Internationale Vrouwendag 2022

8 maart is Internationale Vrouwendag. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan de emancipatie van vrouwen in de samenleving. Aan bod komen onderwerpen als economische zelfstandigheid, vrouwenrechten en huiselijk geweld; wereldwijd worden er vele evenementen georganiseerd waar het debat en de bewustwording centraal staat.

Zo viert Pathé Internationale Vrouwendag dit jaar met een themaweek: tot en met zondag 13 maart zijn iconische en inspirerende films zoals The Color Purple, Lady Bird, Wild, Promising Young Woman en Thelma & Louise te zien bij Pathé. Deze verhalen behandelen relevante onderwerpen zoals genderrollen, seksualiteit, seksisme, discriminatie en vrijheid. Een aantal films wordt ingeleid of besproken door vrouwen die in de filmwereld werken, waaronder journalist en presentator Noa Johannes, scenarist Sacha Gertsik (van o.a. ANNE+), regisseur en VN-ambassadeur Josefine Ezinga van Asdonk en regisseur Anne de Clercq (van o.a. Soof 3). Het hele programma vind je hier.

FemTopia

Een vrouwvriendelijke, inclusieve en toegankelijke wereld voor iedereen. Feminisme toen, nu en voor de toekomst: Pakhuis de Zwijger organiseert met een grote coalitie aan partners FemTopia. Op 8 maart wordt Internationale Vrouwendag groots gevierd in Pakhuis de Zwijger. Voor deze gelegenheid hebben WOMEN Inc., Stem op een Vrouw, Feminists Against Ableism, Women’s March Nederland, Atria – kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, Yoni, Equals, S.P.E.A.K., The TittyMag, Bureau Clara Wichmann, Amsterdam Museum, Savannah Bay, Vrouwenrechtswinkel Amsterdam en Pakhuis de Zwijger de handen ineen geslagen: gezamenlijk organiseren ze een avondvullend programma door het hele pand van Pakhuis de Zwijger: FemTopia.

Het is 2022 en we maken de balans op: Nederland staat op plek 31 van de Global Gender Gap Index. Nog altijd is er sprake van een flinke loonkloof, mist er veel kennis over vrouwenlichamen en genderspecifieke zorg, en hebben zes op de tien vrouwen (62%) weleens grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Kortom, nog lang niet het FemTopia waar we van dromen.

Op 8 maart is iedereen – oude rotten in het femi-vak, de harde kern van de strijd voor gelijkheid, journalisten en bloggers, new kids on the block en alle andere geïnteresseerden– uitgenodigd in Pakhuis de Zwijger om Internationale Vrouwendag te vieren en FemTopia stukje bij beetje vorm te geven.

Het programma is gratis toegankelijk en kan voor een groot deel ook online gevolgd worden via de Livecast van Pakhuis de Zwijger. Meer info vind je hier.

Waar ben jij op Internationale Vrouwendag?

Er zijn, online en offline, vele activiteiten, debatten, tentoonstellingen, lezingen, films en workshops op 8 maart. Op de website Internationale Vrouwendag.nl vind je een overzicht per provincie.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden