Four Freedoms Awards

Op 21 april 2022 ontvangen enkele internationale vrijheidsstrijders een Four Freedoms Award voor hun bijzondere inzet voor de vrijheid. De verschillende vrijheidsstrijders komen op 21 april naar Middelburg om hun prijs in ontvangst te nemen. Onder andere Sviatlana Tsikhanouskaya, leider van de democratische beweging in Wit-Rusland, ontvangt de International Four Freedoms Award uit handen van Minister-president Mark Rutte. Ook Zijne Majesteit de Koning Willem Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix zijn donderdag 21 april 2022 aanwezig bij de ceremonie.

Na de officiële uitreiking organiseert Stichting Vrijheidscolleges een programma speciaal voor jongeren: de Four Freedoms Meet-up. Tijdens deze Meet-up kunnen jongeren vragen stellen aan de laureaten.

De Roosevelt Four Freedoms Awards worden uitgereikt aan mensen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de vier essentiële vrijheden die President Franklin Delano Roosevelt in zijn historische Four Freedoms speech in 1941 verkondigde. Eerdere laureaten zijn onder anderen Angela Merkel, Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Shimon Peres, Al Jazeera en Artsen zonder Grenzen. De Four Freedoms Awards 2022 gaan naar de volgende personen en organisaties:

  • De International Four Freedoms Award 2022 gaat naar Sviatlana Tsikhanouskaya, leider van de democratische beweging in Wit-Rusland.
  • De award voor de Vrijheid van Meningsuiting gaat naar de Vietnamese singer-songwriter en strijder voor het vrije woord Mai Khoi Do Nguyen;
  • De award voor de Vrijheid van Godsdienst gaat naar de Indonesische oprichter en voorzitter van het Mosintuwu Institute Lian Gogali;
  • De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Keniaanse mensenrechtenactiviste Nice Nailantei Leng’ete;
  • De award voor de Vrijwaring van Vrees gaat naar de Turkse niet gouvernementele LGBTI+ organisatie, ÜniKuir. De award zal worden uitgereikt aan de oprichters van ÜniKuir: Melike Balkan en Özgür Gür.

 

 

LHBTI+ organisatie ÜniKuir strijdt voor het fundamentele recht van alle mensen om hun leven als gelijken te leven, zonder angst voor discriminatie of vervolging ongeacht hun genderidentiteit, seksuele voorkeur en geslachtskenmerken. In Turkije en vele andere landen in de wereld worden LGBTI+-mensen in elk aspect van hun leven gediscrimineerd, worden transgender-en homoseksuele relaties gecriminaliseerd en is het intersekse personen uitdrukkelijk verboden zich vrij te uiten.

Hoewel ÜniKuir nog een relatief jonge organisatie is, bereikt haar waardevolle werk ter ondersteuning van de LHBTI+gemeenschap vele duizenden mensen in Turkije en wereldwijd. ÜniKuir zet zich in voor gelijke toegang tot onderwijs, vrijheid van vereniging en meningsuiting, gelijke behandeling voor de wet en het voorkomen van discriminatie en haatdragende taal. Door het monitoren van rechtszaken, voeren van campagnes, helpt ÜniKuir LGBTI+ mensen toegang te krijgen tot goede gezondheidszorg en biedt psychologische bijstand en advies. ÜniKuir geeft ook juridische ondersteuning en begeleiding, organiseert forums, bijeenkomsten en workshops en bevordert de samenwerking tussen LGBTI+ jongerenorganisaties en internationale en lokale besluitvormers.

 

Meer info:

Amnesty International: 'Turkije spreekt alle vervolgde deelnemers Pride-bijeenkomst vrij'

Four Freedoms Awards: Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. De Roosevelt Foundation in Middelburg en de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York werken samen om iedereen, waar ook ter wereld, te motiveren zelf invulling aan de woorden van Roosevelt te geven.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder

Roze voetbalfans

Op TV: De serie De roze supporters volgt in vier afleveringen een aantal voetbalfans in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. Te zien vanaf maandag 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden