Hongarije onder druk

Een meerderheid EU-lidstaten steunt een rechtszaak tegen de Hongaarse LHBTI-wet. Hierbij gaat het om de Hongaarse wet die voor trans personen officiële geslachtsvermelding onmogelijk maakt en de wet die het verstrekken van informatie over LHBTI-personen aan personen jonger dan achttien jaar verbiedt. De situatie in Hongarije vraagt om ingrijpen.

Situatie in Hongarije

Het leefklimaat voor mensen van de regenbooggemeenschap in Hongarije is de laatste jaren verslechterd. In 2020 kwam er een verschrikkelijke transgenderwet en in de Hongaarse grondwet staat inmiddels dat 'de moeder een vrouw is en de vader een man'. Later, in 2021, is de wet aangenomen voor het verbieden van het verstrekken van informatie over LHBTI-personen aan mensen jonger dan achttien jaar. Meer daarover lees je hier.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor Hongarije als reisadvies de kleurcode geel voor de gehele grensstrook met Oekraïne. Geel betekent dat je er wel naar toe mag reizen, maar dat de veiligheidssituatie 'anders' is dan in die Nederland. Voor de rest van het reisadvies staat het advies op groen. Alleen wat betreft het LHBTI+-klimaat is het niet per se zo veilig: 'Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden niet algemeen geaccepteerd in Hongarije. Houd hier rekening mee.'

Het gaat voor het leefklimaat van de LHBTI+-gemeenschap niet alleen om de Hongaarse overheid. Zo zijn er onder andere veel Hongaarse christenen die de visie van kabinet Orbán-IV delen met betrekking tot de 'LHBTI-ideologie'. In Hongarije is het lastig jezelf zijn voor LHBTI+-personen en noemt Gyula Marfi, tot 2019 Aartsbisschop van Veszprem, 'de LHBTI-ideologie nog gevaarlijker dan de islamisering.'

Rechtszaak

Gelukkig zet de Europese Commissie druk op de ketel. Als de Europese commissie door het Europees Hof van Justitie in Luxemburg bij de strafprocedure in het gelijk wordt gesteld, kan Hongarije een boete of dwangsom opgelegd krijgen. Eerder stonden de Benelux-landen al achter deze rechtszaak. Daarna sloten ook Oostenrijk, Ierland, Malta, Denemarken, Portugal, Spanje, Slovenië, Finland en Griekenland zich aan. Inmiddels kwamen daar Duitsland en Frankrijk bij.

Hongarije neemt het Finland kwalijk dat ze de rechtszaak steunen. Finland had net akkoord gekregen voor het NAVO-lidmaatschap, nadat daarvoor Hongarije flink de toetreding vertraagde van zowel Finland en Zweden. Dit vermoedelijk, te lezen in de Trouw, omdat de Hongaarse premier Viktor Orbán een vriendelijk signaal wil afgeven naar Turkije en in een minder mate ook een soortgelijk signaal aan Rusland.

*

Lees ook:

Blijf op de hoogte:

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrijheid of geestelijk afsterven

Ingrid Kluvers schreef een roman over de coming out van een lesbische vrouw in de jaren 1980. De worstelingen van hoofdpersonage Hans zijn deels autobiografisch en voor iedereen herkenbaar.

Lees verder

Onthulling van Laxmi Manuela

'Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen, die twijfelen over hun geaardheid, te inspireren!'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden