Amsterdam Canal Parade

Update 6 augustus, 19.30 uur: Honderdduizenden mensen hebben op zaterdag Amsterdam bezocht. De gemeente liet aan het ANP weten dat het 'gezellig en feestelijk' druk is in de stad. Ook was er voor zover bekend geen sprake van incidenten. Exacte bezoekersaantallen in de binnenstad zijn er niet, maar de drukte werd 'beheersbaar' genoemd. Pride-woordvoerder Martijn Albers vond het een bijzondere, mooie en sfeervolle editie. 'Eigenlijk een Pride volgens het boekje.'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima feliciteerden Pride Amsterdam met de 25e editie, 'een bijzondere mijlpaal'. Het koninklijk paar wenst de betrokkenen veel succes en plezier met de festiviteiten rond het belangrijke thema 'My gender, My Pride. 'De vrijheid om te mogen zijn wie je bent en te houden van wie je wilt wensen we iedereen van harte toe!'

--

Zaterdag 6 augustus vindt de jaarlijkse botenparade weer plaats in de Amsterdamse grachten.

Pride Amsterdam gelooft dat iedereen zich vrij moet voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. 'Afgelopen decennia stond onze strijd vooral in het teken van 'mogen houden van wie we willen' en het is tijd om de focus te verbreden naar het 'mogen zijn hoe we ons voelen'. Met andere woorden tijd om aandacht te besteden aan de diversiteit aan genderidentiteiten en ons zelfbeschikkingsrecht. We hebben het recht om af te wijken van de norm en de sekse die we bij geboorte hebben gekregen,' aldus Pride Amsterdam.

Met het thema 'My Gender, My Pride' staat genderidentiteit centraal en dit zal dan ook op de Openingsboot terug te zien zijn. Wij lichten hieronder nog een paar meevarende boten voor je uit!

Asian Pride

De Asian Pride boot is de enige speciale Pride Amsterdam boot voor de Aziatische LGBTQ gemeenschappen en bondgenoten, een historisch ondervertegenwoordigde BIPOC groep binnen Nederland. De boot, genaamd 'Phoenix Rising', moedigt Aziatische LGBTQ'ers aan om op te vallen en trots te zijn op hun Aziatische erfgoed. De boot fungeert als een fysiek en metaforisch platform om de zichtbaarheid van Aziatische en Aziatische LGBTQ aanwezigheid te vergroten voor een meer inclusieve en diverse vertegenwoordiging van de Nederlandse samenleving tijdens Pride.

Bi+ Nederland

Dit jaar vaart de Bi+ Boot mee met de Canal Parade! Onder het vaandel 'meer liefde voor iedereen' vertegenwoordigen ze bi+ mensen. Bi+ is een parapluterm voor mensen die op meer dan één gender kunnen vallen. Zo sluit de Bi+boot ook mooi aan op het thema van deze Pride: My Gender, My Pride. Tijdens de Canal Parade vertegenwoordigt de Bi+ Boot niet alleen de grootste groep binnen de regenbooggemeenschap, maar ook een groeiende beweging van ruimere blikken en minder hokjes.

Onbeperkt Trots

De Onbeperkt Trots boot is een samenwerking tussen Zonder Stempel (de landelijke groep van het COC voor en door LHBTI’s met een lichte verstandelijke beperking) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de bij hen aangesloten zorgorganisaties voor mensen met een beperking. Met de boot vragen we aandacht voor een grote groep onzichtbare LHBTI’ers. Mensen met een (verstandelijke) beperking vechten hun hele leven voor een plek in de maatschappij. Zij willen gewoon meedoen, net als ieder ander, en een betekenisvol leven leiden. LHBTI’s met een (verstandelijke) beperking vechten vaak voor dubbele acceptatie. Namelijk voor gelijkwaardigheid en hun seksuele en genderdiversiteit. Met de boot Onbeperkt Trots krijgen zij de aandacht die zij verdienen. Een plek waar zij zichzelf en trots kunnen zijn. Een plek waar zij zichzelf kunnen laten zien!

KRO-NCRV

Deze zomer vaart KRO-NCRV voor het eerst mee met de Canal Parade tijdens Pride 2022. KRO-NCRV gelooft dat liefde voor iedereen is en dat zullen ze met hun boot, met programmamakers en presentatoren, met roze supporters en andere passagiers, laten zien in de Amsterdamse grachten. Met op de boot speciale 'Show Cams' en een podium voor ieders eigen 'Moment of Me'. Bezoekers op de kades mogen zichzelf in de spotlights zetten bij een van hun Show Cams. Deze camera's registreren de bezoekers vanaf de boot en via een live verbinding worden ze groot in beeld gebracht op een aantal beeldschermen. De passagiers zullen de aandacht vestigen op de camera's door middel van decorstukken en de bezoekers actief vragen om hun 'Moment of Me' te pakken.

De Trotse Lesboot

De Trotse Lesboot is een vrouwenboot, maar binnen dit gender zijn er genoeg verschillen: femme, butch, androgyn, dyke, bottom, fetish, leather, lipstick. Maar vrouwen zijn ook moeders, artsen, loodgieters, docenten, huisvrouwen, oma's, partners, singles, in-between-job of relatie. Kortom, de Trotse Lesboot is divers. En die diversiteit gaan ze laten zien in hun kleding, haar, hun boot met banners: Be who you want to be! En in al deze diversiteit zijn de passagiers van de Trotse Lesboot samen doordat ze allemaal gekleed gaan in 1 kleur van de regenboog vlag. Hiermee maken ze het statement dat ook binnen 1 gender de diversiteit enorm is.

Bar Buka

Bar Buka wil tijdens Amsterdam Pride 2022 de mooiheid en diversiteit van de lesbische community – die helaas wordt ondervertegenwoordigd in de Amsterdamse LHBTQI+ scene - laten zien. Van butches tot femmes en androgynous lesbiennes, tot non-binaire mensen en trans vrouwen. Iedereen is bij Bar Buka van harte welkom. Hun boot concept heet daarom ook 'BAR BUKA: WHERE GIRLS MEET'.

Je neemt als het ware een 'kijkje' in hun bar. Bar Buka gaat een runway bouwen met daarop een replica van de bar. Aan deze bar op de boot zullen verschillende gasten binnen de community aanschuiven. 'Van biker butches van kleur tot drag kings en alternatieve femmes, trans zakenvrouwen tot creatieve queers en je alledaagse lesbische dames.' Voor de decoratie van de boot werkt Bar Buka met de kleuren van de Sapphic pride vlag. Deze kleuren staan voor de verschillende gender expressies en seksuele geaardheden binnen de lesbische community.

 

Stichting PANN

Stichting PANN staat voor een wereld waar iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn en zichzelf kan uiten. Onder het motto 'Voel je vrij!' vaart PANN dit jaar weer mee tijdens de botenparade in Amsterdam.  De stichting heeft ervoor gekozen om aan de zijkanten van de PANN boot banners op te hangen welke vol staan met feest foto's van PANN bezoekers en vrijwilligers. Ook zal de rand van de boot omringd worden met ballonnen in alle kleuren van de regenboog en zal er door PANN vrijwilligers gezwaaid worden met vlaggen voorzien van het PANN logo.

KPN Pride

Ook KPN vaart op zaterdag 6 augustus uit met een boot waarop drie dj's draaien uit landen die een gevaarlijke omgeving vormen voor LGBTQIA'ers. De optredens worden live uitgezonden, zodat ze ook te bekijken zijn in landen waar bijvoorbeeld geen Pride georganiseerd mag worden. De LGBTQIA+ dj's komen uit Jordanië, Kenia en Polen: drie landen waar LGBTQIA+'ers worden gediscrimineerd, onderdrukt en zelfs vervolgd. KPN geeft deze DJ's een podium met een belangrijke boodschap: Loud & Proud: Pride is banned there, but its music will be heard here.

De KPN-Livestream is op zaterdag 6 augustus te bekijken via deze link.

 

In totaal varen er op zaterdag maar liefst 80 boten door de Amsterdamse grachten. Een compleet overzicht vind je hier. Door COVID-19 zijn de deelnemers van vorig jaar doorgeschoven naar de botenparade van 2022.

De deelnemers zijn heel verschillend: van kleine lokale LHBT stichtingen, landelijke LHBT belangen verenigingen, gay-horeca, roze netwerken van multinationals en banken, roze overheidsinstellingen, politieke partijen, ministeries tot (media) bedrijven die de emancipatie strijd van de LHBT community ondersteunen.

De route begint om 12.00 uur bij Oosterdok, gaat via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht naar Westerdok. De kades worden autovrij gemaakt. Meer info en details vind je op de website van Pride Amsterdam.

 

Pridebot

Als je niet in de gelegenheid bent om naar de botenparade te komen zijn er manieren om de LGBTQIA+ community te steunen. Zo ontwikkelde Oxfam Novib een chatbot, de PrideBot, om de nationale en internationale community meer zichtbaarheid te geven. Hoewel Amsterdam er wereldwijd om bekend staat de Pride massaal te omarmen, krijgt de lhbtqia+ gemeenschap ook in Nederland nog vaak te maken met ongelijkheid en discriminatie. In veel andere landen zijn lhbtqia+'ers zelfs hun leven niet zeker. Met de PrideBot kun je 1-op-1 je support tonen naar LHBTQIA'ers. Het gaat hierbij om activisten die in onderdrukking leven in hun eigen land en vanwege censuur hun stem niet mogen laten horen. Dit maakt het leven van een activist eenzaam en Oxfam Novib wil hen laten weten dat ze niet alleen zijn. Via deze weg zet Oxfab Novib hun krachten in om bewustzijn en urgentie te creëren rondom discriminatie en ongelijke kansen en rechten voor de lhbtqia+ gemeenschap.

 

Happy Pride!

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden