Grijs gebied

Ik was een jaar of negen toen ik de in het zwart gehulde Madonna zag zoenen met de maagdelijk uitziende Britney Spears en Christina Aguilera. Het was nogal een ding. De uren en dagen erna werd de clip van de zoenende vrouwen miljoenen keren herhaald. Ik vond het fascinerend. Had geen idee waarom. Niet veel later brachten The Queen – en The Princess of Pop samen een nummer uit. Dat vond ik al net zo fascinerend. Er gebeurde van alles in die clip. Madonna liep in een volledig wit pak als een soort pimp rond met bijbehorende wandelstok op zoek naar haar Britney. Zo leek het. Aan het einde van de clip kwam weer een zoen. Of nee, dit keer net niet.

In 2020 zouden zulke acties bestempeld worden als queerbaiting. Het duurde toen alleen nog een aantal jaar voordat dat woord werd bedacht. Queerbaiting is wanneer er in de media tussen twee personen van hetzelfde geslacht een seksuele of romantische aantrekkingskracht wordt gesuggereerd zonder dat hier ooit echt wat mee gedaan wordt. Waarschijnlijk komen er verschillende voorbeelden in je op. Inderdaad Katy Perry's I kissed a girl. Nog duidelijker: het Russische duo t.A.T.u die gehuld in een schooluniformpje zongen over hun verboden liefde. Je ziet het dus vaker in de muziekindustrie. Ik heb een keer een playlist gemaakt met nummers van of over vrouwen die op vrouwen vallen. Dat is lastig kan ik je vertellen, want zelf heb ik dus helemaal niet zo'n probleem met nummers of artiesten die aan queerbaiting doen. Een deel van de LHBT+ community en allies lijken het juist als het grootste kwaad te zien.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder

Paarse Vrijdag 2023

All Day Every Day: Op 8 december is het Paarse Vrijdag, dé GSA-actiedag waarop de hele school steun en respect voor sekse, gender, en seksuele diversiteit laat zien door paars te dragen. Wij spraken docent Djoeke!

Lees verder

Horoscoop december 2023

Geniet van elke seconde die je doorbrengt met de vrouw die zoveel gevoelens bij je oproept, ook al heeft jullie relatie misschien een einddatum. – Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden