Juridisch zwart gat

Juridisch zwarte gaten zorgen ervoor dat een kind van een regenbooggezin tussen wal en schip kan vallen. Met als gevolg een belemmering voor een kind om vrijelijk te kunnen reizen alsook de mogelijkheid dat je je ouder als voogd kan verliezen als de andere ouder overlijdt.

Baby Sara kan niet naar opa en oma in Bulgarije

'Baby' Sara is inmiddels al drie jaar. Haar moeders wonen met Sara in Spanje. Ze willen graag met haar naar Bulgarije, op bezoek naar de opa en oma van Sara. Opa en oma zijn namelijk te ziek om naar Spanje te komen. Je zou denken dat de moeders zo naar Bulgarije kunnen met Sara. Alleen dat kan dus niet, Sara komt formeel namelijk nergens vandaan. Hoewel het Europese Hof van Justitie zich eindelijk over de zaak heeft uitgesproken, is er niks opgelost. Sara heeft geen paspoort.

Hoe het zit? De ene moeder van Sara is Brits, maar geboren in Gibraltar, een Brits overzees gebied. Sara is echter niet op Brits grondgebied geboren. En een kind van een in Gibraltar geboren Brit kan volgende de Engelse wet niet de Britse nationaliteit krijgen. Nu is echter de andere moeder Bulgaars en voor het verkrijgen van de Bulgaarse nationaliteit hoeft slechts één van beide ouders Bulgaars te zijn. De moeders gingen er daarom vanuit dat het allemaal wel goed zou komen. Het blijkt echter dat het Bulgaars recht voor mensen van hetzelfde geslacht geen ouderschap erkent.

Het gevolg voor Sara is dat ze dus geen nationaliteit heeft en dus geen paspoort. Een Spaans paspoort is daarbij ook niet mogelijk, want daarvoor moet minimaal één van beide ouders de Spaanse nationaliteit hebben. De enige connectie die Sara nu met haar opa en oma heeft, is via videobellen. [bron]

De advocaat van de twee moeders geeft aan dat het niet de enige zaak is waar een regenbooggezin tussen wal en schip valt. Zo is er ook een lesbisch stel waarvan één moeder stervende is. In het 'verkeerde land' sterven kan betekenen dat de andere moeder geen voogdij meer over het kind heeft.

Regenboogfamilies in de EU

Op 7 december werden door de Europese Commissie voorstellen gepresenteerd om de wederzijdse erkenning van ouderschapsrechten te faciliteren tussen EU-lidstaten (je vindt ze hier: het Equality package). De Commissie neemt het belang van het kind zelf als leidend principe.

Een duidelijke stap vooruit voor regenboogfamilies in de EU, vindt ook D66, maar de partij benadrukt dat het nog geen gelopen race is.

'Ten eerste moeten de lidstaten namelijk unaniem instemmen met dit voorstel, na een consultatieprocedure in het Europees Parlement. Sophie in 't Veld zal daarvoor namens Renew Europe de inbreng doen als schaduwrapporteur. Ten tweede harmoniseert dit voorstel niet het familierecht zelf, maar voorziet enkel in aanvullende regels in het internationaal privaatrecht rond de wederzijdse erkenning. In de praktijk blijft het dus in handen van nationale autoriteiten en rechters om deze regels van het internationaal privaatrecht toe te passen,' legt D66 uit in een persbericht naar aanleiding van het voorstel.

Sophie in 't Veld: 'Het is goed dat Commissie wil dat regenboogfamilies overal in de EU hun ouderschapsrechten erkend krijgen. We zien nu veel schrijnende gevallen waarbij vooral de kinderen tussen wal en schip vallen en soms zelfs stateloos dreigen te worden. De EU moet staan voor gelijke rechten voor iedereen. De lidstaten zijn nu aan zet. Ik hoop dat het voorstel niet gaat stranden in de Raad vanwege een paar conservatieve oude mannen aan de macht. Toch is dat niet ondenkbaar. De Nederlandse regering moet hierbij samen met gelijkgezinde lidstaten maximaal druk zetten en de leiding nemen. In het Europees Parlement zal ik er in ieder geval alles aan doen om dit wetsvoorstel verder te versterken.'

Kind in Nederlands regenbooggezin

Dat Sara geen paspoort krijgt en dat een kind bij het verlies van de ene moeder vervolgens ook de andere moeder zou kunnen verliezen, is ronduit schrijnend. Net als dat er nog steeds mensen zijn die

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Extremisme' in Rusland

Amnesty International noemt het 'een zeer cynische maatregel, bedoeld om de hele LHBTIQ+ gemeenschap te ontmenselijken en te vervolgen.'

Lees verder

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden