Verschillen vieren

Vanaf begin september maken jongeren door het hele land 1.000 regenboog-zebrapaden om diversiteit en hun onderlinge verschillen te vieren, en te strijden voor een veiliger schoolklimaat. Elke school in ons land moet een veilige plek zijn, maar helaas is dat in de praktijk niet het geval. Jongeren worden nog steeds gediscrimineerd vanwege onder andere hun afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur.

Uit recent onderzoek van jongerenorganisatie Young Impact blijkt dat ruim 1 op de 3 leerlingen vindt dat hun school niet genoeg doet om de acceptatie van lhbti+ jongeren te verbeteren. Door middel van de landelijke actie #VerschillenVieren zet Young Impact met omroep KRO-NCRV, GSA Netwerk en de maatschappelijke diensttijd (MDT) duizenden jongeren in beweging om zich uit te spreken voor meer acceptatie.

Een belangrijk statement

Tijdens deze campagne gaan jongeren regenboogzebrapaden stoepkrijten om daarmee te benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. De zebrapaden krijgen de kleuren van de progress flag die staat voor acceptatie van de gehele lhbti+ community. Alle deelnemers worden tevens ondersteund met een aanvraagbrief voor hun eigen gemeente om een blijvend regenboogzebrapad te realiseren in de directe omgeving van hun school.

Daphne Heijmering, Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk, over het belang van deze actie: 'Wij zijn heel blij dat Young Impact hun expertise op het gebied van jongerenactivatie inzet in het belang van een veiliger schoolklimaat. Nog niet iedere (lhbti+) leerling kan zichzelf zijn in de klas, omdat de schoolomgeving onveilig is en schoolpersoneel niet optreedt of het belang niet inziet. Door aan te sluiten bij deze campagne hopen we een groter publiek te bereiken. Scholen horen een veilige leeromgeving te zijn voor iedereen.'

Lespakket voor scholieren

Young Impact heeft in samenwerking met KRO-NCRV een gratis lespakket ontwikkeld dat verspreid wordt onder honderden middelbare- en mbo-scholen. Dit lespakket gaat over diversiteit en toont waarom het belangrijk is elkaars ‘verschillen te vieren’. Tijdens de lessen worden ook fragmenten van de KRO-NCRV serie De roze supporters getoond over homofobie in de voetbalwereld. Iedere klas wordt na afloop van de les gevraagd om samen 5 regenboogzebrapaden te stoepkrijten in de omgeving van de school. Het lespakket is te downloaden via deze link

Kick-off op middelbare school in Breda

Inmiddels hebben al meer dan 150 scholen uit heel Nederland zich aangemeld bij de actie. De actie wordt aangevoerd door enthousiaste jongeren uit de community van Young Impact die dit thema belangrijk vinden. Zo maakten Noaz Asbroek (22) en Maartje Harms (20) uit Hengelo samen een persoonlijke video om de actie af te trappen. Zij zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van (gender) diversiteit.

De officiële kick-off van de campagne was op 9 september, op het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda, waar Young Impact de school voor één dag 'overnam' en met 1.300 jongeren de eerste tientallen zebrapaden heeft gestoepkrijt. De leerlingen doen dit in het kader van MDT, een initiatief van de Rijksoverheid. Jongeren tussen de 14 en 27 jaar zetten zich tijdens hun MDT vrijwillig in voor een ander. Zo ontdekken en ontwikkelen ze hun talenten, ontmoeten ze andere mensen en betekenen ze iets voor de samenleving. Deze actie is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Young Impact, KRO-NCRV, GSA Netwerk, MDT en OLV Breda.  

 

Wij spraken Lotte (18), die zich op haar school inzet voor LHBTQIA+ acceptatie en emancipatie. Ze is blij met het lespakket. 'Op mijn middelbare school was zoiets ook mooi geweest, want daar was het nog slechter gesteld met acceptatie. Ik had een klasgenoot die homo was, hij werd erg gepest. Ik doe nu een opleiding vormgeving, hier is iedereen gelukkig opener en wordt homoseksualiteit niet meer als iets bizars gezien. Maar je bent toch nog wel 'anders', dat voel ik als biseksueel ook. Ik ken meer LHBTIQ-jongeren hier op de studie, we zijn naar elkaar toegetrokken. Dat kwam door een initiatief van een ouderejaars, die bijeenkomsten organiseert als een soort GSA die je op middelbare scholen ziet. Van die groep ben ik nu ook lid, en we willen vooral op school zichtbaarheid creëren. Dat we er ook zijn, en dat het heel normaal is.

Zo'n stoepkrijt actie is leuk, want door de regenboogzebrapaden wordt iedereen gedwongen om de diversiteit te zien, of om er over na te denken. En wij hoeven zelf niet zo op de voorgrond. Ik vind het niet zo erg hoor, om een voorbeeld functie te hebben als queer persoon, maar het gaat niet echt om mij, het gaat juist om het besef dat we allemaal verschillend zijn. Je hoeft niet publiekelijk uit de kast of een regenboog op je voorhoofd te tekenen om geaccepteerd te worden. Het zou gewoon moeten zijn, dat je valt op een man, vrouw, allebei of wat dan ook. Dat het niet meer zo'n ding is. Ik denk dat de regenboogzebrapaden daaraan kunnen bijdragen, en het is ook gewoon leuk om te doen! Na het weekend ga ik met een groepje op pad om er ook eentje te maken. Met een creatieve draai eraan natuurlijk, want we zijn wel de leergang vormgeving!'

 

#VERSCHILLENVIEREN

Young Impact roept álle jongeren in Nederland op: Maak met ons een statement voor een veiliger schoolklimaat. Samen maken we 1.000 regenboogzebrapaden om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Want: niemand mag anders behandeld worden vanwege diens uiterlijk, seksuele voorkeur, gender, afkomst of iets anders. Doe je mee? Meer info vind je hier en aanmelden kan hier.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Regenboogdagen Enschede

PrideWalk Twente, Queer Arts, symposium Th!nk with Pride, theater, karaoke, Queer night en een ontbijt: Bomvol programma tijdens de Regenboogdagen in Enschede en Hengelo.

Lees verder

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

Bodytalk bestaat 35 jaar

Jubileum: Bodytalk in Utrecht werd 27 februari 1987 geopend door Feibe Zweers. Anno 2022 is Bodytalk nog steeds een belangrijk onderdeel van het gay uitgaansleven in Utrecht.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden