Ratched

Sinds 18 september is de bloedstollende serie Ratched, geproduceerd door Ryan Murphy en Ian Brennan, wereldwijd beschikbaar op Netflix. Ratched belooft de horrorserie te zijn waar iedereen op zit te wachten. Ryan Murphy heeft zich met zijn team van American Horror Story laten inspireren door het verhaal van de sadistische verpleegster Mildred Ratched, een fictief karakter gecreëerd door Ken Kesey voor het boek (in 1962) en de film (1975) One Flew Over the Cuckoo's Nest.

Mildred, gespeeld door Sarah Paulson, arriveert in 1947 in North Carolina om te gaan werken bij een toonaangevende psychiatrische inrichting waar vreemde dingen aan de hand zijn. In eerste instantie lijkt Mildred zich als een voorbeeldige verpleegster te gedragen, maar wanneer ze meer betrokken raakt bij de verontrustende experimenten die op mensen worden uitgevoerd in de inrichting, begint ze langzaam maar zeker haar onschuld te verliezen. Naarmate de tijd vordert laat Mildred steeds meer haar duistere kanten zien.

Sarah Paulson, bekend van onder andere haar rollen in American Horror Story, Bird Box en 12 Years A Slave, liet al in 2019 weten dat er tenminste vier seizoenen op de planning staan: 'Tegen de tijd dat we in seizoen vier zijn gaat de hoofdpersoon steeds meer gelijkenis vertonen met het memorabele karakter Nurse Ratched uit de film One Flew Over the Cuckoo's Nest' aldus Paulson.

Lesbische gevoelens genezen

In de trailer is te zien dat verpleegster Ratched lijkt te denken dat er één juiste manier is om te leven, maar tegelijkertijd worstelt met haar eigen lesbische verlangens, waarvan dokters denken dat het een ziekte is. In deze inrichting wordt lobotomie, een chirurgische ingreep in de hersenen, uitgevoerd om dit soort 'ziektes' te genezen.

Tijdens een virtuele persconferentie over Ratched, die plaatsvond op 2 september, besprak Sarah Paulson de LHBTQ+ elementen uit de show. Paulson beschrijft de seksualiteit van het karakter Mildred Ratched als volgt: 'Dit is geen verhaal over een vrouw die worstelt met haar identiteit… In deze serie is het queer element er één van liefde en geluk, en een kans voor Mildred om zich voor het eerst gezien te voelen en deze kant van haar te onderzoeken… Omdat ik zelf deel uitmaak van de LHBT+ gemeenschap brengt het queer aspect van mijn karakter mij heel veel vreugde.'  [bron]

Een belangrijk onderdeel van het verhaal is dan ook haar ontluikende relatie met Gwendolyn Briggs, een politieke campagneleider die vecht voor vrijheid in een patriarchale samenleving, gespeeld door Cynthia Nixon, onder andere bekend om haar rol in Sex and The City. In een interview met PinkNews, dat plaats vond op 17 september, vertelt Nixon dat zij en Sarah zich 'vereert voelen' om als queer vrouwen mee te mogen werken aan deze serie. 'Ik vind het geweldig dat Ryan Murphy ervoor kiest om verhalen te representeren in historische settings waarin mensen van kleur en queer personen afwezig waren; hij geeft ons onze positie terug,' aldus Nixon. Paulson is het ermee eens dat 'vertegenwoordiging in alle opzichten belangrijk is.' 

Wat ook bijzonder is aan Ratched, als een show met queer personen in de hoofdrol, is dat de onderwerpen uit de kast komen of omgaan met homofobe vooroordelen niet centraal staan in het verhaal. 'Ik denk dat er iets heel moois en heel krachtig is aan het representeren van een personage voor wie de kwestie van haar homoseksualiteit niet het onderwerp is,' zegt Paulson. [bron]

Sterrencast

Voor deze serie is er een sterrencast verzameld: naast Sarah Paulson en Cynthia Nixon, vertolken ook andere topacteurs zoals Sharon Stone, Judy Davis, Vincent D'Onafria en Rosanna Arquette een rol in deze serie. Ga nu naar Netflix om het eerste seizoen te bingewatchen, die bestaat uit acht afleveringen van ongeveer een uur.

 

Wist je dat...

...Sarah Paulson sinds 2015 samen is met Holland Taylor? Zij speelde Peggy Peabody in The L word!

Zij aan Zij – Archief

 

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden