Yamuna Forzani

Op Roze Zaterdag presenteerde queer kunstenaar en activist Yamuna Forzani een levensgroot kunstwerk op de Coolsingel voor de Rotterdam Pride. Van 17 juni t/m 26 juni staat Rotterdam in het teken van verschillende Pride-activiteiten om seksuele en culturele diversiteit in de stad te vieren. Het festivalterrein voor het Rotterdamse stadhuis op de Coolsingel speelt een centrale rol in de activiteiten, waar het kunstwerk met 'embrace change' als thema vanaf afgelopen weekend op een grote container te zien is. Als partner van Rotterdam Pride geeft Nationale-Nederlanden aanstormend talent Yamuna graag de aandacht die ze verdient.

Omarmen van verandering
Yamuna is een boegbeeld en activist in de ballroomscene binnen de LHBTIQA+-gemeenschap en is daarnaast een opkomende kunstenaar en ontwerper die bekend staat om haar grafische, kleurrijke én queer-focused ontwerpen. Ze studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en geldt sindsdien als een groot talent met werk voor de permanente collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag en het Tilburgse Texiel Museum. Daarnaast is ze binnen de ballroomscene onderdeel van Kiki House of Angels in Rotterdam en House of Comme des Garçons in New York. Voor Rotterdam Pride gaf NN haar de volledige vrijheid om een groot kunstwerk te ontwerpen en creëren voor op de prominente container op de Coolsingel. 
 
Yamuna Forzani: 'Pride is erg belangrijk voor mij en queerness is altijd een onmisbaar onderdeel van ieder werk dat ik maak. Toen NN mij vroeg of ik het kunstwerk wilde maken, bleef de inspiratie maar komen. Voor dit werk wilde ik inzoomen op 'embracing change', natuurlijk in mijn eigen stijl met kenmerkende felle kleuren, glitchy patronen en cheeky verwijzingen naar queerness. Het omarmen van verandering is belangrijk voor iedereen, want het is de enige manier om verder te komen. Ik hoop dat het werk anderen binnen en buiten de gemeenschap aan het denken zet.'
 
Rotterdam Pride t/m 26 juni
Het kunstwerk belooft een fotohotspot te worden tijdens Rotterdam Pride en zal tot en met 26 juni op de Coolsingel te zien zijn. Gedurende Roze Zaterdag waren er activiteiten in en rond om de container, goodies met Yamuna's artwork en een rad van fortuin met presentatie door een drag king. Leden van de NN Pride Board gingen in gesprek met bezoekers  over Pride-onderwerpen en -vragen. Na het onthullingsmoment vond een activistische Pride March plaats, met aansluitend optredens van Duncan Laurence, S10, Jaïr & Glen Faria, Babs en Lionstorm. Nog tot en met 26 juni organiseert Rotterdam Pride met haar partners een scala een activiteiten en festiviteiten in de stad. Meer informatie vind je hier.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden