Queer Britain

Als je denkt aan de meest toonaangevende musea in Londen, zullen je gedachtes waarschijnlijk als eerste uitgaan naar plekken als het Tate Modern, het Victoria & Albert Museum en natuurlijk het British Museum. Binnenkort komt daar een pareltje bij, en wel een hele bijzondere: het eerste nationale LHBTQ+ museum van het Verenigd Koninkrijk genaamd 'Queer Britain' zal dit voorjaar worden geopend voor bezoekers in het gebouw in Kings Cross, Londen. 

Afgelopen week meldde het Art Fund, de nationale liefdadigheidsinstelling voor kunst, dat het museum eer bewijst aan alle verhalen, mensen en plaatsen die een fundamentele rol hebben gespeeld voor de queer gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk.

Het museum dient als een 'safe space' voor alle bezoekers, ongeacht seksualiteit of genderidentiteit, en als een plek waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis van de LHBTQ+ gemeenschap.

Er komen vier galerijen, een werkplaats, een onderwijsruimte, een cadeauwinkel en kantoren voor het team dat er werkt, met liften en hellingen die de ruimte voor iedereen toegankelijk zullen maken.

'Ik ben erg blij dat Queer Britain eindelijk een ruimte zal hebben om te laten zien wat we tot nu toe hebben bereikt en dat we hier zijn voor de hele gemeenschap, van oude lesbische feministische strijders zoals ik tot jonge queer personen van alle genders en achtergronden,' zegt Lisa Power, een curator van de liefdadigheidsinstelling Queer Britain. 'Queer Britain wil onze vele en diverse verhalen vertellen, en nu hebben we een thuis om dat te doen.'

Joseph Galliano, directeur en mede-oprichter van Queer Britain, voegt hieraan toe: 'Het wordt tijd dat het Verenigd Koninkrijk een LGBTQ+-museum heeft voor iedereen. En we zijn erg blij dat het museum wordt gehuisvest op het prachtige Granary Square (Kings Cross) met Art Fund als onze eerste verhuurder. Het is een toplocatie met een rijk queer-erfgoed die toegankelijk is voor het hele land.' [bron]

Het museum wordt in het voorjaar van 2022 geopend op de begane grond van 2 Granary Square, Kings Cross, Londen, NC1 4BH en de toegang is gratis. Verdere informatie over de plannen en programma's worden binnenkort aangekondigd. Meer info: https://queerbritain.org.uk/

 

Queer kunst in Nederland

Wil jij liever in Nederland queer geschiedenis en kunst aanschouwen? Dat kan, want musea en bibliotheken mogen hun deuren weer openen. Wij zetten een paar leuke tips voor je op een rij!

IHLIA LGBT Heritage

Ga eens op bezoek bij IHLIA LGBT Heritage, een erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti in Nederland, gevestigd in het OBA Museum in Amsterdam. IHLIA zet zich met het project 'Queering the Collections' in om musea te inspireren en prikkelen om anders naar hun collectie te kijken. En daarmee zogenoemd hun collecties te queeren.

Lees hier meer over Queering the Collections. Een deel van de collectie vind je ook online.

Rijksmuseum

Diversiteit in seksuele geaardheid en genderidentiteit is van alle tijden en alle culturen. Toch is de geschiedenis van de lhbtqi+-gemeenschap vaak onderbelicht. Daarom: 10 objecten uit de collectie van het Rijksmuseum! Bekijk ze hier.

Legale Liefde

De expositie 'Legale Liefde' is nog tot en met 4 februari 2022 te zien in Alkmaar op het Canadaplein. Met de expositie LEGALE LIEFDE blikken stichting Open Mind en fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans terug op 20 jaar huwelijk voor iedereen en kijken ze wat we nog moeten doen om gelijkheid voor lhbtqia+ personen te realiseren.Samen maakten ze 20 persoonlijke duoportretten van stellen die in de afgelopen 20 jaar getrouwd zijn, sinds het huwelijk is opengesteld voor iedereen. Is Alkmaar iets te ver weg? Dan kun je de expositie ook online bekijken!

Foto: Legale Liefde, Alkmaar. Door Donya van Heezik

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden