Polyamorie

Vorige week las ik het artikel over Anne, Linda en Hester die een polyamore relatie hebben. Naar aanleiding van dit artikel werd ik door diverse lezeressen gevraagd hoe dit juridisch zit. Kun je bijvoorbeeld met z'n drieën trouwen en kinderen opvoeden?

Trouwen

Trouwen kan in Nederland met één partner tegelijk. Dit betekent dat een huwelijk alleen aangegaan kan worden door twee partners, en dat je maar één huwelijk tegelijk kunt hebben. Wanneer je met meer dan één partner een relatie hebt, kun je dus niet met al je partners trouwen. Mensen lossen dit nog wel eens op door een (trouw)feest te houden waarin de liefde voor elkaar centraal staat. Er is dan wel een feest om de liefde te vieren, alleen er wordt niet getrouwd.

Geregistreerd partnerschap

Naast trouwen zijn er ook mensen die een geregistreerd partnerschap met elkaar hebben. Een geregistreerd partnerschap lijkt erg op een huwelijk. Voor de verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap lees je dit artikel. Nu denk je misschien dat het een 'oplossing' is om met de ene partner te trouwen, en met de andere partner een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Helaas kan dit niet! Je kunt één huwelijk of één geregistreerd partnerschap hebben. En net als bij trouwen, kan een geregistreerd partnerschap aangegaan worden met één partner tegelijk.

Samenlevingscontract

In de praktijk maak ik af en toe samenlevingscontracten voor relaties die bestaan uit meer dan twee partners. In een samenlevingscontract kun je bijvoorbeeld afspreken dat de keukenspullen van partner A zijn, dat het bed van partner B is en dat de klusspullen van partner C zijn.  Dit zorgt voor duidelijkheid wanneer de relatie stopt. Een samenlevingscontract kun je dus wel afsluiten met meer dan één partner tegelijk.

Samen een huis kopen

Kun je eigenlijk met drie partners tegelijk een huis kopen? Ja, dit kan! Je kunt met z'n drieën een huis kopen. Wat wel lastig kan zijn is het krijgen van een hypotheek. Er zijn wel banken die een hypotheek verstrekken aan drie partners, het is alleen wel goed zoeken naar zo'n bank. Maar juridisch gezien kan je een huis kopen met meer dan één partner tegelijk en is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten met meer dan één partner tegelijk.

Kinderen

Steeds vaker gebeurt het dat kinderen opgroeien bij meer dan twee ouders. Juridisch gezien lopen deze ouders wel tegen wat moeilijkheden aan. Wettelijk gezien kunnen er namelijk slechts twee van deze ouders 'juridisch ouder' van hun kind worden. Ook kunnen er slechts twee van de ouders het 'ouderlijk gezag' over het kind hebben.

Dit betekent onder andere dat de ouder die geen ouderlijk gezag heeft geen paspoort voor het kind kan aanvragen en niet bevoegd is om medische beslissingen te maken voor het kind tijdens een doktersbezoek. Krijgt je kind meer dan twee ouders? Dan raad ik aan om voor de geboorte van jullie kind juridisch advies in te winnen.  Zodat jullie goed weten wat de juridische positie van elke ouder is.  

Echtscheiding

Wat nu als er binnen een polyamoreuze relatie twee partners met elkaar getrouwd zijn, en deze partners gaan scheiden? In de praktijk 'regel' ik veel echtscheidingen voor mensen in een polyamoreuze relatie. Afhankelijk van de wensen van de (ex-)partners worden bij deze echtscheidingen ook de 'niet getrouwde' partners betrokken. Juridisch gezien vindt de echtscheiding plaats tussen de getrouwde partners, maar emotioneel gezien wensen (ex-)partners vaak dat de 'niet-getrouwde' partners ook bij mij aan tafel uitgenodigd worden om de relatie emotioneel af te kunnen sluiten.

Tot slot

In dit artikel heb ik een antwoord gegeven op de vragen die mij het meeste gesteld worden over de juridische kant van polyamoreuze relaties. Wanneer je een polyamoreuze relatie hebt kan het gebeuren dat je tegen juridische vragen aanloopt die ik niet heb beantwoord in dit artikel. Bijvoorbeeld de vraag wie elkaars fiscaal partner en toeslagpartner zijn. Neem daarom gerust contact met me op voor een juridisch advies dat afgestemd is op jullie relatie.

 

Mijn naam is Kim Smienk. Met mijn kantoor Kim Smienk Advocatuur & Mediation houd ik me veel bezig met de juridische kant van vrouwenrelaties. In het dagelijks leven 'regel' ik echtscheidingen voor bijvoorbeeld twee vrouwen die uit elkaar gaan, stel ik donorcontracten op voor vrouwen die met een zaaddonor een kind krijgen en regel ik adopties bij de rechtbank.

In mijn praktijk worden er vaak allerlei vragen aan mij gesteld. Deze vragen zijn voor mij de inspiratie voor mijn artikelen. Ik kan me voorstellen dat jij als Zij aan Zij lezer ook een vraag hebt die je mij zou willen stellen. Over de juridische kant van een relatie of de juridisch kant van moeder(s) worden bijvoorbeeld. Laat gerust een vraag achter op mijn website en wie weet beantwoord ik jouw (anonieme) vraag in één van mijn artikelen voor Zij aan Zij! 

 

 

*

Lees ook de eerdere artikelen van Kim.

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Jaloezie is een bitch

'Je krijgt niet alleen een inkijkje in polyamorie en wat er allemaal bij komt kijken, Kirsten is vooral ook een top cabaretier die elke keer weer situaties uitbeeldt met de intensiteit alsof ze het opnieuw beleeft.'

Lees verder

Luisterlijstje

De Lesbische Liga, Hanna van Vliet in 'Nooit meer slapen', een reconstructie van de laatste dagen van Janis Joplin, queer helden met Carolien Borgers en Splinter Chabot en het nieuwe Manic Monday.

Lees verder

Paarse Vrijdag

Samen voor de héle klas, samen voor de héle school – dat is het thema van dit jaar. Paarse Vrijdag op 13 december is de dag dat scholen extra aandacht besteden aan diversiteit en jezelf zijn.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden