Vakantiekriebels

Janneke Bosman is personal coach in geaardheid en coming-out, daarnaast begeleidt zij in thema's zoals carrière en burn-out, liefde & relatie, en eetproblematiek. Zij schreef eerder het boek Van Boulimia naar Coming-Out. Meer informatie: www.jannekebosman.nl

Janneke deelt met ons het wel en wee van haar roze gezin. Samen met haar vriendin en hun dochtertje maakt ze van alles mee, ook op het gebied van gay.

Hoe werkt dat nu, zo'n roze gezin? Da's toch eigenlijk gewoon hetzelfde inmiddels als ieder ander gezin? Want tsja, tegenwoordig is een 'normaal' gezin eerder uitzondering dan regel, met alle vormen van ouderschap en samenwonen die we nu kennen. Natuurlijk is een roze gezin ook helemaal hetzelfde! En ergens juist ook weer helemaal niet. Want als je erin duikt, dan zie je tal van situaties die toch nét even helemaal anders zijn…

Foto: Borobudur Tempel, Jogjakarta Indonesië.  

Neem nou bijvoorbeeld je vakantie. Bij de meeste gays zal er nu wel een belletje gaan rinkelen. Bij anderen misschien helemaal niet. Nou, het is toch nét effe wat ingewikkelder voor een roze gezin. Want tsja, op vakantie naar een iets exotischer land als Brunei in Azië en je geaardheid wordt ontdekt, en je kunt vervolgens jarenlang in de gevangenis eindigen, of zelfs gestenigd worden. Niet iets waar je op zit te wachten op vakantie.

Als fanatiek backpacker, en juist genietend van andere culturen, moet je je dan toch wat inhouden. En al helemaal wanneer je eenmaal een kleintje hebt in je roze gezin. Daar komt dan ineens een stuk meer verantwoordelijk bij kijken. Alleen al als je kijkt naar het papierwerk dat je mee moet nemen, om aan te kunnen tonen dat je toch echt allebei de ouder bent van je kindje.

Oké, geen Brunei dan dit jaar, een land in Azië dat ik nog niet heb bezocht. Myanmar dan maar? Mmmm, kijkend naar de lijst met straffen daar, is dat ook wat minder aantrekkelijk. Maar wie weet dat we daar toch ook ooit eindigen. Maar ja, hoe doe je dat dan als lesbisch stel? Je kunt als twee goede vriendinnen op pad, of als zussen. Al betekent dat wel dat je terug de kast in moet wanneer je buiten bent. Niet fijn en voor velen een no-go.

Onze passie voor reizen, en voor het ervaren van andere culturen, won het afgelopen jaar in dit dilemma. Voor Indonesië zijn we een paar weken gezwicht. Echt een

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden