TikTok #FreeToBe

Dit jaar konden veel van de geliefde traditionele evenementen met regenboogthema, parades en feesten die normaal altijd plaatsvinden tijdens Pride Amsterdam vanwege de pandemie helaas niet doorgaan. Maar omdat het feest nu individueel gevierd wordt, heeft de community de tijd om na te denken over hoe ver we al gekomen zijn, en welke weg we nog af moeten leggen. Deze ongekende tijd herinnert ons eraan dat er nog steeds mensen zijn die zich bang en bedreigd voelen door de komst van steeds meer LGBTQ+ rechten.

Juist omdat de Pride maand voornamelijk online heeft plaatsgevonden, hebben social mediakanalen meer mogelijkheden gekregen om hun steun te betuigen aan de LHBTQ+ community.

Niet alleen publieke omroepen zoals KRO-NCRV, AVROTROS en VPRO (hier lees je meer), maar ook de veelgebruikte social mediaplatforms in Nederland hebben zich met verschillende initiatieven ingezet om Pride Month op een zinvolle manier te vieren. Zo kun je op Facebook en Instagram LGBTQ+-ondernemers steunen via de door de platforms samengestelde #Pride-collecties, die direct in de app kunnen worden gekocht.

#Freetobe

Ook TikTok, een bekend social mediaplatform voor korte mobiele video's, viert dit jaar Pride Month met een verbindende, wereldwijde slogan: Free to be. 'Vrij om jezelf te zijn in alle ruimtes, vrij om je te ontwikkelen tot de persoon die je hoort te zijn, vrij om content te maken zonder oordeel, vrij om de tijd te nemen om de ervaringen van anderen te begrijpen - vrij om authentiek jezelf te zijn. We willen dat je je gesterkt voelt en vrij om jezelf te zijn' , #ForYourPride.

LGBTQ+ TikTokkers

Het Nederlandse TikTok team heeft drie bekende TikTokker's in de spotlight gezet die alle drie aan hun volgers willen overbrengen wat het betekent om zelfvertrouwen te omarmen en je leven vrij en voluit te leven. Deze 'creators' hebben een positieve impact op TikTok en op de (veelal jongere) LGBTQ+ gemeenschap.

Marthe Woertman

Marthe Woertman @marthwubbles: 'Toen ik jonger was miste ik representatie, waardoor ik toch veel aan mezelf ging twijfelen en me raar en in de war voelde. Hierdoor ben ik nu nog tienduizend keer zo gemotiveerd voel om lgbtq+ content te maken. Zelfs als het korte, domme video's zijn, kan het zo'n verschil maken voor jongeren die door hetzelfde heen gaan als ik toen ging… Met ieder bericht dat ik krijg over hoe het helpt hoe uitgesproken ik ben over wie ik ben, zie ik weer waar ik het voor doe. Dat is iets heel groots voor mij.'

Wil je meer weten over Marthe? Vera en Annefleur van De Lesbische Liga hebben haar geïnterviewd in één van hun podcastafleveringen! Luister 'm hier terug.

Quinten Verschure

Quinten Verschure @Quintenverschure: 'Op TikTok kan ik mijn inspiratie en creativiteit delen met de community, maar het is ook dé plek waar ik open kan zijn over wie ik ben. Hoewel ik het eerst erg spannend vond ben ik, nu een jaar later, blij dat ik op sociale media heb gedeeld dat ik op jongens en meisjes val. Het is oké met wie je bent en wat je wilt, love is love.'

Veronique van Dijk

Veronique van Dijk @veroniquevandijk kwam samen met haar toenmalige vriendin uit de kast op TikTok: 'Het uit de kast komen op TikTok heeft mijn leven positief veranderd. Door alle support ben ik veel zelfverzekerder geworden over wie ik ben. Nu kan ik mijn creativiteit uiten en mezelf zijn. Ik vind het belangrijk om mijn ervaringen te delen en anderen te helpen en laten zien dat jezelf zijn genoeg is.'

@veroniquevandijk

klopt niet helemaal? waar kwam die bij jullie op?? @robinesalomons  @mattmikaelson

♬ SZAS VERSE KISS ME MORE - ✨ SZA FANPAGE ✨

Lancering van creatieve Pride effecten

Daarnaast heeft het designteam van TikTok drie nieuwe creatieve effecten beschikbaar gesteld, waaronder Pride Lighting, Pride Time Warp en Pride Rainbow Lashes, die de verschillende dimensies van de LGBTQ+ community vieren. Deze effecten zijn gedurende de maand beschikbaar gesteld om creators te helpen verhalen van de LGBTQ+-community te vieren en te delen.

Lees meer over de manieren waarop TikTok zich inzet voor LHBTQ+ rechten in deze blogpost!  

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden