Prides 2023

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. Laten we samen de liefde vieren en onszelf in het middelpunt van de belangstelling zetten! Je leest hier een greep uit de vele Prides– van Alkmaar tot Dordrecht en van Zwolle tot Amsterdam. Grote kans dus dat er ook bij jou in de buurt iets te vieren is!

Meer Pride 2023 vind je hier!

 

Pride Alkmaar: 20 tot en met 28 mei

Pride Alkmaar vindt officieel plaats van 20 tot en met 28 mei. Maar al op 17 mei, om 14:30 uur, opent de burgemeester van Alkmaar de buitenexpositie 'Intersekse' op het stationsplein. De expositie, die is tentoongesteld in het kader van Pride Alkmaar, blijft nog 3 weken te bewonderen op het stationsplein.  

Op 20 mei opent Alkmaar Pride met een Pride Walk bij het Stadhuis. Ook is er op 20 mei voor het eerst een sportevenement tijdens de Pride Week in Alkmaar met onder andere atletiek, pingpong, lhbti Krav Maga (vechtsport). Hou je van sport? Of wil je uitvinden welke sport bij jou past? Kom dan naar het Pride en Sport evenement. Pride en Sport vindt plaats in een festivalsetting met foodtrucks en muziek!

Gedurende de rest van de week zijn er verschillende lhbti- films te zien, je kunt voorstellingen bijwonen, meedoen aan de Drag Queen Bingo en meer. Op zaterdag 27 mei is de grachtenparade.

 

Pride is a Protest - Rotterdam Pride: 1 tot en met 11 juni

Van 1  tot en met 11 juni staat Rotterdam weer in het teken van LHBTQIA+ emancipatie, gelijkheid en acceptatie. Het thema van Rotterdam Pride is dit jaar 'Pride is a Protest.' De officiële opening vindt plaats vanaf 19:00 uur in de Kunsthal Rotterdam. Tijdens deze avond vieren we samen 10 jaar Rotterdam Pride en blikken we tegelijkertijd terug op hoe Pride is ontstaan. Het belooft een gezellige avond te worden met een borrel, spoken word, een pride talk en als afsluiter performances door mensen uit de Rotterdamse Ballroom community.

Op 3 juni vindt het officiële Rotterdam Pride Festival plaats onder de iconische Erasmusbrug op het Willemsplein! Op 5 juni is er een Drag Brunch en catwalk les voor roze ouderen. De rest van de week zijn er verschillende Pride Talks en workshops. Rotterdam Pride sluit af met een karaokeavond op 11 juni. Het hele programma vind je hier.

 

What if love is the masterplan? Utrecht Pride: 3 juni

In Utrecht vindt de botenparade plaats op 3 juni. Vanaf 13.30 uur kleuren de singel en Oudegracht van Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog! De botenparade van Utrecht Pride is hét podium voor organisaties die zich het hele jaar inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap. Op de 50 boten vind je organisaties die hun werk voor één dag nog zichtbaarder maken.

Ook MeerdanGewenst, een organisatie voor wensouders, vaart mee. De stichting roept regenbooggezinnen op om mee te varen: 'Op 3 juni kleurt Utrecht regenboog en vieren we de liefde, families en dat alles met elkaar. Want 'Every family is a masterpiece'! Op onze boot hebben we nog een aantal plekken beschikbaar. Voorwaarde is samen met kinderen komen ? en dat zij een zwemdiploma hebben. Geef je op door een mail te sturen naar muriel@meerdangewenst.nl.'

Op de dag zelf zijn er ook diverse straatfeesten en een uitgebreid nachtprogramma met verschillende afterparty's. Zo heb je bijvoorbeeld Janey in De Helling en Pride Special ICONIC in Tivoli Vredenburg en PY•PS in EKKO.

 

Maastricht: Pride is een Protest - 24 juni

De vierde editie van Pride Maastricht, met om te beginnen toespraken op het Vrijthof, gevolgd door een mars door het centrum naar het Griendpark, waar optredens zullen plaatsvinden. Ook zal de Queer Art Club een creatieve ruimte op de Griend aanbieden, waar je mee kan doen aan een body- en facepaint-workshop. Pride is dus meer dan alleen protest, maar ook het vieren en creëren van een community! Het hele programma vind je op de website en Instagram, @pridemaastricht.

 

Queer & Pride Amsterdam: 22 juli tot en met 6 augustus

In Amsterdam staat Pride al 27 jaar voor 'zijn wie je bent en houden van wie je wilt.' De organisatie van Pride Amsterdam is dit jaar wel iets anders dan je gewend bent. Queer Amsterdam en Stichting Pride Amsterdam organiseren namelijk samen Queer & Pride Amsterdam 2023. Volgens beide organisaties is er de afgelopen jaren bij een deel van de gemeenschap behoefte ontstaan om de Pride op onderdelen aan te passen. Zo is meer aandacht nodig voor verschillende groepen die extra moeten strijden voor vertegenwoordiging, erkenning, emancipatie en veiligheid.

Een ander verschil met voorgaande jaren is dat Queer & Pride deze zomer een extra week heeft gekregen, die de nieuwe samenwerking van 11 verschillende lhbtq- organisatie, genaamd QA, mag organiseren. Dit programma is nog niet helemaal compleet, omdat QA ruimte wil geven aan initiatieven uit de lhbtq-gemeenschap zelf, met een focus op gemarginaliseerde groepen. Bron: Parool.

De eerste week wordt georganiseerd door Queer Amsterdam en staat in het teken van queerness: in alle soorten en maten, in alle kleuren en vormen. Van 22 tot en met 28 juli staat het programma in het teken van sociale rechtvaardigheid, anti- discriminatie en (inter)nationale solidariteit.

In de tweede week neemt Stichting Pride Amsterdam het stokje over. Van 1 tot en met 6 augustus is er volop aandacht voor emancipatie, cultuur, sport, vieren en ontmoeten. De Pride wordt afgesloten met de wereldberoemde en unieke botenparade op zaterdag 5 augustus en het slotfeest op de Dam. Het programma vind je hier.

 

 

Pride at the Beach: 30 juli – 1 augustus

Vier jij Pride liever op het strand? Dan is het driedaagse festival Pride at the Beach wel iets voor jou! Tijdens dit programma laat Zandvoort zien dat het een badplaats is die (seksuele) diversiteit omarmt en een plaats is waar iedereen veilig en in verdraagzaamheid zichzelf kan zijn. Het festival heeft een divers programma met activiteiten voor jong tot oud. Zo is er een vrouwenfeest op 30 juli en een creatief kinderprogramma op 1 augustus.

 

(Street)pride Groningen – 18- 19 augustus

Pride Groningen vindt dit jaar op 18 en 19 augustus plaats. In het programma worden verschillende thema’s behandeld die spelen voor de lhbtqi+ gemeenschap maar ook voor een bredere doelgroep interessant te zijn. Pride Groningen gelooft dat het een divers, educatief en bovenal kleurrijk programma zal worden. Eén van de evenementen staat al gepland: op zaterdag 19 augustus vindt StreetPride Groningen plaats. In samenwerking met één van de laatste gay-cafés in Groningen, Café De Prins, en de winkeliers in de straat zorgt Pride Groningen voor een onvergetelijk en jaarlijks terugkerend feest in de Zwanestraat. De rest van de activiteiten worden de komende maanden bekend gemaakt.

 

'I LOVE ME' - Zwolle Pride festival: 25 – 27 augustus

In Zwolle vindt het Pride festival plaats van 25 tot en met 27 augustus met als thema 'I LOVE ME.' Maak je klaar om de liefde te voelen, voor jezelf en iedereen om je heen! Na de PRIDE PARADE op 26 augustus vindt het festival plaats op het Rodetorenplein. Op zondag 27 augustus is er een ‘Pride Gespreksplein’ georganiseerd in het Academiehuis. Lhbti en gerelateerde organisaties nemen hier plaats en partners van Zwolle Pride gaan op een laagdrempelige manier in gesprek met bezoekers.

 

Dordrecht Pride – 2 september

Dordrecht Pride is dit jaar op zaterdag 2 september op en rond het Stadhuisplein. Een belangrijk onderdeel van de Pride is natuurlijk de Pride Walk, deze start om 16:00 uur vanaf het Otto Dickeplein, bij de Waterbushaltes.

Uniek is dat deze Pride Walk al in de plaatsen rond Dordrecht (de Drechtsteden) van start gaat. Zo begint de Pride Walk voor de een al in Sliedrecht en voor de ander bijvoorbeeld in Alblasserdam.  Door middel van speciale Pride-Waterbussen worden deze plaatsen verbonden aan onze Pride en wordt er om 16:00 uur gezamenlijk de Pride Walk gewandeld naar het stadhuis. Voor minder validen zijn er watertaxi's. De Pride Walk loopt parallel aan het water waardoor de mindervalide bezoekers het toch kunnen beleven vanaf het water en uiteindelijk ook aankomen bij het Stadhuis.

Hier is de hele dag Dordrecht Pride met een Roze Markt, Trouwen voor 1 Dag in het stadhuis, er is een cultureel programma voor de bibliotheek én natuurlijk een fantastisch podiumprogramma met o.a. optredens van Karin Bloemen en Antje Monteiro met een ABBA show.

's Avonds kan er tot in de late uurtjes worden doorgefeest tijdens een speciale Pride Party in Bibelot. Tijdens Dordrecht Pride is er ook een buiten- foto-expositie te zien waarin roze ouderen centraal staan.

*

In de komende tijd zullen er meer Pride-evenementen bekend worden gemaakt, die voegen we dan toe aan onze agenda. Wist je dat je jouw eigen events ook zelf kunt toevoegen? Dat kan hier:

Happy Pride!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden