Respect for Marriage Act

Er is weer een horde genomen voor de bescherming van het huwelijk in Amerika. Na het huis van Afgevaardigden heeft nu ook de Amerikaanse Senaat ingestemd met de Respect for Marriage Act. Daarbij waren 61 senatoren voor en 36 tegen. De wet geldt voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht en interraciale huwelijken. Het wachten is nu op het definitief aannemen van de wet in het Congres.

Waarom deze wet voor de bescherming van het huwelijk?

Het 'homohuwelijk' was in Amerika op 26 juni 2015 al gelegaliseerd door het Amerikaanse hooggerechtshof. Daarvoor was het al mogelijk voor mensen van gelijk geslacht om in Washington DC en in 36 staten te trouwen. In 2015 kwamen daar de nog 14 resterende staten bij.

Alleen bleek in juni dit jaar (2022) dat deze wet niet voldoende bescherming biedt. Het Amerikaanse Hooggerechtshof schrapte namelijk het landelijk recht op abortus. Dit gebeurde in een zaak waarin het Hooggerechtshof oordeelde dat de grondwet geen recht op abortus bevat. Dit gaat tegen de twee uitspraken van het Hooggerechtshof in 1973 (Roe v. Wade) en in 1992 (Planned Parenthood v. Casey). In 1973 stelde het Hooggerechtshof dat vrouwen het recht hebben om te beslissen over hun eigen lichaam. Daarmee konden zij tot een zwangerschap van 22 en 24 weken kiezen voor abortus. Dit vormde de basis voor de abortuswetgeving in Amerika. Dit werd bevestigd met de uitspraak in 1992.

Het gevolg van de uitspraak in juni (2022) dat de grondwet geen recht op abortus bevat? Dat is dat het volk en gekozen vertegenwoordigers mogelijk bepalen of een vrouw abortus mag laten uitvoeren. Daarmee is er sprake van een historisch besluit dat ook andere wetgeving op losse schroeven zet. Ook die omtrent het huwelijk.

Het bleek namelijk dat bij de uitspraak opperrechter Clarence Thomas een memo had geschreven dat het hof ook het recht op anticonceptie, het huwelijk voor interraciale stellen en het huwelijk voor gelijk geslacht kan inperken/heroverwegen. [bron] [bron]

Hoe sterk beschermt de wet het huwelijk?

De wet, die door de Senaat is goedgekeurd, beschermt niet het landelijk recht op een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Met andere woorden: ondanks deze wet kunnen individuele staten mogelijk een verbod invoeren voor het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. In hoeverre dit in de praktijk gaat gebeuren zal de tijd uitwijzen. Er zijn gelukkig ook diverse positieve ontwikkelingen op het gebied van LHBTIQA+ zichtbaarheid en beleid in de politieke arena. Sowieso moeten staten die een eventueel verbod gaan hanteren wel de huwelijken erkennen die voltrokken zijn in andere staten.

Op dit moment is de wet voor de bescherming van het huwelijk nog niet ingevoerd, maar is teruggestuurd naar congres voor de uiteindelijke goedkeuring, nadat bescherming van religieuze vrijheden is toegevoegd aan de wet. De verwachting is dat Biden de Respect for Marriage Act direct zal ondertekenen en daarmee bekrachtigen zodra deze voor de laatste keer het Huis van Afgevaardigden verlaat.

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden