Het laatste voorjaar

Minke Douwesz debuteerde met de veelgeprezen (en door velen van ons stukgelezen) roman Strikt in 2003. Haar tweede boek, getiteld Weg, kwam uit in 2009 en voor dit boek ontving zij in datzelfde jaar de Opzij Literatuurprijs en later, in 2012, de Anna Bijnsprijs. Nu, 14 lange jaren na de verschijning van Weg, komt haar derde roman uit: Het laatste voorjaar.

Verlies en verandering kenmerken het leven. Minke Douwesz schetst de gebeurtenissen die Ese Jelles, lerares Duits, 53 jaar oud, van de ene dag op de andere haar baan doen opzeggen en op de fiets laten stappen, weg van huis, met een hoofd vol malende gedachten. Onderwijsvernieuwing en de dood van haar geliefde Martie zijn de, op het eerste gezicht, duidelijke aanleidingen voor deze plotselinge stap. Maar er speelt meer. Afwisselend op fietspaden door Duitsland en Polen – richting het huis van Ese's grote held Anton Tsjechov, in Jalta op de Krim – en in haar hoofd en haar verleden, toont Douwesz in haar typerende stijl hoe het besluit tot deze reis genomen werd. En waar het toe leidt.

Het laatste voorjaar verschijnt op 15 februari 2023 en wordt uitgegeven door Uitgeverij Van Ooschot | ISBN: 9789028223219.

Minke Douwesz (1962) is werkzaam als psychiater. Ze studeerde geneeskunde in Amsterdam en kwam voor haar specialisatie in de psychiatrie in Noord-Brabant terecht, waar ze jarenlang een GGZ-instelling werkte. In 2018 promoveerde zij op onderzoek naar gehechtheid bij eetstoornissen en werkt sinds 2019 in haar eigen praktijk.

 

Lees alvast de eerste bladzijde! 

Maandagmorgen, even na negenen, stak Ese de grens met Duitsland over. Alles was grijs en er viel een venijnig koude motregen. Even vroeg ze zich af waar ze mee bezig was. Hoe miezerig ook, de regen zou haar schoenen en broek in de loop van de dag doorweekt hebben. Misschien werd ze wel ziek.

In dat geval was er natuurlijk geen sprake van dat ze de trein nam, terug naar huis. Koortsig en hoestend zou ze het bed houden in een eenvoudig hotel – gedichten van Rilke lezen en veel thee met citroen drinken. Elke ochtend kwam een aardige, jonge vrouw haar 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden