Utrecht Canal Pride

'Aankomende zaterdag vindt de vierde editie van de Utrecht Pride plaats. Meer dan 50 organisaties laten zich zien tijdens de Utrecht Pride. Een nieuwe route, vele straatfeesten en afterpartys. Utrecht is er klaar voor!' 

Dit jaar is er weer een Utrecht Canal Pride, op zaterdag 4 juni. De Utrecht Canal Pride is er speciaal voor organisaties die zich het hele jaar inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap. Vanaf 13.30 uur kleuren de Singel en Oudegracht van Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog! Op de 50 boten vind je LHBT+ organisaties die hun werk voor één dag nog zichtbaarder maken. Door mee te varen tijdens de parade onderstrepen de organisaties het doel van Pride Utrecht: het zichtbaar maken van de LHBTI+ gemeenschap. Wij lichten een paar boten uit die meevaren tijdens Utrecht Canal Pride. De hele, bonte verzameling vind je op website van Utrecht Canal Pride.

Stichting Meer dan Gewenst

Meer dan Gewenst, een stichting voor regenbooggezinnen, laat in een persbericht weten waarom ze trots zijn dat hun regenboog-familieboot mag meevaren tijdens de Utrecht Pride: 'De Pride in Utrecht is bijzonder, want anders dan bijvoorbeeld in Amsterdam, staan in Utrecht goede doelen centraal,' aldus Remco Yizhak Cooremans, voorzitter van Stichting Meer dan Gewenst.

Voor Stichting Meer dan Gewenst is 2022 een langverwacht jaar. Voor de zomer wil de minister voor Rechtsbescherming namelijk wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer sturen waardoor álle ouders uit meeroudergezinnen volgens de wet als feitelijke ouders worden erkend: 'Steeds meer kinderen groeien namelijk op met bijvoorbeeld twee mama's en een papa of twee papa's en twee mama's, maar niet alle ouders worden officieel erkend, want je kunt in Nederland bij wet nu nog maar maximaal twee ouders hebben. En dat heeft enorme gevolgen, want als je ouders niet wettelijk erkend zijn mogen ze geen beslissingen nemen op school en in het ziekenhuis en ook heb je officieel geen link met je opa's en oma's. Terwijl al hun ouders ook echt hun ouders zijn voor de kinderen. Wij zijn dan ook enorm blij dat daar nu verandering in lijkt te gaan komen en dat de regering de gezinnen gaat erkennen. We zullen daarom volop feestvieren op 4 juni.' Meer dan Gewenst.

OUTTV

OUTtv, een lifestyletelevisiezender voor de LGBTQIA+ community, vaart ook mee tijdens Utrecht Canal Pride op 4 juni. OUTTV is een zender met internationaal succesvolle tv-programma's, spannende LHBTI series, rauwe reality, indrukwekkende documentaires, hysterische telenovella's, gay romcom's, award winning films én OUT originals.

Bij OUTtv krijg je toegang tot verschillende series zoals Queer as Folk, Hot in Cleveland, Vicious, Lipservice en Drag Race Thailand. Verder is er een ruim aanbod aan documentaires zoals Before Stonewall, Coming OUT to Class, Kylie Minogue: My Year as Aphrodite, Weg van de Kerk en The Paris Gay Soccer Team. Docu's zijn een belangrijk onderdeel binnen de wekelijkse programmering.

#Iedereenmagzoenen

Ook de initiatiefgroep van de #Iedereenmagzoenen campagne vaart op 4 juni door de Utrechtse grachten. Deze campagne werd gestart in 2019 met als doel om zoenende LHBTI+ koppels zichtbaar te maken: 'In een land als Nederland zou iedereen zich veilig en vrij moeten voelen om liefde te uiten.' Dat is nog lang niet altijd het geval. In 2019 stelde het Sociaal en Cultureel Planbureau vast dat 29% van de Nederlanders geen zoenende mannen wil zien en 20% geen zoenende vrouwen. Ter vergelijking: slechts 11% krijgt de kriebels als ze een 'hetero kus' op straat zien. Lees meer: Liefde van ons allemaal – Zij aan Zij.

Stichting PANN

Al sinds 1969 draagt PANN bij aan de acceptatie en emancipatie van LHBTQIA+-jongeren door middel van het organiseren van feesten en maatschappelijke evenementen voor jongeren vanaf 18 jaar. Stichting PANN vaart niet alleen mee op de boot, maar ze organiseren ook na afloop van de botenparade een groot feest! Samen met RUBBER, Roost aan de singel en Cafe Kalff organiseert PANN het Utrecht Pride Street Festival met 4 stages, diverse muziekgenres, tientallen artiesten en foodtrucks. Toegang is gratis!

Maak ook een plekje vrij in je agenda op zaterdag 25 juni, want dan organiseert PANN weer een nieuwe editie van PANNDORA in het Julianpark in Utrecht!

Wist je dat…

Janey, een organisatie die evenementen organiseert speciaal voor vrouwen die van vrouwen houden, is sinds mei 2022 officieel onderdeel van Utrecht Pride. Janey is 's avonds van 23:00 tot 04:00 uur in de GROTE zaal van Tivoli (Ronda) met een capaciteit van 1.600 girls!

 

Voor meer info en het volledige programma ga je naar de website van Utrecht Pride.

 

 HAPPY PRIDE!

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden