Nieuwsberichten van Kim Smienk

Gender X in je paspoort

'Ik hoor eigenlijk altijd van mijn cliënten dat de procedure om de X in het paspoort te krijgen ze heel erg is meegevallen.' Hoe werkt het precies? Advocaat Kim Smienk legt het uit.

Lees verder

Ouderlijk gezag en voogdij

Wat als het noodlot toeslaat en beide moeders van een kind plotseling komen te overlijden? Er zijn verschillende scenario's, advocaat Kim Smienk legt uit wat de mogelijkheden zijn.

Lees verder

Erkennen of adopteren?

Allebei juridisch moeder worden van je kind gaat niet vanzelf. Er zijn drie opties: de Ouderschapsverklaring, erkennen of adopteren. Advocaat Kim Smienk bespreekt de verschillen.

Lees verder

Polyamorie

Kun je met z'n drieën trouwen en kinderen opvoeden? Wat als alle partners samen een huis willen kopen, met een hypotheek? Kim legt uit hoe het zit.

Lees verder

Recht op omgang

'Kan een donor contact met ons kind afdwingen bij een rechter?' Het is één van de meest gestelde vragen aan mediator Kim Smienk. Ze legt het uit.

Lees verder

Gescheiden & Moederdag

Hoe moet het met Moederdag als jullie uit elkaar zijn? Als familiemediator vind ik het essentieel om hier tijdens het 'regelen' van de scheiding aandacht aan te besteden.

Lees verder

Corona en co-ouderschap

Wat doe je tijdens de coronacrisis als co-ouder van je kinderen? Co-ouders staan voor vraagstukken waar nog nooit eerder aan is gedacht.

Lees verder

Achternaam voor ons kind

Bij achternamen zijn de juridische regelingen net wat anders bij kinderen met twee moeders dan bij kinderen met één vader en één moeder. Wat zegt de wet? Kim legt het uit.

Lees verder

Bekende donor

De juridische kant van moeder(s) worden met behulp van een bekende donor: over het donorcontract, erkenning en ouderlijk gezag.

Lees verder

Onbekende donor

Ik krijg vaak vragen van getrouwde vrouwen over de juridische positie van de 'meemoeder' wanneer zij een kind krijgen met behulp van een onbekende spermadonor.

Lees verder

Lesbisch en scheiden

'Als familiemediator heb ik wekelijks te maken met vrouwen die gaan scheiden. Hoe verloopt zo'n echtscheidingstraject nou eigenlijk?'

Lees verder