Regenbooggolf in de VS

Afgelopen dinsdag 8 november waren de Amerikaanse midterms, verkiezingen in het midden van de presidentsperiode, waarin Amerikanen kozen voor een gedeelte van de Senaat (een derde, leden worden gekozen voor steeds zes jaar) en het hele Huis van Afgevaardigden (leden van het Huis worden gekozen voor steeds twee jaar). De midterms zijn belangrijk, ze bepalen de koers van het land: Wie een meerderheid in de Senaat of het Huis (Congress) heeft, bepaalt de agenda.

Op lokale schaal worden er tijdens de midterms ook nieuwe vertegenwoordigers gekozen. Dit is per staat verschillend, maar denk aan gouverneurs, leden van de senaat en het huis of assembly van de staten zelf en bijvoorbeeld sommige rechters.

Verwacht werd een nationale aderlating voor de Democraten, maar de grootse overwinning voor de Republikeinen bleef uit, waarschijnlijk vooral te danken aan de hoge opkomst van jongere kiezers. De uitslag van de midterms is nog niet bekend. Er worden in verschillende staten nog steeds stemmen geteld en in Georgia moeten mensen zelfs opnieuw naar de stembus omdat de eerste ronde 'too close to call' was: Rood en blauw lagen te dicht bij elkaar voor een duidelijke winnaar. Er is nog van alles mogelijk, maar het ziet er op dit moment naar uit dat het Huis in handen komt van de Republikeinen en voor de Senaat is het spannender, daar is nog (een sprankje) hoop voor de Democraten.

LGBTQ+ kandidaten en winnaars schrijven geschiedenis

Waar sommige staten terug lijken te gaan in de tijd (verbod op abortus!), zijn er ook staten waar vooruitgang, inclusiviteit en diversiteit juist belangrijke punten op de agenda zijn. Zo waren er dit jaar

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Onderzoek naar geweld

Hoewel Nederland bekend staat om zijn tolerantie, weten we dat er nog steeds veel geweld plaatsvindt om genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Wat zet mensen aan tot dit geweld?

Lees verder

Transgender Zichtbaarheid

De 'Transgender Day of Visiblity', voor bewustwording van de positie van transgender mensen die op wereldwijde schaal te maken hebben met discriminatie, vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

Lees verder

Kroongetuige

Patricia Cornwell schreef een nieuw boek en we weten meer (Nicole Kidman!) over de TV-serie. Forensisch patholoog Kay Scarpetta wordt- in dit 26ste deel- achtervolgd door haar verleden.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden