MUNA

MUNA is een Amerikaanse elektropopband bestaande uit Katie Gavin, Josette Maskin en Naomi McPherson. Alle leden van de band identificeren zich als queer en Naomi McPherson is non-binair. Desondanks wilden ze, in eerste instantie, niet in het hokje 'queerband' worden geplaatst. Pas later maakten ze gebruik van hun muzikale bekendheid om jongeren te inspireren om zich oké te voelen met hun identiteit.  

Hun liedjes gaan vaak over seksualiteit en gender. Zo speelde MUNA in 2018 het nummer 'I Know a Place', over een plek waar je jezelf kunt zijn, in de Netflix film Alex Strangelove, over een tienerjongen die erachter komt dat hij homoseksueel is.

Beeld: Silk Chiffon - MUNA - YouTube

Silk Chiffon

Op 7 september 2021 lanceerde MUNA samen met zangeres Phoebe Bridgers een videoclip die is geïnspireerd door de film But I'm A Cheerleader. Deze nieuwe videoclip, gemaakt bij de single 'Silk Chiffon', is geregisseerd door Ally Pankiw, die tevens regisseur is van het eerste seizoen van Mae Martin's serie 'Feel Good'. In de clip is te zien hoe Katie Gavin arriveert bij een Jesus Camp waar zij moet meedoen aan 'hetero' activiteiten, totdat ze verliefd wordt op een vrouw in het kamp. Samen met andere queer koppels ontsnappen ze naar een gay bar waar – heel toevallig!- MUNA optreedt met hun song, tot grote vreugde van het publiek.  

Bekijk de videoclip!

In een interview vertelt McPherson dat het heel veel voor hen had betekend zelf 12 te zijn geweest en iemand cool te vinden die in een band zat en uit de kast was. McPherson voegde eraan toe: 'Ik ben uit de kast en ik voel me veilig omdat wij drieën elkaar altijd zullen steunen. Ik ben niet bang om mezelf te zijn. Dat maakt me trots om queer te zijn. Dat is de reden waarom we dit doen. We willen een safe haven.'

In juni 2020, ter ere van de 50e verjaardag van de eerste LGBTQ Pride-parade, noemde online queer magazine Queerty hen een van de vijftig helden die 'de natie leiden naar gelijkheid, acceptatie en waardigheid voor alle mensen.'

Meer MUNA: www.whereismuna.com

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Jezelf zijn, hoe doe je dat?

Antiboy: de podcast van schrijver Valentijn Hoogenkamp. Verschillende gasten praten over genderidentiteit en geaardheid in alle geuren en kleuren. Wanneer voel jij je echt jezelf?

Lees verder

Vieze energie

Roomser dan de paus: Spirituele vriendin heeft kritiek op mijn onenightstands, scharrels met vreemden, mannen én vrouwen. Ik vind dat ze er geen bal mee te maken heeft.

Lees verder

Rollercoaster naar ons gezin

De focus op ovulatie en menstruatie. Wel of niet ongesteld deze maand. Zo ontzettend spannend. En uiteindelijk zenuwslopend. Vol goede moed begonnen we aan het proces...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden