Detransitie, Baby

'Een schitterende roman over gender, transvrouw zijn en moederschap. Het speelt zich af in New York. De auteur, Torrey Peters (1981), is zelf transvrouw. Het boek is genomineerd voor de prestigieuze Britse Women's Prize for Fiction.' In de Volkskrant tipt Natalia Lloyd (The American Book Center Amsterdam) het boek Detransitie, Baby. Er ontstond ophef toen het boek genomineerd werd voor de prijs, omdat iemand vond dat Torrey, als transvrouw, niet mocht meedingen naar een 'vrouwen'-prijs. 'Voor mij des te meer reden Detransition, Baby op te pakken,' aldus Natalia. 'Een boek om rustig te lezen, met veel informatie. En prachtig geschreven.'

Het boek gaat over Amy en Reese: Reese had het goed voor elkaar: een liefdevolle relatie met Amy, een appartement in een van de betere wijken van New York, een niet al te vervelende baan. Zo had ze een leven opgebouwd waarvan de meeste trans vrouwen alleen maar kunnen dromen. En ook de vervulling van haar diepste wens – moeder worden – leek nabij. Maar dan besluit Amy om weer als man -Ames- te gaan leven, en Reese' leven stort in. Om haar eenzaamheid te verbloemen stort ze zich in destructieve relaties met getrouwde mannen.

Ames op zijn beurt is ook niet erg gelukkig. Hij dacht dat zijn detransitie het leven makkelijker zou maken, maar het heeft hem de relatie met Reese gekost. En daarmee de enige familie die hij had.  Hij blijft ernaar verlangen het contact met Reese te herstellen. Als Ames' nieuwe geliefde, Katrina, ontdekt dat ze zwanger van hem is, vat hij een gewaagd plan op: stel dat de ze de baby met z'n drieën grootbrengen?

Op een briljante, onverschrokken manier navigeert Torrey Peters door de grootste taboes over gender, seks en relaties, met als resultaat een aangrijpende en grappige roman die binnen de kortste keren een internationale bestseller werd.

Deze week kwam het boek in het Nederlands uit. In een interview met NRC (27 mei 2022) zegt Torrey over de ontvangst van het boek: 'Aan de ene kant vinden mensen het te radicaal. Te veel seks, te veel vuiligheid. Aan de andere kant roepen mensen: dit is een boek dat de trans ervaring gelijk trekt met die van hetero's, en er een soort kunstmatige happy family van maakt – en het onrecht doet. Ach. Als mensen in alle kampen kwaad worden, dan zit er kennelijk iets in.'

Het boek Detransitie, Baby stond op de New York Times bestseller lijst, werd 'Beste boek van het jaar' volgens onder meer Time, Vogue, Esquire en Autostraddle en won verschillende awards en nominaties, waaronder de PEN/Hemmingway.

Het boek is verkrijgbaar online en in de plaatselijke boekhandel.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Let's talk about sex

De liefde in Japan, gendergelijkheid in IJsland, Thailand een paradijs voor transgenders..? Lieve Blancquaert reist de wereld rond om zicht te krijgen op hoe de wereld seksualiteit beleeft.

Lees verder

Discriminerend geweld

COC Nederland is blij met een wetsvoorstel dat hogere straffen stelt op discriminerend geweld. 'Geweld om wie je bent is niet alleen een klap in je gezicht, maar ook een kras op je ziel.'

Lees verder

Come Alive

Expositie waarin kunstenaars erotiek op een vernieuwende manier benaderen, bedoeld om je te laten transformeren en mee te laten voeren langs fantasieën, openbaringen en onthullingen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden