Grijs gebied

Ik was een jaar of negen toen ik de in het zwart gehulde Madonna zag zoenen met de maagdelijk uitziende Britney Spears en Christina Aguilera. Het was nogal een ding. De uren en dagen erna werd de clip van de zoenende vrouwen miljoenen keren herhaald. Ik vond het fascinerend. Had geen idee waarom. Niet veel later brachten The Queen – en The Princess of Pop samen een nummer uit. Dat vond ik al net zo fascinerend. Er gebeurde van alles in die clip. Madonna liep in een volledig wit pak als een soort pimp rond met bijbehorende wandelstok op zoek naar haar Britney. Zo leek het. Aan het einde van de clip kwam weer een zoen. Of nee, dit keer net niet.

In 2020 zouden zulke acties bestempeld worden als queerbaiting. Het duurde toen alleen nog een aantal jaar voordat dat woord werd bedacht. Queerbaiting is wanneer er in de media tussen twee personen van hetzelfde geslacht een seksuele of romantische aantrekkingskracht wordt gesuggereerd zonder dat hier ooit echt wat mee gedaan wordt. Waarschijnlijk komen er verschillende voorbeelden in je op. Inderdaad Katy Perry's I kissed a girl. Nog duidelijker: het Russische duo t.A.T.u die gehuld in een schooluniformpje zongen over hun verboden liefde. Je ziet het dus vaker in de muziekindustrie. Ik heb een keer een playlist gemaakt met nummers van of over vrouwen die op vrouwen vallen. Dat is lastig kan ik je vertellen, want zelf heb ik dus helemaal niet zo'n probleem met nummers of artiesten die aan queerbaiting doen. Een deel van de LHBT+ community en allies lijken het juist als het grootste kwaad te zien.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden