Verbod 'homogenezing' - update

Tweede Kamer: De initiatiefwet verbod op 'homogenezing' is af en is op de dag van de Canal Parade in Amsterdam voor advies naar de Raad van State gestuurd. D66 en VVD schreven de wet samen met PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren. Het uitvoeren van conversietherapie gaat door de wet bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal een jaar of geldboete tot € 22.500. Ook het aanbieden van en reclame maken voor dit soort praktijken worden strafbaar. 

In Nederland worden nog altijd mensen slachtoffer van zogenaamde 'homogenezingstherapie'. Dit soort 'therapieën' hebben als doel om de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van slachtoffers te veranderen of onderdrukken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door herhaaldelijke gebedssessies waarbij duivelsuitdrijving voorkomt of speciale kampen die jongeren moeten genezen van hun homoseksualiteit. 

Zijn wie je bent
D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan: 'Deze middeleeuwse praktijken komen nog steeds voor in Nederland. Homogenezing is absurd en heeft grote gevolgen voor slachtoffers. In Nederland mag je zijn wie je bent. Daarom ben ik blij dat we dit nu, met een grote meerderheid in de Kamer, gaan verbieden. De wet is nu helemaal af en gaat voor advies naar de Raad van State. We hopen zo snel mogelijk met dat advies aan de slag te kunnen gaan.'

Kwetsbare mensen beschermen
VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude: 'Van liefde hoef je nooit genezen te worden. Dit soort misdadige praktijken moeten we uitroeien. Niet alleen om jonge, kwetsbare mensen te beschermen maar juist omdat iedereen mag houden van wie hij of zij wil houden.'

De initiatiefwet verbod 'homogenezing' gaat nu voor advies naar de Raad van State. Nadat dit advies is verwerkt kan de wet in de Tweede Kamer worden behandeld.

*

Lees ook: Ziek, zondig en pervers:

'Homogenezingspraktijken' vinden niet alleen ver weg plaats. Ook Nederland kent evangelistische en conservatieve groeperingen die zich met deze homofobe rituelen bezighouden. De slachtoffers zitten erna met een levensgroot trauma. Gelukkig is een Nederlands verbod op deze 'therapieën' eindelijk in zicht.  

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Onderzoek naar geweld

Hoewel Nederland bekend staat om zijn tolerantie, weten we dat er nog steeds veel geweld plaatsvindt om genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Wat zet mensen aan tot dit geweld?

Lees verder

Transgender Zichtbaarheid

De 'Transgender Day of Visiblity', voor bewustwording van de positie van transgender mensen die op wereldwijde schaal te maken hebben met discriminatie, vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

Lees verder

Kroongetuige

Patricia Cornwell schreef een nieuw boek en we weten meer (Nicole Kidman!) over de TV-serie. Forensisch patholoog Kay Scarpetta wordt- in dit 26ste deel- achtervolgd door haar verleden.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden