Queer Villa

'Queer Villa Utrecht is een toegankelijk cultureel podium vol queerness voor talentvolle jonge baanbrekende makers uit Utrecht. We verwelkomen als publiek de buurtbewoners, de LHBTQI+ gemeenschap van Utrecht en film-, theater-, literatuurliefhebbers uit heel Utrecht met een open geest.'

Van woensdag 24 augustus tot en met zondag 28 augustus vindt het gloednieuwe festival 'Queer Villa Utrecht' plaats. Tijdens dit vijfdaagse festival, dat tot stand is gekomen door een samenwerking van Queer Film Festival Utrecht, Villa Concordia en Savannah Bay als onderdeel van de viering van Utrecht 900 jaar, kun je binnen en buiten op het terrein van theater Villa Concordia genieten van films, literatuur, theater, workshops en muziek. Wij lichten een aantal van de activiteiten voor je uit!

Queer Villa Film: Girls Girls Girls

Op woensdag 24 augustus is er een Queer Villa Film vertoning van de nieuwe film 'Girls Girls Girls' in Villa Concordia. Deze romantische Finse film vertelt de verhalen van drie meisjes die op de drempel staan van vrouwelijkheid.

Twee van hen, Mimmi en Rönkkö, zijn beste vriendinnen en steunen elkaar onvoorwaardelijk. Ze zoeken naar een leven vol ervaringen en passie. Het derde meisje, Emma, heeft daarentegen haar hele leven gewijd aan kunstschaatsen. Niets staat haar succes in de weg tot ze de andere meisjes ontmoet. Twee van hen ervaren de schokkende effecten van verliefdheid, terwijl de derde op zoek gaat naar iets wat ze nog nooit heeft ervaren: genot. [qffu]

De film ging in première op het Sundance Film Festival 2022, waar het de publieksprijs won in de World Dramatic Competition.

Queering the City of Literature

Savannah Bay is een boekenwinkel in het centrum van Utrecht, specifiek gespecialiseerd in genderstudies en LGBTQIA+ onderwerpen. Op vrijdag 26 augustus laat Savannah Bay zien wat ze in huis hebben door een dag te hosten met literaire programma's en (queer) schrijvers en dichters.

In voorgaande edities besteedde Savannah Bay al extra aandacht aan LGBTQIA'ers tijdens hun 'Queering the City of Literature: QtCoL, een project dat literatuur en gender-en seksuele diversiteit met elkaar verbindt. Dit jaar vindt de vijfde editie van het evenement plaats als onderdeel van Queer Villa in Villa Concordia.

Links: Nicole Römer | Midden: Steff Geelen | Rechts: Alara Adilow

In QtCoL brengen verschillende auteurs nieuw werk over queer lichamen en de stad Utrecht. Dit jaar dragen auteurs Steff Geelen, Nicole Römer en Alara Adilow hun tekst voor over queer zijn in de stad bij Villa Concordia. Hierna kun je samen met de auteurs én bezoekers de fragmenten van hun verhaal in de stad ophangen. Zo kun je zelf kiezen op welke plek jij met de tekstfragmenten Utrecht 'queer' maakt. Nonoah Struik zal je door de avond leiden.

Meer informatie over de auteurs en aanmelden vind je hier.

Queer Talk

Op dezelfde dag, vrijdag 26 augustus, vindt ook de talkshow Queer Talk plaats met een speciale live uitzending van de Savannah Bay podcast, Radio Savannah. Vanaf de locatie Villa Concordia ontvangen podcast hosts Lola & Suzanne drie bijzondere gasten. Ze gaan in gesprek over hun eigen werk, over queer literatuur en over schrijven vanuit een queer positie. Auteurs Alara Adilow en Nicole Römer vertellen wat meer over QtCoL. Special guest dichter Babeth Fonchie Fotchind draagt voor uit haar debuutbundel Plooi

Meer informatie over de talkshow vind je hier.

Queer Villa Film: Homebody (outdoor bios)

Op zaterdagavond 27 augustus kun je genieten van de film Homebody op een openluchtbioscoop naast de Villa.

In de film Homebody eindigt Melanie's laatste oppassessie heel anders dan gepland wanneer haar oppaskindje Johnny haar lichaam overneemt. Het lijkt op het eerste gezicht misschien heel leuk, maar hoe verder we in de film komen, hoe meer emoties het voor zowel Melanie en Johnny oproept. Zeker voor Johnny, die nog erg op zoek is naar diens gender, lijkt de spirituele zoektocht heel wat emoties op te roepen.

Grappen wisselen zich af met emotionele scenes over hoe het in dat andere lichaam eraan toegaat. Een film over gender, op zoek zijn naar je eigen lichaam en vertrouwen, deels vanuit het oogpunt van een 9-jarige. Als afstudeer film van NYU heeft Homebody al op verschillende (queer) filmfestivals gestaan. [qffu]

Queer Villa Utrecht vindt binnen en buiten op het terrein van Theater Concordia (Queer Concordia) plaats van woensdag 24 augustus tot en met zondag 28 augustus. Op het terrein vindt je bijvoorbeeld ook de Queer Talent Stage en op zondag een BBQ. Het volledige programma vind je hier.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Regenboogdagen Enschede

PrideWalk Twente, Queer Arts, symposium Th!nk with Pride, theater, karaoke, Queer night en een ontbijt: Bomvol programma tijdens de Regenboogdagen in Enschede en Hengelo.

Lees verder

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

Bodytalk bestaat 35 jaar

Jubileum: Bodytalk in Utrecht werd 27 februari 1987 geopend door Feibe Zweers. Anno 2022 is Bodytalk nog steeds een belangrijk onderdeel van het gay uitgaansleven in Utrecht.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden