Verbod 'homogenezing' - update

Tweede Kamer: De initiatiefwet verbod op 'homogenezing' is af en is op de dag van de Canal Parade in Amsterdam voor advies naar de Raad van State gestuurd. D66 en VVD schreven de wet samen met PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren. Het uitvoeren van conversietherapie gaat door de wet bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal een jaar of geldboete tot € 22.500. Ook het aanbieden van en reclame maken voor dit soort praktijken worden strafbaar. 

In Nederland worden nog altijd mensen slachtoffer van zogenaamde 'homogenezingstherapie'. Dit soort 'therapieën' hebben als doel om de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van slachtoffers te veranderen of onderdrukken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door herhaaldelijke gebedssessies waarbij duivelsuitdrijving voorkomt of speciale kampen die jongeren moeten genezen van hun homoseksualiteit. 

Zijn wie je bent
D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan: 'Deze middeleeuwse praktijken komen nog steeds voor in Nederland. Homogenezing is absurd en heeft grote gevolgen voor slachtoffers. In Nederland mag je zijn wie je bent. Daarom ben ik blij dat we dit nu, met een grote meerderheid in de Kamer, gaan verbieden. De wet is nu helemaal af en gaat voor advies naar de Raad van State. We hopen zo snel mogelijk met dat advies aan de slag te kunnen gaan.'

Kwetsbare mensen beschermen
VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude: 'Van liefde hoef je nooit genezen te worden. Dit soort misdadige praktijken moeten we uitroeien. Niet alleen om jonge, kwetsbare mensen te beschermen maar juist omdat iedereen mag houden van wie hij of zij wil houden.'

De initiatiefwet verbod 'homogenezing' gaat nu voor advies naar de Raad van State. Nadat dit advies is verwerkt kan de wet in de Tweede Kamer worden behandeld.

*

Lees ook: Ziek, zondig en pervers:

'Homogenezingspraktijken' vinden niet alleen ver weg plaats. Ook Nederland kent evangelistische en conservatieve groeperingen die zich met deze homofobe rituelen bezighouden. De slachtoffers zitten erna met een levensgroot trauma. Gelukkig is een Nederlands verbod op deze 'therapieën' eindelijk in zicht.  

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Regenboogdagen Enschede

PrideWalk Twente, Queer Arts, symposium Th!nk with Pride, theater, karaoke, Queer night en een ontbijt: Bomvol programma tijdens de Regenboogdagen in Enschede en Hengelo.

Lees verder

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

Bodytalk bestaat 35 jaar

Jubileum: Bodytalk in Utrecht werd 27 februari 1987 geopend door Feibe Zweers. Anno 2022 is Bodytalk nog steeds een belangrijk onderdeel van het gay uitgaansleven in Utrecht.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden