LHBT+ gezinnen

Zondag is het Moederdag: Een speciale dag om je moeder(s) of de belangrijkste vrouw(en) in je leven in het zonnetje te zetten. Uiteraard zijn alle ouders, ongeacht hun geaardheid en gender, even waardevol. In de mainstream media zien we toch nog vaak het 'standaard' heterogezin voorbij komen. Daarom kiezen we ervoor om vandaag juist de gezinnen te laten zien die je minder vaak in de media ziet. En dat doen we in de vorm van boekentips! Wij lichten vier boeken uit over LHBT+ gezinnen die dit jaar zijn gepubliceerd.

 

Papa's 2 Be – Hoe twee mannen papa's worden

Recent verscheen het autobiografische boek 'Papa's 2 Be – Hoe twee mannen papa's worden' van Aart van der Haven en Sjors Veenendaal, vaders van een zoontje die is geboren dankzij de hulp van een draagmoeder. Een autobiografisch boek over draagmoederschap, van twee mannen die dolgraag een kindje willen en tegen allerlei obstakels aanlopen. Aart en Sjors merken namelijk dat het aantal ouders die een kindje willen dankzij de hulp van een draagmoeder toeneemt. Ook het aantal vrouwen die graag een kindje willen dragen voor een ander groeit.

Dat klinkt allemaal positief, maar omdat er geen goede wetgeving is, er weinig informatie beschikbaar is en er weinig ervaringsverhalen bestaan rondom draagmoederschap, heeft het stel allerlei hindernissen moeten overwinnen om hun gezin te kunnen vormen.

'We hebben het boek 'Papa's 2 Be' geschreven omdat er in Nederland weinig boeken zijn over draagmoederschap. We willen proberen duidelijk te maken waar je tegenaan kunt lopen als je op mannen valt en een diepgewortelde kinderwens hebt. Wat voor impact dat op je leven kan hebben en wat erbij komt kijken', aldus Aart en Sjors.

Het boek biedt wensouders, draagmoeders en hun omgeving inzicht, inspiratie, steun en hoop. Dat hebben Aart en Sjors gemist in hun proces.

Over Aart en Sjors

Aart van der Haven (1984) en Sjors Veenendaal (1987) wonen in Utrecht en hebben een zoontje Tom (2018) mogen krijgen dankzij de hulp van een Nederlandse draagmoeder.

Aart is bestuurslid bij Stichting Zwanger voor een Ander – De Nederlandse Stichting voor Draagmoederschap. Hij heeft een prentenboek 'De papa's van Teddy' gemaakt om zoontje Tom uit te kunnen leggen wat zijn ontstaansverhaal is.

Sjors is bestuurslid bij Stichting Meer dan Gewenst – De Nederlandse Stichting voor regenbooggezinnen. Daarnaast heeft hij zijn eigen praktijk Studio Kinderwens waarin hij wensouders en draagmoeders begeleidt bij draagmoederschap. Verder werkt Sjors bij een vruchtbaarheidskliniek.

Het boek bestel je hier.

 

Anna en haar familie – Noa Heddergott

Het boek 'Anna en haar familie,' geschreven door Noa Heddergott, gaat over familie, liefde en diversiteit. Het verhaal gaat over Anna en haar familie, die niet helemaal binnen de cis- en heteronorm valt. Anna stelt zichzelf en haar familie voor en ze vertelt dat haar familie eigenlijk heel normaal is. Dit kinderboek laat jonge kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met de diversiteit die er bestaat in de wereld.

Het boek bestel je hier.

 

Superpapa - Miriam Van Tunen & Jaydee

Mae heeft twee moeders en een donorvader. In het boek Superpapa lees je het verhaal van de stoere kleuter Mae die fantaseert over wie haar vader zou kunnen zijn. Haar donorvader is stoer, sterk en slim, maar vooral heel lief, want hij heeft haar moeders geholpen om een kindje te krijgen.

Het boek bestel je hier.

 

Mama doet gek – Alice van de Geest & Dieter De Schutter

Wat is er met mama aan de hand? Ze zingt luidkeels in de badkamer. Amins oren doen er pijn van. Ze blijft maar planten kopen en geeft Amin taartjes als ontbijt. De hele tijd zit ze op haar telefoon. Amin vraagt het zich af. Waarom doet mama zo gek?!

'Mama doet gek' is een verhaal over een gezin met twee mama's, geschreven door Alice van de Geest en geïllustreerd door Dieter de Schutter. Alice van de Geest debuteerde met het prentenboek De fanfare. Ze is schrijfcoach en juf in Nederland en heeft de ambitie om elk kind aan het lezen te krijgen.

Dieter De Schutter is een illustrator uit Antwerpen met een heldere dynamische beeldtaal. Hij illustreerde onder meer Het Wispelturig Windorkest. Zijn werk heeft meerdere prijzen gewonnen.

Het boek bestel je hier.

 

Op de website van Meer Dan Gewenst vind je nog meer inspirerende boeken over LHBT-ouderschap, vaak verkrijgbaar bij boekhandel/webshop Vrolijk.

 

Lees ook de serie Samen een kind:

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden