De Oscar gaat naar...

De jaarlijkse Oscars zijn toch wel de meest prestigieuze acteerprijzen ter wereld te noemen; de films en de uitreiking van de Academy Awards staan internationaal in de schijnwerpers en juist daarom is het mooi om te zien dat er in 2022 ook twee openlijk 'queer' actrices zijn genomineerd voor de belangrijke onderscheiding, Kristen Stewart en Ariana DeBose. Mochten Kristen en Ariana winnen straks in maart, dan hebben zij de mogelijkheid om hun 'queerness' voor het oog van de wereld te benoemen in hun speeches: een behoorlijke stap in representatie.

Het gebeurde eerder dat er LHBTQ- acteurs werden genomineerd voor een Oscar, maar nog nooit was iemand openlijk 'uit de kast' die het beeldje daadwerkelijk in ontvangst mocht nemen. Denk aan Jodie Foster, zij won de Oscar 'Beste Actrice' voor Silence of the Lambs (1992) en Nell (1995), en kwam pas met de Golden Globes van 2013 tijdens haar speech uit de kast. De tijdgeest heel anders toen zij de Oscars won en inmiddels is ook in Hollywood een hoop bereikt in de strijd voor acceptatie en tegen discriminatie, maar er valt nog steeds veel te winnen. En wat een mooie winst zou het zijn als Kristen of Ariana 'gewoon' openlijk queer mogen zijn en 'gewoon' een Oscar in ontvangst nemen. 

We zullen het zien op 27 maart, tijdens de 94ste editie van de Academy Awards.

Kristen Stewart zag je vorig jaar nog in de film Happiest Season, één van de eerste romantische kerstkomedies met lesbische karakters als hoofdpersonages. Eind vorig jaar kondigde Kristen aan dat ze gaat trouwen met haar vriendin Dylan (hier lees je meer).

Kristen Stewart is genomineerd voor 'Beste vrouwelijke hoofdrol' als Diana in de film Spencer. De andere genomineerden in deze categorie zijn Nicole Kidman (Being the Ricardos), Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), Olivia Colman (The Lost Daughter) en Penelope Cruz (Parallel Mothers).

De film Spencer gaat over prinses Diana, die tijdens de cruciale kerstdagen in de vroege jaren '90 besluit dat haar liefdeloze huwelijk met prins Charles niet werkt. Ze zal moeten afwijken van het pad dat voor haar was uitgestippeld als toekomstige koningin. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar, Spencer is een gothic kerstnachtmerrie, zegt de Volkskrant over de film. Stewart bestudeerde Diana tot in de puntjes. 'Ze heeft Diana’s typische dictie, met exact dezelfde vreemd getimede ademhaling tussen de woorden door. Ze duikt soms precies zo weg in haar schouders als Diana deed; ze heeft haar licht naar boven gerichte blik. Toch heeft het van begin tot eind iets artificieels: je ziet dat het knap spel is. Ze speelt Diana die Diana speelt.' Lees de recensie in de Volkskrant.

 

 

Ariana DeBose is genomineerd voor 'Beste vrouwelijke bijrol' als Anita in West Side Story (je kent haar ook van de film The Prom, waar ze de vriendin speelt van Jo Ellen Pellman). De film West Side Story, gebaseerd op de musical uit 1957, wordt geregisseerd door Steven Spielberg. In dit filmpje zie je Spielberg, die meteen onder de indruk was van Ariana.  

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden