Discriminatie of 'vrijheid'

'Het is onacceptabel als scholen afwijzing propageren van mensen om hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtkenmerken. Net zo onacceptabel als mensen afwijzen omdat ze bijvoorbeeld Zwart, Joods of Moslim zijn'.  

Volgens Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland, moeten scholen LHBTI-leerlingen juist steunen. Want 'homo' is op school het meest gebruikte scheldwoord, LHBTI-jongeren worden vier keer vaker dan gemiddeld gepest en ze doen bijna vijf keer vaker een zelfmoordpoging.

Iedereen moet zich op school veilig voelen.

Eerder dit jaar bleek opnieuw dat één op de vijf reformatorische scholen het homohuwelijk moreel onacceptabel vindt [lees ook het artikel van Pointer] en dat bepaalde reformatorische scholen leerlingen voorhouden dat homoseksualiteit moet worden afgewezen. Ook leggen ze leerlingen op dat hun uiterlijk in overeenstemming moet zijn met het 'in de schepping gelegde onderscheid tussen man en vrouw'.

'Het afwijzen van mensen met een donkere huidskleur, Joodse mensen en/of LHBTI-ers op basis van hun huidskleur, geloof of seksuele geaardheid, is geen opvatting die de school mag uitdragen,' schreef minister Slob eerder aan de Kamer. Maar ook zegt hij dat 'scholen in een algemene identiteitsverklaring hun principes en uitgangspunten [mogen] uitdragen, onder andere op het gebied van relaties en samenleven.'

In die identiteitsverklaringen wordt een homoseksuele leefwijze vaak afgewezen, en ouders en/of kinderen worden veelal geacht daarvoor te tekenen.

Het COC roept de Kamer in een brief op om de wet over de burgerschapsopdracht voor het onderwijs aan te scherpen, zodat scholen niet langer afwijzing van LHBTI's mogen propageren.

Bron: coc.nl

Op maandag 9 november werd de wet behandeld in de Tweede Kamer. In deze wet is vastgelegd wat er van scholen mag worden verwacht om leerlingen volwaardige deelnemers aan de democratische rechtstaat te maken. Er zijn verschillende voorstellen gedaan om de wet aan te scherpen.

COC: VVD-Kamerlid El Yassini zei onlangs in de Kamer dat de vrijheid in het geding komt als scholen aan LHBTI's vertellen dat ze gaan 'branden in de hel'. 'Dat mogen wij niet accepteren in dit land,' aldus El Yassini. Ook Vera Bergkamp (D66) vindt het 'over een grens heen gaan' als LHBTI-leerlingen op school te horen krijgen dat ze in de hel terechtkomen en ongelukkig worden.  

Afwijzen 'homoseksuele leefwijze' mag: Vrijheid van godsdienst en onderwijs

Het debat gisteren leidde tot veel ophef. Daarin ging het onder meer over reformatorische scholen die ouders van leerlingen vragen om een verklaring te tekenen waarin een homoseksuele leefwijze wordt afgewezen.

Scholen hebben het recht om zo'n verklaring te vragen, zei ChristenUnie-minister Slob in het debat. Dat komt volgens hem voort uit de vrijheid van onderwijs en de vrijheid van godsdienst. Tegelijkertijd zijn scholen verplicht om voor alle leerlingen te zorgen voor een veilig klimaat, zei hij ook.

Vandaag laat Slob weten dat zo'n verklaring toch wél te ver gaat.

De minister zegt vandaag dat goed nagegaan moet worden wat er precies staat in de verklaringen van reformatorische scholen. 'En als ze in strijd zijn met een veilig klimaat op school, dan moeten ze op een goede manier worden aangepast.' [bron: NOS]

'OM onderzoekt of uitspraken Slob over homoverklaring strafbaar zijn' kopt nieuwswebsite Nu.nl op dinsdagmiddag 10 november: 'Het OM heeft nog geen oordeel over de uitspraken, maar zegt aangiftes erover te zullen beoordelen. Bij het politienetwerk Roze in Blauw zijn meerdere meldingen binnengekomen van mensen die aangifte voor discriminatie willen doen tegen de bewindsman,' zegt een politiewoordvoerder tegen Nu.nl.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden