Hojokamp 2023

In deze 'donkere dagen' van het einde van het jaar maken wij alvast een uitstapje naar de zomer van 2023: Van 9 t/m 14 augustus vindt dan het Hojokamp plaats: Een zomerkamp voor jongeren tussen de 13 en 25 jaar met homo-, biseksuele- en/of transgender (LHBT+) gevoelens. Het kamp biedt jongeren de mogelijkheid om zichzelf beter te leren kennen en om helemaal zichzelf te kunnen zijn. Onder begeleiding van de vrijwilligers van Stichting Outway worden workshops en teamtalks afgewisseld met verschillende spellen en activiteiten.

Afgelopen zomer is Fleur Koolstra (22), lid van het organisatieteam van Stichting Outway, voor de vierde keer meegegaan als vrijwilliger op Hojokamp. Fleur vertelt: Stichting Outway bestaat sinds 2002 en organiseert jaarlijks het Hojokamp. Dit jaar heeft de stichting het twintigste Hojokamp gedraaid. We zijn van 5 tot en met 15 augustus twee keer op kamp geweest, waar we per week 48 jongeren hebben ontvangen. Ons twintig jarig jubileum breng ik graag onder de aandacht!'

Wij spraken Fleur en vroegen haar waarom ze vrijwilliger werd voor het Hojokamp, waarom het Hojokamp anders is dan een 'gemiddeld' jongerenkamp, en welke activiteiten er worden georganiseerd op zo'n kamp speciaal voor LHBT+ jongeren.

Hoe kwam je zelf bij het Hojokamp terecht?

Toen ik 16 jaar was zat ik in de knoop met mijn seksuele geaardheid. Mijn gezin is niet heel gelovig, maar de familie eromheen wel. Toen ik erachter kwam dat ik lesbisch ben, durfde ik niet uit de kast te komen bij mijn familie omdat ik bang was voor negatieve reacties. Maar omdat ik zo graag meewilde op Hojokamp die zomer, ben ik toch uit de kast gekomen. Dat was voor mij een stok achter de deur om het mijn familie te gaan vertellen. Ondanks het feit dat ik uiteindelijk wel een fijne coming out heb gehad, was ik op die leeftijd nog erg gesloten over mijn geaardheid. Ik vertelde mijn ouders toen: 'Ik ben lesbisch, maar ik wil het er verder niet over hebben.' Dat is nu wel echt anders. Ik ben heel open geworden over wie ik ben en ik schaam me er ook niet meer voor. 

Jezelf leren kennen op kamp

Het kamp heeft mij erg geholpen om mezelf beter te leren kennen en zelfverzekerder te worden over wie ik ben als persoon. Doordat ik zelf een hele positieve ervaring heb gehad op het kamp leek het me super tof om dit ook aan andere jongeren te kunnen geven. Verder vind ik het leuk om dingen te organiseren, dus een vrijwilligersbaan bij stichting Outway is echt iets voor mij. Ik ben erg blij dat ik de keuze heb gemaakt om me als vrijwilliger aan te melden bij stichting Outway. Alle energie die ik erin steek krijg ik er ook weer voor terug, want het organiseren van het Hojokamp en het helpen van LHBT+ jongeren geeft mij veel voldoening. Daarnaast heb ik het altijd ontzettend gezellig met de andere vrijwilligers. Zij zijn door de jaren heen deel uit gaan maken van mijn sociale netwerk.

Wat maakt het Hojokamp anders dan andere jongerenkampen?

Wat betreft de activiteiten die er worden georganiseerd, is het Hojokamp niet heel anders dan andere jongerenkampen. Zo houden we een feestavond en doen we leuke sportactiviteiten en spelletjes. Wat dat betreft is het heel erg te vergelijken met een 'gemiddeld' zomerkamp voor jongeren, alleen dat inhoudelijke deel, namelijk de invulling van workshops en teamtalks, is specifiek gericht op het LHBT stuk.

Focus op zelfacceptatie en zelfontwikkeling

Tijdens onze teamtalks en workshops houden we ons bezig met onderwerpen als seksualiteit, gender, zelfacceptatie en coming-out. De jongeren kunnen praten over hun gevoelens en ervaringen delen met elkaar. Om de deelnemers ook eens de andere kant van het verhaal te laten horen organiseren we elk jaar een omgevingsworkshop waarin we vrienden of familie van vrijwilligers uitnodigen om te praten over hun ervaringen. Zo leren de deelnemers hoe het was voor de omgeving van de desbetreffende vrijwilliger dat diegene uit de kast kwam. Zelf ben je er misschien al maanden mee bezig, maar voor je omgeving komt het misschien best wel rauw op het dak. We nodigen natuurlijk wel alleen families of vrienden uit die er (uiteindelijk) positief mee zijn omgegaan.

Een week lang jezelf kunnen zijn

De jongeren kunnen op Hojokamp helemaal zichzelf zijn, maar we weten ook dat veel jongeren bij het afscheid teruggaan naar een bepaalde situatie die lang niet altijd fijn is. Deze jongeren komen bijvoorbeeld uit een gelovige omgeving of ze hebben ouders die hun seksuele en/of genderidentiteit niet accepteren of denken dat het maar een fase is. De vrijwilligersgroep heeft wat dat betreft ook veel kennis uit eigen ervaring. De deelnemers kunnen elkaar heel goed helpen, maar de vrijwilligers kunnen dat ook door hun kennis uit hun eigen ervaring te delen. Zo kunnen vrijwilligers bijvoorbeeld vertellen hoe het is om uit de kast te komen in een christelijke omgeving of hoe het is als je met een andere naam wil worden aangesproken. Vanuit de rol als ervaringsdeskundigen kunnen we tips geven voor hoe je hier het beste mee.

Thuiskomen na Hojokamp

Wij hebben binnen stichting outway ook het buddyproject. Hierbij wordt een jongere gekoppeld aan een van de vrijwilligers die buddy zijn. Hier kan diegene terecht met vragen en ook gewoon met diens verhaal! Verder hebben we een aantal projecten die goed aansluiten op het Hojokamp, namelijk Hojokamp 2.0, Hojoweekend en Outaway! Dit zijn andere projecten van de stichting waar jongeren zich voor kunnen aanmelden.

Wat vind jij zo leuk aan het Hojokamp?

Ik vind het mooi om te zien hoe de jongeren in een positieve zin zoveel kunnen veranderen als ze een week lang compleet zichzelf kunnen zijn. Sommige jongeren die naar Hojokamp komen zijn nog niet uit de kast gekomen en/of ze kennen geen mensen in hun omgeving die LHBT+ zijn. Voor hen is het dan extra fijn om gelijkgestemden te ontmoeten op dit kamp. Maar ook als je al wel open bent in je omgeving over je geaardheid en/of genderidentiteit is het fijn om ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden. De jongeren leren veel over zichzelf en over anderen en dat is super waardevol. Na afloop van het kamp zie je dit ook echt terug; je merkt dat de jongeren zelfverzekerder zijn geworden en zichzelf meer zijn gaan accepteren. Het geeft mij veel voldoening om elk jaar weer zoveel jongeren te kunnen helpen.

Hoe kun je je aanmelden voor het Hojokamp?

De inschrijving is weer geopend dus je kunt je aanmelden voor het Hojokamp 2023, dat van 9 tot en met 14 augustus plaatsvindt in Gemert, Noord-Brabant. Iedereen is welkom, of je nu LHBT of + bent. Voor meer informatie over de voorwaarden en hoe je je hiervoor kunt aanmelden ga je naar www.outway.nl.

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden