Hojokamp

n deze 'donkere dagen' van het einde van het jaar maken wij alvast een uitstapje naar de zomer van 2023: Van 9 t/m 14 augustus vindt dan het Hojokamp plaats: Een zomerkamp voor jongeren tussen de 13 en 25 jaar met homo-, biseksuele- en/of transgender (LHBT+) gevoelens. Het kamp biedt jongeren de mogelijkheid om zichzelf beter te leren kennen en om helemaal zichzelf te kunnen zijn. Onder begeleiding van de vrijwilligers van Stichting Outway worden workshops en teamtalks afgewisseld met verschillende spellen en activiteiten.

Afgelopen zomer is Fleur Koolstra (22), lid van het organisatieteam van Stichting Outway, voor de vierde keer meegegaan als vrijwilliger op Hojokamp. Fleur vertelt: Stichting Outway bestaat sinds 2002 en organiseert jaarlijks het Hojokamp. Dit jaar heeft de stichting het twintigste Hojokamp gedraaid. We zijn van 5 tot en met 15 augustus twee keer op kamp geweest, waar we per week 48 jongeren hebben ontvangen. Ons twintig jarig jubileum breng ik graag onder de aandacht!'

Wij spraken Fleur en vroegen haar waarom ze vrijwilliger werd voor het Hojokamp, waarom het Hojokamp anders is dan een 'gemiddeld' jongerenkamp, en welke activiteiten er worden georganiseerd op zo'n kamp speciaal voor LHBT+ jongeren.

Hoe kwam je zelf bij het Hojokamp terecht?

Toen ik 16 jaar was zat ik in de knoop met mijn seksuele geaardheid. Mijn gezin is niet heel gelovig, maar de familie eromheen wel. Toen ik erachter kwam dat ik lesbisch ben, durfde ik niet uit de kast te komen bij mijn familie omdat ik bang was voor negatieve reacties. Maar omdat ik zo graag meewilde op Hojokamp die zomer, ben ik toch uit de kast gekomen. Dat was voor mij een stok achter de deur om het mijn familie te gaan vertellen. Ondanks het feit dat ik uiteindelijk wel een fijne coming out heb gehad, was ik op die leeftijd nog erg gesloten over mijn geaardheid. Ik vertelde mijn ouders toen: 'Ik ben lesbisch, maar ik wil het er verder niet over hebben.' Dat is nu wel echt anders. Ik ben heel open geworden over wie ik ben en ik schaam me er ook niet meer voor. 

Jezelf leren kennen op kamp

Het kamp heeft mij erg geholpen om mezelf beter te leren kennen en zelfverzekerder te worden over wie ik ben als persoon. Doordat ik zelf een hele positieve ervaring heb gehad op het kamp leek het me super tof om dit ook aan andere jongeren te kunnen geven. Verder vind ik het heel

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden