Roze Filmdagen 2023

Het is weer de tijd van het jaar waarin hevige hagelbuien en gure wind zich afwisselen met soms een waterig zonnetje. Het duurt niet lang meer voordat de lente zich aandient. Dat betekent dan ook dat het Amsterdam LGBTQ+ filmfestival Roze Filmdagen weer in aantocht is!

Van woensdag 22 maart tot en met zondag 2 april kun je je in het Amsterdamse Ketelhuis - zittend in een een warme filmzaal - onderdompelen in queer verhalen. Een paar films uit de programmering:

Gateways Grind & Nelly and Nadine (Nelly och Nadine)

Zowel in Gateways Grind als in Nelly and Nadine (Nelly och Nadine) wordt de vergeten geschiedenis van lesbische vrouwen uitgelicht. Waar in Gateways Grind een plek - een nachtclub/bar voor lesbische vrouwen - centraal staat, is dat in Nelly and Nadine de onwaarschijnlijke liefdesgeschiedenis van twee lesbische vrouwen die verliefd op elkaar worden. 

Nelly and Nadine vertelt het verhaal van een kleindochter die, aan de hand van familiedocumenten die jarenlang ongeopend in grote kisten op zolder stonden, het indrukwekkende levens- en liefdesverhaal van haar oma ontdekt. Dit persoonlijke verhaal van Nelly Mousset Vos en Nadine Hwang wordt geplaatst tegen ontwikkelingen in de wereldgeschiedenis, van concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog, via Zweden naar Venezuela en het eindigt in Frankrijk. 

Ik wil hier vooral niet te veel van hun verhaal vertellen, want de levensloop van Nadine en Nelly is absoluut de moeite waard om zelf te ontdekken. Nelly and Nadine is een liefdevol en indringend document van twee bijzondere en standvastige vrouwen. 

London's Secret Lesbian Club

Het enige wat nog herinnert aan de roemruchte tijd van de Londense bar Gateways Grind, is een deur in een muur die leidde tot een kleine kelderbar. Toen herkenbaar vanwege de kleur groen, en inmiddels al lang overgeschilderd en onherkenbaar. Niet eens een kleine plaquette om de geschiedenis van deze historische lesbische nachtclub in Londen vast te leggen voor de toekomst. Voor comedian, schrijver en presentator Sandi Toksvig de hoogste tijd om deze Londense iconische plek uit de vergetelheid te halen en de verhalen af te stoffen.

De documentaire Gateways Grind: London's Secret Lesbian Club ademt nostalgie en doet stiekem verlangen naar die lange nachten doorhalen en uitgaan omringd door je eigen community. Natuurlijk was het allemaal niet

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Zijn jongen

Carry Slee schreef een nieuw boek, over haar jeugd en het gezin waarin ze opgeroeide. Jezelf durven zijn en je eigen identiteit omarmen, dat is het allerbelangrijkste. Maar niet altijd gemakkelijk.

Lees verder

Pelgrimstocht & wandeljurk

'Ik heb altijd tegen deze gevoelens gevochten tot ik rond mijn veertigste begreep dat ik die strijd ging verliezen en dat ik behalve anderen vooral mezelf voor de gek hield.'

Lees verder

Emmy Eve

'Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik zelf mee maak. Er gaan nummers over angst voor verlies en afscheid nemen van vriendschap maar ook nummers over mijn vrouw en onze liefde.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden