Tár

De psychologische dramafilm Tár met Cate Blanchett ging eerder deze maand in première op het 79e Internationale Filmfestival van Venetië. Met hoofdrollen voor Cate Blanchette, Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Julian Glover, Allan Corduner en Mark Strong. De film, geregisseerd door Todd Field, ontving tijdens de première van het publiek een staande ovatie van zes minuten. Cate Blanchette speelt in deze film de fictieve Lydia Tár. In Nederland komt de film uit in maart 2023.

Het verhaal

Tár geeft een zeer gedetailleerd portret weer van Lydia Tár. Zij is een zeer bekende lesbische componist en eerste vrouwelijke chef-dirigent van een groot Duits orkest. In de film zit Lydia op het hoogtepunt van haar leven en haar carrière. Ze woont samen met een violiste en ze hebben een meisje geadopteerd. Gaandeweg gaat het bergafwaarts…Lydia wordt verdacht van #MeToo gedrag. Zo zou ze een cellist in haar orkest begunstigd hebben, omdat ze verliefd op haar werd. De film geeft een beeld van de 'annuleercultuur'. Daarbij roept het wellicht ook de vraag op die Cate Blanchett opwerpt (zie de website van cate-Blanchette.com*): 'Moeten we het oordeel over kunst scheiden van dat over de persoon?'.

*Meer weten over het verhaal? Lees dan het Engelstalige nieuwsbericht van 20 september op de website Cate-Blanchett.com Pas op, het nieuwsbericht bevat spoilers.

Zonder Cate geen Tár

In een verklaring bij de teaser-trailer van de film vertelt Todd Field dat hij voor de film al vanaf het begin Blanchett in gedachten had. Hij zei dat als ze nee zei, dat de film nooit het daglicht zou hebben gezien. Gelukkig is dat niet het geval en is Tár, met een IMDb rating van maar liefst 8, vanaf maart 2023 in Nederland te zien.

Cate Blanchett

Cate Blanchett (1969) is een Australische actrice die haar sporen al lang verdiend heeft. Zo won ze in 2014 een Oscar voor de hoofdrol in de film Blue Jasmine. In 2015 won ze een Oscar voor haar bijrol in de film The Aviator. Ze heeft meer dan 150 acteerprijzen toegekend gekregen.

Blanchett is ook bekend van de film Carol. In deze film, die zich afspeelt in de jaren vijftig, speelt ze een getrouwde vrouw die een romance krijgt met een jongere vrouw. Hoe het zit het met de seksuele identiteit van Cate Blanchett zelf? Volgens de informatie van Filmtotaal zou ze ook relaties met vrouwen hebben gehad en weigert ze een stempel op zichzelf te drukken.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Regenboogdagen Enschede

PrideWalk Twente, Queer Arts, symposium Th!nk with Pride, theater, karaoke, Queer night en een ontbijt: Bomvol programma tijdens de Regenboogdagen in Enschede en Hengelo.

Lees verder

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

Bodytalk bestaat 35 jaar

Jubileum: Bodytalk in Utrecht werd 27 februari 1987 geopend door Feibe Zweers. Anno 2022 is Bodytalk nog steeds een belangrijk onderdeel van het gay uitgaansleven in Utrecht.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden