Shirley

Een nieuwe film met de hoofdrol voor Elisabeth Moss, onder meer bekend van The Handmaid's Tale, was onlangs al te zien tijdens de LGBTQ+ Film Summer bij Lantaren Venster Rotterdam en zie je vanaf deze week in de bioscopen.

Vanaf 17 september draait de film SHIRLEY van Josephine Decker (Madeline's Madeline) in Nederland. Shirley ging in wereldpremière op Sundance waar de film werd bekroond met de U.S. Dramatic Special Jury Award For Auteur Filmmaking. De film werd tevens geselecteerd voor de Berlinale.

Het verhaal: Fred en Rose verhuizen naar een dorp in Vermont in de hoop op een baan voor Fred. Het jonge stel krijgt een aanbod om in te trekken bij professor Stanley Hyman op voorwaarde dat Rose het huishouden op zich neemt én op zijn vrouw -de beruchte horror auteur Shirley Jackson- past. Hoewel Rose met afgrijzen het ongebruikelijke huishouden van het excentrieke koppel bijhoudt, ontstaat er toch een zeer bijzondere band tussen haar en Shirley. Een band die het huwelijk van het jonge koppel flink op de proef stelt…

 

 

Fred is overdag op de universiteit, net als professor Stanley Hyman. De laatste houdt er verschillende affaires op na, hij en Shirley hebben een open relatie. Shirley en Stanley hebben een haat-liefde verhouding in letterlijke zin, waar verbale aanvallen worden afgewisseld met genegenheid naar elkaar.

Shirley behandelt Rose in het begin als een stuk vuil, maar tot Shirley's genoegen weet de jonge Rose zich staande te houden in het vreemde huis. Ze wint langzaam het vertrouwen van de -soms waanzinnige en angstaanjagende- Shirley. Rose helpt haar met haar nieuwe boek, dat geïnspireerd is op de verdwijning van een studente van de plaatselijke universiteit.

Het oorspronkelijke plan was dat Rose en Fred maar kort in het huis zouden blijven, maar uiteindelijk blijven ze bijna een jaar. Een jaar waarin Rose veel te verduren heeft van de wrede Shirley. Wederzijdse manipulatie en uitdagingen veroorzaken een spanning tussen de twee vrouwen die transformeert tot een sensueel spel. Rose wordt Shirley's muze, ze kruipen onder elkaars huid en de intrigerende band tussen de twee vrouwen zal hun leven voor altijd veranderen.

Shirley Jackson (1916-1965) was een Amerikaanse schrijfster. Ze schreef zes romans en talloze korte verhalen, waarvan The Lottery (1948) de bekendste is. Haar schrijfstijl is een mengeling van horror en fantasie, een sprookjesachtige griezel-stijl die je terugziet in de film. De film is gebaseerd op het boek Shirley, a novel (2014) van Susan Scarf Merrell.

De hoofdrollen worden gespeeld door Elisabeth Moss (The Handmaid's Tale), Michael Stuhlbarg (Call Me By Your Name), Logan Lerman (The Perks Of Being A Wallflower) en Odessa Young (The Giant). Martin Scorsese is als uitvoerend producent betrokken bij de film.

Shirley is vanaf 17 september te zien in de bioscoop.

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden