

De juiste balans

In zo'n 95 procent van de gevallen gaan we ervoor en blijven we elkaars handen vasthouden. En heel, heel af en toe laten we toch maar los en kiezen we voor veiligheid.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden