MUNA

MUNA is een Amerikaanse elektropopband bestaande uit Katie Gavin, Josette Maskin en Naomi McPherson. Alle leden van de band identificeren zich als queer en Naomi McPherson is non-binair. Desondanks wilden ze, in eerste instantie, niet in het hokje 'queerband' worden geplaatst. Pas later maakten ze gebruik van hun muzikale bekendheid om jongeren te inspireren om zich oké te voelen met hun identiteit.  

Hun liedjes gaan vaak over seksualiteit en gender. Zo speelde MUNA in 2018 het nummer 'I Know a Place', over een plek waar je jezelf kunt zijn, in de Netflix film Alex Strangelove, over een tienerjongen die erachter komt dat hij homoseksueel is.

Beeld: Silk Chiffon - MUNA - YouTube

Silk Chiffon

Op 7 september 2021 lanceerde MUNA samen met zangeres Phoebe Bridgers een videoclip die is geïnspireerd door de film But I'm A Cheerleader. Deze nieuwe videoclip, gemaakt bij de single 'Silk Chiffon', is geregisseerd door Ally Pankiw, die tevens regisseur is van het eerste seizoen van Mae Martin's serie 'Feel Good'. In de clip is te zien hoe Katie Gavin arriveert bij een Jesus Camp waar zij moet meedoen aan 'hetero' activiteiten, totdat ze verliefd wordt op een vrouw in het kamp. Samen met andere queer koppels ontsnappen ze naar een gay bar waar – heel toevallig!- MUNA optreedt met hun song, tot grote vreugde van het publiek.  

Bekijk de videoclip!

In een interview vertelt McPherson dat het heel veel voor hen had betekend zelf 12 te zijn geweest en iemand cool te vinden die in een band zat en uit de kast was. McPherson voegde eraan toe: 'Ik ben uit de kast en ik voel me veilig omdat wij drieën elkaar altijd zullen steunen. Ik ben niet bang om mezelf te zijn. Dat maakt me trots om queer te zijn. Dat is de reden waarom we dit doen. We willen een safe haven.'

In juni 2020, ter ere van de 50e verjaardag van de eerste LGBTQ Pride-parade, noemde online queer magazine Queerty hen een van de vijftig helden die 'de natie leiden naar gelijkheid, acceptatie en waardigheid voor alle mensen.'

Meer MUNA: www.whereismuna.com

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden