Foute jonkvrouw

En toen hadden we ineens een open relatie.

Op een gezellige feestavond komt er een jonge vrouw op ons af. Mijn vriendin kent haar oppervlakkig van haar kaartclubje. Terwijl de ogen van de jonge vrouw voornamelijk gericht zijn op mijn vriendin vertelt ze ons over hoe ze mijn vriendin een paar dagen terug toevallig in onze tuin had gespot, verzonken in de laptop.

Ze vroeg zich af wat voor werk mijn vriendin doet. Al snel vertelt ze ook over haar eigen werkambities en dat ze houdt van het strategische spel en daarbij ook een bepaalde impulsiviteit heeft. Het gesprek gaat van de hak op de tak, terwijl er van alles wordt aangestipt. Voor ik het weet hoor ik haar zeggen dat ze bi is en ze een open relatie heeft, terwijl ze daarbij mijn vriendin nadrukkelijk in de ogen kijkt. Voor haar is het open relatie ding vooral spelen, zegt ze. Misschien ben ik ook wel een foute vrouw, grapt ze.

Ik herken wat van mijn vroegere ik in haar, hoe ik was in mijn vorige relatie. Hoe ze over haar relatie praat geeft mij het gevoel dat deze minder solide is dan ze zelf weet. In mijn hoofd heeft ze direct een naam: the damsel in distress, de jonkvrouw in nood.

Terloops vraagt de damsel hoe het met onze relatie zit. Mijn vriendin vertelt dat ik alles mag en zij niks. Wellicht vreemd voor een buitenstaander, maar die vrijheid werkt voor ons allebei. In de praktijk is het gewoon een monogame relatie. De afspraak helpt mij juist om het niet buiten de deur te zoeken en zij heeft niet het gevoel dat ze wat misloopt, tot dan toe…

In de nacht, als het feest is afgelopen, lopen mijn vriendin en ik het laatste stuk terug naar huis. 'Ze zat je openlijk te versieren, hé?' zeg ik tegen mijn vriendin terwijl we hand in hand het pad af wandelen. Mijn vriendin kijkt mij met een zachte lieve glimlach aan en zegt zoiets als 'dat was echt zo hé?' Op haar gezicht de blijheid van een kind. Ze is altijd in de vooronderstelling dat ik voor anderen de aantrekkelijkste ben van ons twee, ze ziet niet hoe mooi ze zelf is. Schijnbaar vanuit het niets vraag ik haar: 'Zou je het willen onderzoeken?' Als mijn vriendin ja zegt, doe ik de deur verder open. 'Het mag van mij.'

*

Volgende week lees je deel 2: 'Haar eerste date'

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden