Echo

Lena Visser is een jonge biseksuele filmmaker en film student aan de HKU in Utrecht. Ze werkt aan haar afstudeerfilm over loslaten. 'Mijn bijdrage aan een completer beeld van liefde in film.' 

'Echo' is een korte fictiefilm die op poëtische wijze de verschillende fases van afscheid in beeld brengt. Met een troosteloos strand, een onder water gelopen bos en een industrieel fabriekspand als magisch decor, volgen we de 21-jarige Noa op zoektocht naar zichzelf. 

We worden meegenomen in haar belevingswereld terwijl zij de relatiebreuk met haar eerste echte liefde verwerkt, en wordt blootgesteld aan de heftige emoties die deze ervaring teweegbrengt.

Het verhaal

Op een bloedhete zomerdag leren we Noa en Miriam kennen. Een jong koppel dat, wanneer het verhaal begint, op het punt staat om uit elkaar te gaan. Miriam twijfelt aan haar gevoelens voor haar vriendin en verbreekt de relatie. De plotselinge verandering laat Noa gebroken en verward achter. Terwijl zij haar weg probeert te vinden in deze periode van rouw, weerspiegelt de natuur op magische wijze haar gevoelens. Noa en de wereld om haar heen doorlopen drie verschillende fases; vernietiging, chaos en uiteindelijk wederopbouw.

Tsunami aan emoties

Er is een reden dat sprookjes ons niet vertellen over de periode die na 'nog lang en gelukkig' komt. Deze fase is leerzaam en helend maar ook vaak pijnlijk, bitter en eenzaam. Dit is de kant van liefde die we liever willen verbloemen of vergeten.

Lena: 'Toen ik zelf voor het eerst mijn hart brak, wist ik niet wat me overkwam. De vele liedjes over liefdesverdriet hadden me niet voor kunnen bereiden op de tsunami aan emoties die me overspoelde. Ik voelde me teleurgesteld, boos, beschaamd, eenzaam maar op sommige momenten ook opgelucht en gedragen door mijn omgeving. Mijn moeder vertelde me toen dat in liefde alles zit; geluk, verdriet, eenzaamheid, samenkomen en laten gaan. Zonder afscheid is liefde niet allesomvattend en dat maakt afscheid nemen voor mij juist zo bijzonder. Soms is er stilte en voel je niets en soms voel je alles tegelijkertijd. 

Het verglijden van de tijd is altijd mijn grootste fascinatie geweest. Ik vind mijn verhalen vaak in de momenten dat tijd een grote rol speelt. Nieuwe ontmoetingen, eerste en laatste keren, herinneringen, melancholie, afsterven en dood. Dit verhaal komt voort uit een eigen ervaring van afscheid nemen maar is meer dan dat. In deze film weerklinken tientallen stemmen. Vrienden, familie en vreemden hebben hun verhaal over het gevoel van afscheid met mij gedeeld en die bundeling heeft geleid tot 'Echo'. 

Dit jaar studeer ik af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en maak ik een film over loslaten. Dit wordt mijn bijdrage aan een completer beeld van liefde in film.' 

Queer relaties: de normaalste zaak van de wereld

'In 'Echo' wordt verteld over de relatie en break-up tussen twee vrouwen, Noa en Miriam. Het feit dat dit een queer relatie is wordt niet benadrukt en daar hebben wij bewust gekozen. Met de film willen we een bijdrage aan de normalisering van queer relaties in het Nederlands filmlandschap. Wij zien media, waaronder film, als een sterke stuurkracht in het algemene gedachtegoed. Met dat idee hopen we dat films waarin queer karakters of relaties worden beschouwd als de normaalste zaak van de wereld, een positieve invloed zullen hebben op de normalisering van queer personen en relaties in onze maatschappij. 'Echo' gaat over liefde en afscheid, thema's die relevant zijn voor iedere relatie, queer of heteroseksueel.'

Hoogte- en dieptepunten

'Onze huidige social-media cultuur is sterk gefocust op het enkel laten zien van de hoogtepunten in onze levens. Hierdoor zouden we bijna vergeten dat het ook heel menselijk is om je verdrietig, eenzaam of neerslachtig te voelen. 

De 'break-up fase' in een relatie blijft vaak onderbelicht in films, terwijl afscheid nemen van een geliefde juist een belangrijk onderdeel is van het menselijk bestaan. 

'Echo' brengt afscheid en rouw in beeld en laat de kijker zien dat deze turbulente fase volkomen menselijk is en ook noodzakelijk om te kunnen helen en door te gaan met je leven. In een tijd dat we eenzamer zijn dan ooit, zijn we op elkaar toegewezen om op creatieve manieren verbinding te zoeken en elkaar een hart onder de riem te steken. 'Echo' vertelt ons dat we nooit echt alleen zijn en dat, zolang we leven, ieder einde leidt tot een nieuw begin.'

'We streven naar normalisering van de LHBT community in onze maatschappij. Met een groep enthousiaste, creatieve filmmakers zijn wij van start gegaan met de ontwikkeling van 'Echo'. Nu we alle krachten bundelen zien we al een eerste glimp van onze film verschijnen en kunnen we niet wachten tot het moment dat we mogen gaan draaien.'

Om de film Echo te maken is geld nodig, daarom zijn de makers een crowdfunding op Cinecrowd gestart. Je ziet daar ook een filmpje met een persoonlijke boodschap van Lena, waarin ze het project nog verder toelicht en ze de crew aan je voorstelt. Help jij mee om deze film te realiseren?

Meer info over 'Echo' vind je op de Cinecrowd pagina, Instagram en Facebook!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden