Turks, queer en trots

Actrice en filmmaker Ayla Çekin Satijn onderzoekt in Beş wat het betekent om tussen twee culturen te moeten bewegen en daarbij zelf beïnvloed te worden door vooroordelen over (seksuele) identiteit. Beş gaat in première op het Nederlands Film Festival en is tevens geselecteerd voor de Debuutcompetitie.       

In de korte film Beş wordt het verhaal verteld van een Turkse, queer vrouw die bang is niet geaccepteerd te worden door haar Turkse gemeenschap. Wanneer ze haar vier vriendinnen van vroeger op een hennafeest terugziet, komt ze er echter achter dat zij zélf degene is met de grootste vooroordelen. Het regiedebuut van actrice Ayla Çekin Satijn onderzoekt culturele diversiteit en geeft een bredere representatie van Turkse vrouwen in een medialandschap waar deze onderbelicht zijn. De productie maakt deel uit van De Ontmoeting, een financieringstraject dat nieuwe makers de kans biedt een eerste film te maken. 

 

Bredere representatie Turkse vrouw

In de huidige tijd waarin discussies over racisme, gender en seksualiteit op scherp staan, representeert Beş een genuanceerd en multi-dimensionaal beeld van de Turkse vrouw. Zelf queer, Turks en trots, weet Ayla Çekin Satijn als geen ander dat beeld op basis van haar eigen ervaringen vorm te geven. Çekin Satijn: 'Beş is een film waarmee ik tegen het beeld van de stereotiepe Turkse vrouw aan schop. Ik wil graag alle mini-Ayla'tjes die ergens op een bank of achter de computer zitten laten zien dat ze niet de enigen zijn.'

Lees ook ons interview met Ayla:

Over de maker

Ayla Çekin Satijn is als actrice te zien in de series ANNE+, Spangas, Dirty Lines, Deep Shit en Het F-woord. Ze is Turks, Vlaams, lesbisch en ze voelt een groot belang om een genuanceerder beeld neer te zetten van LGBTQ-personages en mensen met een biculturele achtergrond. Ze tourde ook met verschillende theaterproducties van Oostpool en Club Lam.     

Het Nederlands Film Festival is van 24 september t/m 2 oktober in Utrecht. Meer over de film Beş op het festival lees je hier, het hele programma en meer informatie vind je hier.

 

 

 

*

Blijf op de hoogte!

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen en voetbal

Op 2Doc zie je de documentaire Copa 71, die het bijzondere verhaal vertelt van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis moest verdwijnen.

Lees verder

Ongeschreven

Comedian Kim Schuddeboom staat nog tot eind mei met haar voorstelling in de theaters. Het is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, 'een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd.' We spraken haar.

Lees verder

Verliefd op een man

'Eerlijk gezegd lig ik compleet overhoop. Altijd gedacht dat ik 100% lesbienne was, maar sinds de komst van een nieuwe mannelijke collega ben ik hopeloos verliefd op hem.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden