Come Alive

Beeld: The Breasts – Sofie Calle | Emotional Encounter – Chang Gao | Seapower Pussy Galore, Abcession (If You Don't Know, You Don't Grow) – Mette Sterre | Vibrate Room – Gert Jan van Rooij.

Met een bijzonder programma opende COME ALIVE haar deuren in Het Nieuwe Muntgebouw in Utrecht. COME ALIVE is een expositie waarin kunstenaars erotiek op een vernieuwende manier benaderen. De avond begon met live optredens van de kunstenaars en speciale gasten en ging tot diep in de nacht door met een verleidelijke afterparty. Ook ik was erbij! Op een warme lenteavond werd ik verwelkomd met een glas bubbels voordat we de donkere expositieruimte instapten. Het leek wel of ik een andere dimensie betrad. Dat gevoel past goed bij de sfeer van COME ALIVE, een tentoonstelling die is bedoeld om je te laten transformeren en mee te laten voeren langs fantasieën, openbaringen en onthullingen. Volgens de curatoren van de tentoonstelling is COME ALIVE een plek waar je je horizon verbreedt, net als je kijk op wat intimiteit voor jou en anderen kan betekenen.

In de afgelopen maanden zijn er weer verschillende verhalen aan het licht gekomen op het gebied van seksuele intimidatie en seksueel misbruik. Een tentoonstelling als COME ALIVE komt dan juist als geroepen, vinden curatoren Ine Gevers en Morgan Catalina. 'Juist nu is het belangrijk om over seks en erotiek te praten. Dat kan niet als we alles in taboesferen toedekken. We hebben besloten om mensen uit te nodigen om hun lichaam te ontdekken.'

De Volkskrant en het Parool publiceerden positieve recensies over de expositie.

'Zo'n inclusieve en fluïde sensuele verbeelding als hier, zie je zelden.' - De Volkskrant

'Come Alive is goed beschouwd niet minder dan een oproep tot een volgende sensuele revolutie, eentje waar iedereen aan mee mag en kan doen.' - Parool

 

OH NO SPACE!

Alle 45 werken worden getoond vanuit verschillende persoonlijke ervaringen en levenskeuzes van de artiesten. De multi-media installatie 'OH NO SPACE!' van Danielle Brathwaite-Shirly is daar één van. Door de geschiedenis heen zijn zwarte queer- en transpersonen uit de archieven gewist. Danielle brengt daar verandering in. In de vorm van film, games en poëzie creëert ze interactieve digitale archieven waarin verhalen van zwarte trans personen worden bewaard. Voor COME ALIVE maakte ze een horrorgame die je bewust maakt van vooroordelen waar zwarte trans en queer mensen mee te maken krijgen bij het daten. En die bewustwording kan leiden tot betekenisvolle, maar soms ook confronterende ervaringen voor de bezoekers. Ik werd benieuwd naar de beweegredenen van Danielle voor deze installatie en sprak haar in de aanloop van de opening van de tentoonstelling.

Danielle vertelt: 'Twee jaar geleden, aan het begin van de coronapandemie in 2020, maakte ik een interactieve game vergelijkbar met een stripverhaal. Alleen het spel raakte beschadigd waardoor ik het niet kon uitbrengen. Toen de organisatie van het COME ALIVE festival contact met me opnam leek het me een goede gelegenheid om het terug te brengen. Het werd een soort remake. '

Hoe kwam je op het idee om een interactieve game te maken?

Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis en technologie, dus het leek me heel interessant om die twee interesses samen te voegen in één kunstwerk. Een andere reden waarom ik gekozen heb om een game te maken is omdat ik het idee heb dat veel kunstvormen, zoals bijvoorbeeld schilderijen, vaak nog best passief zijn. Het publiek kan deze kunstvormen in principe consumeren op de manier zoals zij dat willen. Juist het interactieve maakt mijn installatie zo confronterend voor de bezoekers van de tentoonstelling, want je moet er iets in stoppen om er iets uit te krijgen. Ik wil de bezoekers niet per se een verhaal vertellen, maar ik wil juist dat ze hun eigen verhalen in kunnen brengen en dat in de wereld kunnen projecteren.

De manier waarop je de installatie ervaart is dus helemaal aan jou, want het hangt af van wat je kiest. Het kan een geweldige ervaring zijn of juist een hele grappige, het gaat er vooral om hoe het werk je keuzes weerspiegelt. Dus als je het werk niet serieus neemt, zal het werk je ook niet serieus behandelen.

Het belang van archiveren

Door de geschiedenis heen zijn zwarte queer en transgender personen uit de archieven verdwenen. Daarom neem ik nu het heft in eigen handen en probeer manieren te vinden waarop ik mezelf en andere zwarte trans en queer personen kan archiveren. Ook onze levens moeten blijven voortbestaan in archieven, zodat ook wij herinnerd worden. Het bijzondere aan mijn manier van archiveren, namelijk met het gebruik van game-engines, is dat het zich aanpast aan de persoon die ik op dat moment archiveer. Er is namelijk niet één manier om een ​​zwarte transpersoon – of wie dan ook - te archiveren. Ik denk dat je verschillende middelen moet gebruiken die afhankelijk zijn van de persoon en de situatie waarin die persoon zich bevindt.

Intimiteit en technologie

De gedachtegang achter mijn installatie sluit goed aan op de thema's die worden behandeld bij COME ALIVE, namelijk de mix van technologie en intimiteit. Er is zoveel verwevenheid tussen onze ervaringen, de relaties die we hebben opgebouwd en het soort technologie dat we gebruiken. Steeds meer mensen vormen relaties via technologie, bijvoorbeeld via online games – ik in ieder geval wel, want ik houd van gamen - of dating apps. In mijn werk neem ik altijd in beschouwing hoe technologie onze relaties beïnvloedt en hoe dat heeft bijgedragen aan de wereld waarin we leven en hoe we met elkaar communiceren. Naar mijn mening 'schetst' het een veel interessanter beeld wanneer het publiek nadenkt over gebeurtenissen in hun leven waar ze mogelijk op een negatieve of positieve manier aan hebben bijgedragen. Dat is het doel van mijn werk; het is een manier voor de bezoekers om het gesprek met zichzelf aan te gaan.

Meer over COME ALIVE

COME ALIVE is nog tot en met 31 juli te bezoeken in Het Nieuwe Muntgebouw (Muntkade 20) in Utrecht. In de komende weken organiseert COME ALIVE allerlei spannende (erotische en minder erotische) workshops, filmvertoningen, talks en andere evenementen over onder meer polyamorie, tantra, seks en intimiteit. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan de sex tech hacking workshop, die al eerder in 2021 online hebben plaatsgevonden in het kader van het Rainbows End festival, waar je leert hoe je je eigen vibrator in elkaar kunt zetten. Of bekijk de filmpremière van MUSE, gericht op empowerment van vrouwen, seksuele zelfbeschikking en artistieke esthetiek.

Ga naar de website voor het complete overzicht, meer info en tickets: www.come-alive.nl

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden