Samen een kind

De twee stellen Vivian en Deborah en Ruth en Bianca hebben hun kindje gekregen met de hulp van kinderwenscentrum Nij Geertgen. Als je samen een gezin wilt stichten als vrouw-vrouw koppel kom je voor vele keuzes en beslissingen te staan. Wij spraken de twee stellen over hun ervaringen.

Deel 1, over het voortraject - Hoe kom je tot belangrijke beslissingen en hoe pak je het allemaal aan? En ook: Tips van Marieke Schoonenberg. Zij is gynaecoloog bij Nij Geertgen en zelf moeder van drie kinderen uit een vrouw-vrouw relatie. Lees deel 1: De Wens.

Deel 2: De eerste stappen en de zwangerschap. Over het gesprek met de psycholoog, de keuze voor een bekende of onbekende donor en het zwanger worden. Lees deel 2: De Stappen.

Foto: Vivian, Deborah & Charlie (links), Bianca, Ruth & Niels (rechts).

Deel 3. Negen maanden later.

Hoe was de bevalling?

Deborah: Ik wilde heel graag thuis bevallen, dus toen ik rond een uur of 12 's nachts persweeën kreeg, belden wij de verloskundige. Omdat de vliezen nog niet waren gebroken heeft de verloskundige die doorgeprikt. Toen kwamen we erachter dat Charlie in het vruchtwater had gepoept. Dat betekende dat we gelijk naar het ziekenhuis moesten. In het ziekenhuis was ze gelukkig al na een kwartier persen geboren. Tijdens mijn zwangerschap dacht ik: 'Als ik maar niet zo cliché op het laatste moment in een rolstoel zit te puffen, net als in de films.' Uiteindelijk gebeurde dit dus wel, haha.

Bianca: De bevalling was pittig maar het is uiteindelijk goed gegaan. Het duurde heel lang, waardoor Niels het erg benauwd kreeg. Uiteindelijk is hij na twee uur vechten met de vacuüm geboren. Daarna was het allemaal prima.

Wat gaan jullie je kind vertellen over de donor in de toekomst?

Vivian en Deborah: Charlie is nog maar net twee, maar we proberen haar nu al uit te leggen dat sommige kindjes twee mama's of twee papa's hebben, sommige kindjes 1 mama

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder

Roze voetbalfans

Op TV: De serie De roze supporters volgt in vier afleveringen een aantal voetbalfans in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. Te zien vanaf maandag 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden