You Groove

Op 1 april 2021 kwam L.A.J.'s debuutnummer 'You Groove' uit op o.a. Spotify. L.A.J., oftewel Lisa Ann Jonker (29) is een queer drummer/muzikant, woont in Rotterdam en schreef dit nummer als 'een zoete ode aan haar vriendin'. Puur symbolisch heeft ze ervoor gekozen om op 1 april haar eerste nummer uit te brengen, omdat deze datum in het teken staat van het 20-jarig jubileum voor huwelijken tussen paren van gelijk geslacht. Op de dag van de release maakte Lisa tijd voor ons vrij en vertelde ons alles over haar eerste single, haar coming-out en natuurlijk haar liefde voor haar vriendin!

Waar gaat je debuutnummer over? 

Ik heb dit nummer als een ode aan mijn vriendin geschreven – dat gebeurt soms als ik liedjes schrijf. Met dit nummer laat ik zien hoe blij ik met haar ben en hoe fijn we het kunnen hebben met elkaar. Ik kan me zelf best wel eens angstig voelen bij het openlijk gay zijn, dat is namelijk iets waar ik me niet altijd even comfortabel bij voel en dat vind ik heel erg zonde. Mijn vriendin daagt mij daar heel erg in uit op een ontspannen manier. Zij is het niet echt gewend om zich ongemakkelijk te voelen om haar geaardheid. Ik vind het heel inspirerend dat zij mij laat zien hoe je je vrij kunt voelen in wie je bent.

Luister het nummer van L.A.J. via Spotify

Hoe ben je in de muziekwereld beland?

Ik maakte als kind al bijna elke zondag muziek in de kerk. Zo is ook mijn liefde voor muziek ontstaan. Ik vond het heel gezellig om samen muziek te maken en op mijn zesde speelde ik al gitaar. Op mijn twaalfde begon ik te drummen en dat is nog steeds mijn 'main' instrument. Ik ben toen op MBO-niveau een opleiding gaan doen aan de Herman Brood academie en vanuit daar ben ik doorgestroomd naar het Conservatorium in Amsterdam. Dus ik ben al praktisch mijn hele leven bezig met muziek!

Invloed en inspiratie

Ik ben me de afgelopen jaren steeds vrijer gaan voelen met mijn geaardheid. Zoals ik net al zei, heeft mijn vriendin me hierbij geholpen, maar ook tijdens mijn opleidingen aan zowel de Herman Brood academie als het Conservatorium ontmoette ik verschillende mensen die helemaal oké waren met mijn 'gay-zijn'. Op de één of andere manier werd ik daar altijd door verrast.

Daarnaast ben ik beïnvloed door bijvoorbeeld Christine and the Queens, die is openlijk queer. Maar het komt niet alleen vanuit muziek: ik heb ook heel wat NPO programma's gekeken, zoals bijvoorbeeld Hij is een Zij. Ik raak telkens ontroerd als ik mensen zo aan het vechten zie om zichzelf te zijn en daar ook helemaal achter staan. Dat vind ik heel inspirerend. Door dit soort invloeden ben ik steeds opener geworden over mijn eigen seksualiteit. 

Waar komt dat ongemakkelijke gevoel vandaan?

Ik denk dat dat te maken heeft met mijn religieuze opvoeding. Ik woon nu in Rotterdam, maar ik kom uit Zwolle, waar ik in de Bible-belt ben opgegroeid. Het duurde best lang voordat ik helemaal open kon zijn over mijn seksualiteit bij mijn ouders. Ik kreeg op mijn 18e mijn eerste relatie met een vrouw, maar ik heb mijn ouders nooit over haar verteld. Ik zat behoorlijk in de knoop met mezelf – als tiener dacht ik dat ik bezeten was door de duivel omdat ik lesbisch ben. Gelukkig herken ik mezelf nu totaal niet meer terug in hoe ik over mezelf dacht. Het heeft wel lang geduurd en ik heb zeker nog stappen te gaan, maar ik vind het sowieso heel fijn dat ik nu als artiest openlijk queer 'durf' te zijn.

Is jouw seksualiteit een belangrijk deel van je muziek?

De teksten die ik schrijf gaan vaak over onderwerpen die te maken hebben met mijn seksualiteit. Maar ik had 'You Groove' aan een vriendin van mij laten luisteren, Anne-Fleur, misschien ken je haar wel van de Lesbische Liga podcast. Ze zei dat ze niet per se hoorde dat 'You Groove' een gay nummer was, maar dat het iedereen aan kan spreken, ongeacht geaardheid. Ik vind dat juist wel leuk, want mijn 'queer-zijn' hoeft ook niet mijn handelsmerk te worden. De muziek waar ik zelf naar luister is  niet per se altijd van queer artiesten, daar ben ik ook niet bewust mee bezig. De meeste artiesten komen eigenlijk toevallig op mijn pad omdat ik in eerste instantie de muziek vet vind.

Gaan we de komende tijd nog meer van je horen?

Jazeker. Ik heb nog geen precieze datum van wanneer mijn volgende nummer uitkomt, maar ik verwacht ergens volgende maand. Ik wil nog drie losse singles uitbrengen de komende tijd, dus stay tuned! Je kunt me volgen op mijn Instagram account!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden