Pride 2021

Het is zomer en dat betekent: de Pride festivals komen er weer aan! Vorig jaar ging Pride Amsterdam voor het eerst sinds 1996 niet door vanwege het coronavirus. Doordat het aantal coronabesmettingen nu gestaag aan het dalen is, zijn er deze zomer weer een stuk meer evenementen mogelijk. Helaas betekent het nog niet dat pride dit jaar overal gevierd kan worden; Utrecht Pride is dit jaar bijvoorbeeld afgelast en wordt doorgeschoven naar de zomer in 2022. Wij geven een overzichtje van alle Pride vieringen die dit jaar wél zullen plaatsvinden. Mooi nieuwtje: Pride Amsterdam gaat dit jaar door!  

Take Pride in Us

Deze zomer vier je Pride Amsterdam van 31 juli tot en met 8 augustus. Het thema van dit jaar is Take Pride in Us. Daarmee is de Pride Amsterdam dit jaar volop zichtbaar en aanwezig om aandacht te vragen voor de LHBTIQ+ gemeenschap. De botenparade  kan dit jaar helaas nog niet doorgaan, omdat het daar vrijwel onmogelijk is om je aan de 1,5 metermaatregel te blijven houden. 'Met Pride vieren we het verschil, de liefde en de vrijheid om te zijn wie je wil zijn. Acceptatie en emancipatie begint met zichtbaar zijn. Daarom is het van groot belang dat onze stad weer samenkomt om verschil te vieren en aandacht te vragen voor een ieder die deze vrijheid niet heeft. Tuurlijk hebben we rekening te houden met corona, maar wij zetten ons ook dit jaar weer in om mogelijk te maken wat wel kan. Eind juli vieren we 25 jaar Pride. Dat doen we veilig, met plezier en vooral met overtuiging: juist nu,' aldus wethouder Rutger Groot Wassink in het Parool.

Tentoonstelling Celebrating Diversity

Dit jaar vieren we ook 25 jaar Pride in Amsterdam. Ter ere van dit jubileumjaar heeft de organisatie een openlucht fototentoonstelling georganiseerd, die van 21 juli t/m 10 augustus zal plaatsvinden in het Vondelpark. Binnen 25 verschillende thema's, zoals de beste Prideboten, overleden iconen en foto's van de eerste botenparade, konden fotografen hun werk insturen. De jury van deze fotowedstrijd koppelt aan elke categorie één van hun Pride Ambassadeurs. De Pride Ambassadeurs maken een selectie van de foto's die worden opgenomen in het jubileum fotoboek en in de openluchttentoonstelling. Met het fotoboek en de tentoonstelling blikken we terug op 25 jaar Pride in Amsterdam en laten we ons ontroeren door beelden die herinneren aan hoogte- en dieptepunten van het festival. De Pride Ambassadeurs van dit jaar zijn: Axe Leito, Sherry Jae Ebere, Robin Lemònt, Tieneke Sumter, Boris Dittrich en Pete Wu. Hier lees je meer.

Pride party

Maar er is nog veel meer te doen in Amsterdam tijdens pride. Zo is er bijvoorbeeld PrideTV, Pride Park, Pride Walk en Open Air Cinema. Bekijk de website Pride.Amsterdam voor het hele programma.

Ook organiseert Femmazing weer een Women Only Pride. Celebrate Pride and life with your female friends, Party, Dance, Drink and Dine. Nog vetter dan vorig jaar! Met meerdere dj's, entertainment, heerlijk eten en de zon op je gezicht. Dit wordt de beste Pride ever! [bekijk het event.]

Dan heb je natuurlijk ook nog Milkshake Festival 2021 in Amsterdam! Dit jaar bestaat Milkshake 10 jaar en dat moet natuurlijk extra gevierd worden! Hier lees je meer.

Dordrecht Pride

Ook in Dordrecht wordt dit jaar pride gevierd. Dordrecht Pride is trots om aan te kondigen dat het festival in 2021 zal verhuizen naar een nieuwe locatie. De Pride zal deze zomer plaatsvinden in het Wantijpark, als onderdeel van de Dordtse Feesten.

De voorzitter van Dordrecht Pride, Lennart Lenskens, heeft heel veel zin in deze nieuwe editie van zijn festival. 'We maken Dordrecht Pride met ontzettend veel hardwerkende vrijwilligers. Het was dan ook een enorme teleurstelling dat de Pride vorig jaar niet kon doorgaan. Ook ons publiek heeft ons erg gemist, zo blijkt uit de vele berichten die we nog steeds binnenkrijgen. Wij willen er dit jaar dan ook alles aan doen om een kleurrijk en memorabel festival neer te zetten. Met Daniël Bos, die dit jaar aan The voice of Holland meedeed, hebben we de eerste artiest al binnen. We hopen de komende tijd nog veel meer details over ons evenement naar buiten te brengen.' Meer info: DordrechtPride.nl

Pride at the Park

Op zaterdag 11 september 2021 vindt Pride at the Park plaats in het Wantijpark in Dordrecht. Het wordt een kleurrijk feest met verschillende optredens (o.a. Edsilia Rombley!) en op de beats van de dj's dansen we op onze vrijheid om jezelf te kunnen zijn en vieren we met elkaar de diversiteit in al haar vormen! Hier lees je meer.

Ga naar de Facebookpagina om te zien welke evenementen er nog meer gaan plaatsvinden tijdens Pride Dordrecht.

Rotterdam Pride

Van 17 tot en met 26 september 2021 er is weer Rotterdam Pride. Houd de website in de gaten voor updates over geplande evenementen die tijdens deze dagen te doen zijn in Rotterdam.

Als onderdeel van Rotterdam Pride 2021 vindt dit jaar ook de 10e editie van Milkshake indoor plaats! Het festival vindt plaats op 18 september in de Maassilo. Volg Rotterdam Pride op Facebook.

 

In de komende tijd zullen er meer Pride-evenementen bekend worden, en die voegen we dan toe aan onze agenda. Wist je dat je jouw eigen events ook zelf kunt toevoegen? Dat kan hier:

Happy Pride!

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden